Вземане на вана за здраве и красота (част втора)

Първата част на тази наша публикация можете да видите тук.

Вземането на вана с етерични масла подобрява настроението. Етеричните субстанции, които се освобождават в процеса на водната процедура отпускат и успокояват. Масла за вана особено се препоръчват на жени със суха кожа и разширени вени. Освен това ваната с етерични масла придава на тялото особен опушен аромат. По времето на престоя във ваната може да се направи лек масаж с четка от естествен косъм. С кръгови движения се масажира тялото от стъпалата нагоре – това подобрява кръвообращението. След ваната се завийте добре в топла хавлия или халат за баня и починете в легнало положение няколко минути. Ваната с етерични масла има тройно действие върху организма – върху белите дробове, върху нервната система и върху повърхностните и дълбоките слоеве на кожата. Разбира, се лечебният ефект на ваната зависи и от избора на етерично масло, което да сложите във водата. Например вана с масло от иглолистно дърво е подходяща за дихателната система при простудни заболявания, а маслото от лавандула е отлично средство срещу проблеми със съня. Трябва да се има предвид и това, че някои масла (от градински чай и индийско орехче например) имат загряващ ефект, а други (като лавандуловото и ментовото) – охлаждащ; маслата от лимонена трева и маточина ободряват, а от сандалово дърво и риган – успокояват.
Ако нямате етерични масла под ръка, във ваната може да се добави зехтин или друго азово масло. Можете да се намажете с него и тогава да влезете във ваната с топла вода. Най-добър ефект ще има, когато обикновено базово масло (например зехтин) се смеси с етерично, например с лавандулово или от бергамот. След такава маслена вана няма нужда да се нанася каквото и да било върху тялото.
Друг вид вана за красота е тази с мляко и мед. Такава вана ще Ви подари чувство на блаженство благодарение на аромата си. Все пак прекрасният аромат на мед и мляко не е всичко, което може да Ви поднесе такава вана. Млякото и меда са богати на протеини и ензими, важни за красотата и здравето на кожата. Комбинират се успешно с бадемово масло, мляко от овесени зърна, екстракт от пшеничени кълнове, ванилия и други съставки в готовите козметични продукти. Тези вещества подсилват и тонизират кожата. Ваната с мляко и мед не прави обилна пяна на повърхността на водата, така че не изсушава кожата, а има мек и леко избелващ ефект. При това такава вана е полезна за всякакъв тип кожа, даже за чувствителна. Добавете течността (около 25мл) под топлата водна струя, след това разбъркайте водата във ваната много добре и се потопете в нея. Това чудно средство с укрепващ ефект може се приготви и вкъщи.
Една чаена чаша липов мед се разрежда в 3 л прясно, необезмаслено и леко затоплено мляко и след това се излива във ваната с топла вода. За да засилите действието на тази лековита процедура, не вземайте душ след ваната, а само попийте течността от тялото с хавлия.
За борба с отоците може да се вземе вана със соли. Препоръчително е за ваната да се използва морска сол. Тя е богата на така необходимите за кожата, микро- и макроелементи като магнезий, калий, йод. При това към козметичните соли се добавят етерични масла - от лавандула, хвойна, мащерка, розмарин, гераниум. Благодарение на минералите, които се съдържат в солите, след вземането на вана състоянието на кожата се подобрява забележимо. Морската сол я пречиства и спомага за премахването на мъртвите вроговени клетки от епидермиса. Солената вана е истинско спасение за жените с комбинирана и мазна кожа, а също и за жени с акне на гърба и в областта на деколтето. Две шепи сол се изсипват във ваната и се напълва с топла, но не гореща вода. Водата се разбърква, докато не се разтопи солта. Ако козметичната сол има форма на „бомбичка“ един брой е напълно достатъчен за една вана. В домашни условия при липса на други средства може да свърши работа и обикновена готварска сол - 300-500 грама сол се разтварят във ваната.
В този случай е нужно да се внимава, тъй като солената вана може да пресуши кожата. Затова след такава една процедура следва задължително изплакване под душа и нанасяне на овлажняващ крем върху тялото.
Има няколко правила, които е препоръчително да се спазват, за да бъде процедурата винаги приятна и полезна:
- вземайте вана не по-често от 1-2 пъти в седмицата;
- не вземайте вана веднага след хранене, най-добре 2 часа преди или след това;
- най-добре да вземате вана преди лягане, а не след ставане. Вечерната вана успокоява, облекчава умората и добре подготвя за сън;
- не е добре да се потапяте веднага във водата, особено ако между температурата на водата и въздуха в банята имат голяма разлика;
- преди потапяне във ваната трябва предварително да се измиете със сапун под душа;
- когато вземате вана във вода с по-висока температура следвайте правилото, колкото по-висока е температура на водата толкова по-къс да е престоя в нея.
- не стойте неподвижно във ваната, направете си масаж
- веднага след излизане от ваната си легнете; дори ако не е време за сън, полегнете за 10-15 минути.

Вижте разнообразието от вани, което прелагаме!