Видовете гранитогрес - естествен, остъклен и полиран

Натуралният гранитогрес се характеризира с това, че е неостъклен и неполиран. Скоростта му на поглъщане е по-малко от 1%. Скоростта на абсорбция няма връзка с повърхността. Тези гранитогресни плочки понякога се третират с разтворими соли или дори може да съдържат различни примеси. Наричат се още двойно заредени. Това означава, че горната половина на плочката по отношение на дизайн и текстура, варира от долната половина.
Плочките от така наречения „остъклен гранитогрес” могат да бъдат частично остъклени или напълно остъклени.  Повечето от гранитогресните плочки имат скорост на абсорбция около 0,5%. И все пак, абсорбцията може да бъде дори  под 0,1%, ако глиненото тяло се използва върху лицето на плочката. Интересно е, че тя дори може да се полира.
Полираните гранитогресни плочки се доближават във финалния си вид до гранит. Повърхността не е всъщност глазура. Тя на практика съдържа естествен порцелан, който има гладка повърхност. Човек може да се възползва от някои методи за увеличаване на тяхната устойчивост.
Гранитогресът, най-просто казано представлява изкуствен камък. Разликите между плочите от гранитогрес и керамичните плочки за баня са в състава на материалите, от които са изработени. Разликата се вижда при срязване – плочите от гранитогрес отгоре, отдолу и във вътрешността си са с един и същ цвят за разлика от керамичните.
В това забързано ежедневие, всяка домакиня би предпочела настилката на пода да се чисти лесно и бързо, без да е претенциозна към препарати. Гранитогресът е точно такъв.
Разбира се, че поддръжката започва още със самото поставяне на плочката. Това включва пълното премахване на остатъци от лепило и мърсотия от строителни отпадъци, веднага след поставянето на самата плочка. В повечето пъти, след поставяне на фугите, плочките могат да бъдат успешно почистени само с помощта на  мек парцал и прах за пране, последвано от обилно изплакване и подсушаване. Ако има остатъци от лепило този процес може да се повтори няколко пъти.
При фугиране на гранитогресни плочки, също може да ползвате почистващи препрарати за по-лесно премахване на фугата от повърхността на плочката. Много е важно да следвате инструкциите на производителя за употреба на тези продукти.
След като поставеният гранитогрес вече може да бъде подлаган на нормална експлоатация, почистването му става все така лесно. Високата плътност и нискатата водопоглъщаемост на този материал го правят изключително некапризен към препарати. Тези плочки не изискват използването на запечатващи материали или пасти. В пазарната мрежа се продават много универсални препарати, на достъпни цени, с които лесно  и бързо можем да почистим пода си. Както се досещате, най- важно е силните замърсявания, попаднали на плочките да бъдат отстранени веднага, за да не предизвикат някакво обезцветяване или потъмняване на мястото, както и след като сте приключили почистването с препарат и изплакнете с вода, не забравяйте да изчакате да изсъхне, за  по- голяма безопасност.
Може да се каже, че поставен правилно и поддържан правилно, гранитогресът на практика е вечен. Гранитогресът може да се използва, както  за подови, така  и за  стенни облицовки и е идеалното решение за помещения с висока натовареност и повишено влияние на физико-химичен стрес.  Заради високата си плътност и начина на производство, гранитогресът е много устойчив на износване и именно заради това е предпочитан материал за подова настилка в повечето сгради от обществено значение, като гари, хотели, търговски обекти и други. Освен това е почти невъзможно да се счупи, разбира се ако е поставен правилно и качествено.
Плътната структура на материала и почти пълната липса на пори в него правят повърхността на плочките силно устойчива срещу образуване на петна, а прахта и замърсяването на такъв под се почиства много лесно и с обикновени миещи препарати, дори да сте избрали матирани гранитогресни плочки.
Именно заради тези си качества и свойства, гранитогресните плочки се използват все повече за външни облицовки на сгради и/ или помещения. Освен, че придават невероятна визия, те са подходящи за тази цел именно защото се цапат много трудно и се почистват много лесно.