Аксесоари за баня

Както свитата оформя впечатлението за краля, така и аксесоарите в банята създават впечатление за стопаните си. Дори банята да е с безупречен вид и стилно подредена, дори да е излъскана до блясък, тя може да изглежда студена и неуютна без аксесоарите в нея. Освен практичност, аксесоарите за баня имат и естетична стойност. Те са лицето на банята и своеобразна „визитна картичка“ на стопаните на банята. Те внасят атмосфера, уют, завършват стила или са контрастиращ акцент в звученето на банята. Аксесоарите са последният щрих в дизайна на банята.
Кое е аксесоар за баня? Това са всевъзможни завески, пердета, закачалки за халати и за хавлии, рафтчета, бурканчета за тоалетни принадлежности, сапунерки, четки за тоалетна, поставка за тоалетна хартия, дозатори, както и специалните килимчета за баня. Колкото и понякога да изглеждат дребни и незначителни тези аксесоари, те трябва да се подбират също толкова внимателно и задълбочено, като ваната, мебелите и дори огледалото в банята. Затова когато се избират аксесоарите за баня, те трябва да отговарят на изискването да са с висока влагоустойчивост, да не корозират с времето, да не задържат мръсотия и да се мият лесно. Също така, трябва да могат да запазват първоначалния си добър вид през целият срок на експлоатация.
Материалът, от който се произвеждат аксесоарите за баня най-често е метал, но може да е пластмаса, специално и допълнително обработено дърво или друг съвременен материал. Към всеки един материал изискванията са едни и същи и това са тези, които по-горе изредихме. Металните аксесоари за баня обикновено се произвеждат от неръждаема стомана или от месинг и имат допълнително покритие - т.н. хромиране. Колкото по-качествено е това хромиране, толкова по-дълго ще прослужи то, и съответно ще устои на системното почистване. Изборът на тези метали не е случаен. Те покриват изцяло изискванията за употреба във влажно помещение, каквато е банята. Като крайно покритие, хромът може да е матов или гланцов, при някои аксесоари има възможност за съчетаване и на двата варианта. Също така има аксесоари, при които металът е комбиниран с други материали, например стъкло или керамика, дърво, дори и пластмаса. При по-луксозни модели аксесоари може да се срещне комбинация на хром с позлата, но най-често използваните аксесоари са от хромирана месингова тръбичка. И колко по дебелостенна тръбичката, толкова по-дълго ще прослужи аксесоара, запазвайки първоначалния си вид. Металните аксесоари се предпочитат и заради това, че се поддържат по-лесно от останалите, тъй като върху тях се трудно се задържа мръсотия. Освен това те лесно се комбинират в различните стилове на интериора на банята. За почистване на метални аксесоари за баня най-добре е да се използват течни миещи препарати или сапун, а за финално полиране - суха кърпа. За премахване на следи от варовик е уместно да се използва оцет или сок от лимон.
Другият често използван материал за аксесоари за баня е пластмасата. Аксесоарите от пластмаса условно може да се разделят на три типа: евтини, средни и скъпи.
Към евтините се отнасят аксесоарите, продавани в кварталните магазини и сергии. Те имат много ниско качество на изработка. При тях е невъзможно да се направи комбинация от аксесоари,тъй като много често цветовете на пластмасата се различават, а и формите на различните производители са различни.
Средният клас аксесоари са достойни за внимание, тъй като се продават на серии, с нормално качество на изработка. Освен това, ако се налага допълване на комбинацията няма риск цветовете и формите да се разминат.
Високият клас аксесоари може да се разпознае по опаковката. Те също се продават в комплекти и са в твърда луксозна опаковка, като на кутията задължително има снимка на пълното съдържание на кутията, както и начин на монтаж. Количеството предмети в комплекта е повече, отколкото в средния клас, дизайнът е по-разнообразен, съответно и цената е по-висока.
За по-изтънчени вкусове се предлагат аксесоари от дърво. Присъствието на дървото и начина, по който то е оформено внасят една особена уникалност в интериора на банята. В зависимост от това, каква форма има дървото, дървеният аксесоар може да се използва от най-класическия стил до най-съвременния интериор на банята. Дървото поначало се съчетава много добре с други материали и това дава необятни възможности за декориране на банята. Дървото може да се използва навсякъде в банята. Може да се срещнат дървени мивки, дървени вани, дървени поставки за четки за зъби и т.н. Дървото, освен че внася уют, още запазва чистотата и екологичноста на атмосферата в жилището.
Независимо от какъв материал е направен този или онзи аксесоар, той трябва да има нещо запомнящо се в него, което да привлече вниманието, а не просто безцелно да запълва пространството.
Всички необходими аксесоари като сапунерки, поставки за четки за зъби, поставка за салфетки, бурканчета, дозатори, кошчета за боклук, четки за тоалетна и всевъзможни други, е добре по възможност да се търсят и закупуват в комплект. По този начин общата им стойност спада и са стилово еднакви, което изглежда доста привлекателно в интериора на банята. Може да има съчетани няколко материала в колекцията аксесоари или дори в един и същ аксесоар, но правилото за еднаквия стил не се отменя.