Вана или душ кабина

Банята е едно от най-важните помещения в дома, което има нужда от поддръжка и освежаване и като такова трябва да бъде практична и удобна. Вана или душ кабина? Много често си задаваме този въпрос, когато се нанасяме в ново жилище и ни предстои ремонт. Кое е по-практично и кое не изисква много поддържане?
Когато пространството в банята позволява, може да се помисли дали пък да не сложим и джакузи? С правилен избор и зашеметяващ интериор можете да превърнете банята си в най-важното помещение в дома си, смело да експериментирате с огроминя избор от материали на пазара за оборудване на бани.

Въпросите са много и което да предпочетем ще бъде добро. Не е естетично, когато банята е само - душ, тоалетна чиния и мивка. И само във въображението си съм си представяла, че в голямо пространство може да се постави душ кабина, че даже и джакузи.
Когато избирате вана за вашата баня, обикновено изборът е между няколко вида и един от тях е именно чугунените вани. Обикновено те биват отхвърлени поради тежестта им, но все пак не е лошо да размислите. Основното предимство на тези вани е способността им да поддържат температурата за наистина продължително време: час и половина. Тя е особено високо ценена от любителите на дългия престой във ваната. Емайлираното покритие на повърхността на чугунената вана също изглежда много впечатляващо. В сравнение с акрилната, тя е по-бляскава. За тези, които са сериозни за това да подобрят състоянието на собствената си баня, то чугунената вана е гаранция за устойчивост и здравина. Ваната като средство за къпане съществува от векове, превърнало се в традиция и блаженство. Днес, в забързаното ежедневие къпането стана една бърза необходимост, поради липса на време, набързо „да пуснем един душ“. Рядко вече използваме ваната. Сега на пазара съществуват множество видове вани – правоъгълни, обли, акрилни, чугунени и други, със специално покритие „антислип“, предотвратяващо опасното плъзгане. Изборът е огромен. И все пак, кое да изберем? Може би си има своето очарование ваната, удобството да се потопиш във водата и да забравиш за натоварения делник, да се отпуснеш и да затвориш очи, да си представиш красиви и приятни емоции.
Какво да кажем за джакузито? Лесно ваната може да се замени с джакузи, което ще свърши същата работа, и с някои подобрения, например, сама ще си загрее водата, ще масажира с мощни струи всички части на преумореното ни тяло, и така ще превърне вечерта ми в лукс, пък и не би ни отнело толкова много време в чакане на топлата вода да пристигне по тръбите. Джакузи – удобство в днешно време, масаж и пресъздаване на СПА процедурите в домашни условия, наистина прекрасна вана с масаж. Това е съвременият вариант на ваната.
И разбира се душ-кабината, един още по-съвременен вариант на душа. Човешкият разум създава такива невероятни съоръжения, приложими в бита, че на човек му се иска да ги има всичките в дома си, разбира се, ако пространството му позволява. Единственото, което ме впечатли в душ-кабината е това, че цялата мокротия и влага си остава вътре, излизаш на сухо и целият процес на къпане си остава вътре. Няма почернели плочки, няма мухъл, няма непрестанно чистене и бърсане. Ето това е моят избор. А що се отнася до вана или джакузи, ще ги намерим във всеки един хотел със СПА, даже и най-обикновената обществена баня с минерална вода ще ти осигури един час блажество и релакс в почивните дни.
И все пак каквото и да предпочетем, за да оборудваме банята си функционално и практично, изборът си остава единствено наш, според нашите нужди, пространство на помещението и удобството да се превърне в разкош, с който тялото да релаксира и който да стопли душата ни, да отпусне натоварените мозъчни клетки, да не мислим за нищо освен за себе си.