Вентилатори за баня

Ако скоро сте правили ремонт или Ви предстои такъв, със сигурност сте се сблъскали с проблема засягащ банята – или по точно необходимостта тя да бъде винаги добре проветрена. В днешно време, не всеки един от нас има възможността да си осигури баня с голям прозорец, който да служи за проветряване.  Проветряването е необходимо не само за осигуряването на пресен въздух и зa отвеждането на парата, която се образува при къпане, а също така предотвратява образуването на конденз, който е предпоставка за образуването на така неприятния и вреден за здравето - мухъл. Характерно за него е, че се крие в помещения с висока влажност, а безспорно едно от тези места е банята, в която няма добра циркулация на чист въздух. Нивата на мухъла на закрито се увеличава в помещения с продължителна и висока степен на влажност, което може да доведе до алергии, астма, затруднено дишане, кашляне, обриви и други. При хора със слаба имунна система може да възникне дори и гъбична инфекция.

Ето какво трябва да бъде поведението Ви у дома, за да осигурите качествена превенция срещу възникването на мухъла в банята и добрата циркулация на чист въздух.  Решението се крие в добрите вентилатори за баня. Те биха могли да ви осигурят по чиста среда без наличието на влага и неприятни миризми.
Поради нарастващия интерес към така нашумелите вентилатори за баня, много фабрики се заемат с изработването на перфектни и многофункционални вентилатори – от класически вентилатор с решетка, до такъв с електронен дисплей и LED осветление. В днешно време, те стават все по-търсен продукт, играещ важна роля при обзавеждането на баня.

Вентилаторите за баня не само че се комбинират повече от добре с интериора на помещението, но са изключително полезни за живота на банята и нашето по-добро здраве. Точно те успяват да предотвратят появата на плесен, да изгонят нежеланата пара и с което да осигурят по приятно и чисто място, което с удоволствие да ползваме.

При изборът на вентилатор за баня е добре да обърнете внимание на няколко характеристики, които е препоръчително да притежава. Важна част при вентилаторите за баня е стойността на дебита или казано по друг начин - количеството течност, или газ, което ще може да премине през тях. Дебитът на вентилатора може да се определи също и като функция за обема на помещението и кратността на въздухообмен. Кратността на въздухообмен представлява броя на пълните обмени на въздуха в помещението за един час. Препоръчителната кратност за баня е 5, а за санитарен възел 7.

Друга много важна характеристика при избор на подходящ вентилатор за баня е той да притежава т.нар. обратна клапа - тази клапа ще попречи на миризми и замърсен въздух от въздуховодната мрежа да постъпват във вашето помещение и ще възпрепятства и топлия въздух да напусне помещението през вентилатора.

Следващ много важен момент при вентилирането на банята е добре прецененото място за монтиране на вентилатора в банята. За да бъде постигнат оптимален въздухообмен и цялостно проветряване на помещението, е препоръчително той да се  постави  в най-отдалечената точка на помещението, спрямо мястото на постъпване на пресен въздух. Ако банята ви е по-голяма, може да бъде монтиран един по-мощен вентилатор или два с по-малка мощност, разположени над определени места, като например над ваната и душ кабината. По този начин ще се получи по-добър въздухообмен и по-бързо отвеждане на парата от банята.
Мощността също е от особено голямо значение. Съобразете я с големината на помещението, в което ще поставите вентилатора и с това дали ще може да се справи с ежедневното количество водни пари.

Хубавият вентилатор за баня работи тихо. Ето защо, съществена част от списъка с препоръчителни функции е именно нивото на шум. Колкото по-ниско е то, толкова по-приятна ще бъде цялата атмосфера в банята. Все пак заслужавате да прекарате личното си време, релаксирайки в романтична обстановка, тихо и спокойно!
Не на последно място обръщаме внимание и на дизайна на иновативните  вентилатори за баня. Голямото им разнообразие успява да задоволи и най-взискателните вкусове. Във всякакви форми и разцветки, те чудесно се вписват във всякакъв дизайн бани. Моделите вентилатори за баня със стъклен преден панел са с изключително красива визия и по-лесни за почистване.

Също много иновативни и функционални са тези с електронен дисплей, в комбинация с модерното LED осветление, което допринасят за още по-бляскав външен вид. За още по – голямо удобство може да изберете и такъв модел с датчик за влажност на въздуха и вграден таймер, който позволява предварителна настройка на продължителността на работа на вентилатора, преди той да се изключи.

Възползвайте се от удобството, което вентилаторът Ви предлага! Осигурете дълъг живот на банята, в съчетание със свеж въздух и приятна атмосфера! Благодарение на голямото разнообразие от модели вентилатори за баня,  Вие имате възможността да изберете точно този, който да бъде един перфектен завършек на интериора на Вашата баня.