Видове съвременни вани и как да изберем подходящата за нашето мокро помещение?


|

Съвременните вани предлагат редица функции и ползи за здравето ни. Те са едно прекрасно средство за пълноценна почивка след дълъг ден. Освен, че отпускат тялото ни, съвременните вани могат да повишат защитните сили на организма чрез прилагане на различни масла, билки и техники за релаксация. Независимо от каква вана се нуждае Вашият дом, тя несъмнено ще промени ежедневието Ви, ще Ви зареди с положителни емоции и ще повиши имунитета. В следващите редове ще се запознаем по-добре с видовете вани, които се предлагат на пазара и ще разберем коя е най-подходяща за нашата баня.
От гледна точка на използваните материали за изработката на ваните, първите и най-често срещани са акрилните. Те са предпочитани, тъй като те се отличават с лекота, устойчивост и предлагат лесен монтаж. Тяхната цена е сравнително достъпна и могат да бъдат намерени в различни форми и дизайни. Тези вани са устойчиви на надраскване и напукване. Много често, обаче, при стъпване в нея може да се създаде усещане за „кухост“. Това е така, защото при акрилните вани фибростъклото се използва като подсилващ материал за вакуумно оформени акрилни листове. Това е и което прави тези вани толкова леки. Друго предимство на акрилните вани е, че някои разполагат с вградена UV защита. Това дава на ваната по-дълготраен и богат цвят, който няма да избледнее с времето.
Чугунените вани са друг предпочитан избор. Те са издръжливи, лесни за поддръжка и запазват температурата на водата за по-дълъг период. При удар или допир ваните от чугун са по-тихи от стоманените, като същевременно са по-солидни от акрилните. Въпреки това, поради ниската пластичност за обработка на материала, чугунените вани не предлагат голямо разнообразие от нестандартни форми. Именно поради тази причина производителите се придържат към традиционен дизайн и цвят.
Дървените вани са познати от векове и макар да не са силно разпространени вече, те притежават своите предимства и положителни страни. Тези вани могат да предложат красива и елегантна визия. Съчетана с ефекта на естественото дърво, се получава един неповторим и леко ретро дизайн, който е в състояние да внесе класическа елегантност, чар и топлина в цялото помещение. За производството на тези вани най-използваните видове дървесина са африкански или хондорски махагон, орех, клен, тик, черен орех и черна череша. При някои от тях може да се срещне акрилна вътрешност. И тъй като тези вани се изработват по поръчка могат да се предложат разнообразни форми и персонализации, изцяло съобразени с Вашия вкус. Ваните могат да бъдат овални или правоъгълни, да се приложат различни удобства като въздушни джетове, подлакътници, облегалка и др. Красиви дърворезби и фини линии по външната част на дървените вани могат само да подчертаят природната красота на дървото. 
Друг силно разпространен вид вани са хидромасажните или още срещани като „джакузи“ въпреки, че леко се различават на вид от традиционното външно джакузи за повече от един човек. Хидромасажната вана разполага с водни струи и електрическа помпа, която завихря водата. Смукателната помпа извлича вода от ваната, която циркулира от дюзите. Всяка дюза се свива близо до отвора с механизъм, който обогатява струята с въздух. При повечето модели силата на дюзите може да бъде контролирана. Поради циркулацията на една и съща вода, хидромасажната вана трябва да бъде пълнена и изпразвана при всяко ползване. 
Много предпочитани са свободностоящите  вани. Те са силно търсени, тъй като при тях не се нуждаете от закрепване за стена. Те могат да бъдат монтирани навсякъде, където позволява водопроводната система. Най-често срещаният материал за изработка на свободностоящи вани е чугун, но към днешна дата могат да срещнат материали като акрил, стъклопласт, мед или месинг, дърво, дори вулканичен камък. Долната част на свободностоящите вани се подпира на крачета или на пиедестал. Именно това засилва елегантната им и семпла визия. 
Независимо от каква вана се нуждае Вашата баня, първо и основно правило е да съобразите спецификите на помещението и неговите размери. Това би спестило изразходване на излишни разходи, време и енергия по ремонт на помещението или замяна на продукта. Разгледайте широката продуктова гама от вани на Баня Стил и изберете най-подходящата за Вас и Вашия дом.

Популярни тагове

{news_tags}