Водопроводът - невидимата необходимост в банята (Част 1)

Повечето хора не се замислят по какъв начин стига водата до дома им, включително до банята. Едва когато се получи теч, се откриват и проблемите с водопровода. В най-добрия случай, на водопровода в банята се обръща внимание, когато дойде време за ремонта ѝ. За съжаление, това не е достатъчно. За банята водопроводът е като кръвоносната система за човешкото тяло - без него няма да има течаща вода и повечето създадени за наше улеснение приспособления ще станат непотребни. Именно затова при започване на основен ремонт на банята, трябва първо да прегледаме водопровода, дори ако е нов. Ако е много стар, дори да е без видими белези на повреда, е добре да го подменим с нови, по-съвременни тръби.
Подмяната на тръбите в банята, както и в кухнята не е проста задача. За да определим какви тръби точно да сложим, както и за да няма неприятни последствия при ползването на водата в банята, е необходимо да потърсим малко полезна информация относно вида и предназначението на тръбите. Добре е това да стане още преди да посетим магазин за обзавеждане на баня.
Най-важните неща, на които е добре да се обърне внимание при избора на тръби, са тяхната надеждност и здравина. Необходимо е също да се насочим към определен ценови сегмент и срок на експлоатация. Всички видове тръби трябва да издържат на рязката смяна на температурата, както на високо налягане. И накрая, но не на последно място, монтажът на тръбите трябва да се извършва достатъчно лесно и да не отнема много време.
Много е важно да се обърне внимание на материала, от който са направени тръбите. По този признак тръбите се разделят на следните видове: стоманени, медни, пластмасови и металопластмасови
 - Стоманени тръби
Като начало, водопроводните тръби от стомана са изключително здрави. Но с времето използването им във водопроводната система, и в частност в системите на баните, все повече намалява, за сметка на тези от мед или пластмаса. Хубаво е да се знае, че все пак те имат своите предимства и особено в помещения като банята. Предвид условията на експлоатация в банята, тези тръби издържат на рязката смяна на температурата и на високото налягане. Те се произвеждат от черна или от поцинкована стомана. Що се отнася до вторите, може да се каже, че и са издръжливи на корозия, което допълнително увеличава експлоатационния им срок, а в банята има достатъчно влага, която ги уврежда. За отбелязване е, че при определени условия, стоманените тръби могат да прослужат до петдесет години, въпреки наличието на високо налягане.
Недостатъците на този вид тръби произлизат именно от материала, от който са направени. По вътрешността на стоманените тръби, при всяко пускане и спиране на водата в банята се образува налеп, който постепенно намалява диаметъра на тръбата и по този начин започва да тече все по-малко вода. Същите отлагания влошават и качеството на водата. Затова при използване на стоманени тръби за баня и кухня, е желателно да се вземат необходимите мерки за елиминиране на такъв вид частици. Към тези недостатъци се добавя и факта, че за монтирането на стоманените тръби са необходими специални инструменти и умения за работа с тях. Важно е да се знае, че при ремонтирането на съществуващи стоманени тръби ремонтът се извършва с елементи от идентичен материал, а понякога е по-добре да се прибегне до помощта на специалист.
- Медни тръби
Медните тръби са много удачно решение за водопровода в банята. Те са също толкова издържливи и надеждни като стоманените, дори и повече. Самият материал мед е много издържлив във времето. Ненапразно го използват от векове, за облицоване на елементи от екстериора, включително и за покриви. Тръбите от мед могат да прослужат до седемдесет години, предвид условията, в които се намират в банята. Медните тръби са издръжливи на механични повреди, което означава, че по тях трудно ще полепнат каквито и да било частици. Те издържат на рязката температурна промяна, както и на високото налягане. Освен всичко казано до тук, медният водопровод може да не се скрива зад стени, тъй като сам по себе си има особено излъчване и може стане прекрасно допълнение към интериора, както на банята така и на кухнята. Важно е да се отбележи, че медта има благоприятно действие върху организма на човека. При взаимодействие с хлор, медта не образува съединения, които да навредят по някакъв начин на човешкото здраве. По тази причина медните тръби са най-подходящи за водопровод за кухня и баня в един дом.
Сами по себе си медните тръби нямат недостатъци, но нещо толкова надеждно и трайно има висока цена. Те не са много достъпни ценово, но качествата им си заслужават инвестицията. Високата им цена се определя освен от високата стойност на първоначалната суровина, още и от факта, че няма голямо предлагане и трудно се намират на пазара. Другият особен момент при медните тръби, е сложния монтаж. Той задължително се извършва от специалист, с помощта на специални инструменти, тъй като всички връзки задължително се запояват, за да издържи водопровода на високото налягане. Всичко това от своя страна коства време и допълнителни средства.