Водопроводът - невидимата необходимост в банята (Част 2)

В предната статия разгледахме предимствата и недостатъците на стоманените и медните тръби при изграждане на водопроводна система на банята. Макар и с добри експлоатационни качества не са те най-често срещани в банята на един обикновен дом.
 - Пластмасови тръби
Пластмасовите тръби са най-разпространеният вид тръби, независимо дали става въпрос за водопровод за баня или кухня, за къща, вила или апартамент. Те се отличават с голяма практичност и ниска цена - може да се каже, че в тях се събират всички достойнства на преките им конкуренти. А знаем ли как да ги изберем?
Най-разпространени са три вида пластмасови тръби: полипропиленови, полиетиленови и поливинилхлоридни.
    - Полипропиленови тръби. Преди да тръгнем към магазина за тръби, трябва да си зададем следните въпроси: Кои тръби са най-надеждни, качествени и подходящи за нашата баня? Какви предимства и недостатъци имат полипропиленовите тръби и с кое от тях можем да направим компромис преди монтажа им в нашата баня? Кои от тях ще ни служат най-дълго, за да запазим красотата, чистота и комфорта на банята?
Полипропиленовите тръби биват подсилени и неподсилени. Защо се налага подсилване на полипропиленовите тръби? Всички тръби имат линейно разширение, тоест при загряване тръбата увеличава дължината си. При материала полипропилен това разширение е най-голямо. При прекарване на полипропиленови тръби на по-големи разстояния, например от баня към кухня или обратно, е желателно да се използват подсилени полипропиленови тръби. Когато не е възможно да се прецени дали разстоянието в банята е малко или голямо, може да се ползват само подсилени полипропиленови тръби, независимо дали ще се ползват за студена или за топла вода. Подсилването на тръбите се прави с вграждане в стените на тръбата на стъклено влакно. Тези тръби са най-здрави и имат най-малко линейно разширение. Другият начин за подсилване е с помощта на алуминиево фолио, което е вградено под външния слой на полипропиленовата тръба, без да е захванато за самата тръба. Фолиото има за функция единствено да намали линейното разширение и не влияе по никакъв начин върху здравината на тръбата. Алуминиевото фолио, също може да бъде вградено в средата на дебелината на тръбата. Другият вид полипропиленова тръба е комбинация между полиетилен и полипропилен. Полипропиленовите тръби при експлоатационните условия на банята могат да издържат в режим на пълноценна работа до петдесет години. При това издържат температура до деветдесет градуса по Целзий. За най-оптимална функционалност както в банята така и в кухнята се използват полипропиленови тръби без подсилване за студена вода, а за топла вода - подсилените, поради гореизложените причини. Най-лесни за монтаж са полипропиленовите тръби без подсилване и подсилените със стъклено влакно, тъй като стъкленото влакно се топи при същата температура като полипропилена. Подсилените тръби с алуминиево фолио са малко по-сложни за монтаж. При тях алуминиевото фолио трябва да се премахва предварително от края на тръбата, иначе не позволява на полипропилена да се разтопи. Подсилените полипропиленови тръби могат да се използват, освен за водопровод в банята и кухнята, още и в системи за отопление.
     - Полиетиленови тръби
Полиетиленовите тръби притежават едно свойство, което е неприсъщо за всички останали тръби: те имат голяма еластичност. Освен това притежават голяма здравина и ниска топлопроводимост. Те могат да се използват при системи с водно охлаждане, тъй като не се пукат дори при наличие на замръзнала вода в тръбата. Именно затова, полиетиленовите тръби може да се използват, както за вътрешен водопровод (за баня и кухня), така и за външен (за барбекюта и веранди и беседки). За топлата вода също може да се използват полиетиленови тръби, само че армирани. Благодарение на голямата си плътност те могат да издържат на висока температура. Предимствата на тръбите от армиран полиетилен, използвани за топла вода за водопровод, например в баня, е че не е необходимо да се слепва или заварява; той се монтира само с подходящите фитинги. Освен това тръбите са пластични и може лесно да се огъват в необходимата посока и радиус. Също и са студоустойчиви. Недостатъкът на армираните полиетиленови тръби е, че са по-скъпи, а за обикновените полиетиленови тръби е необходимо устройство за залепването им.
      - Поливинилхлоридни тръби
Поливинилхлоридните тръби са евтин и практичен вариант за водопровод в банята, тъй като могат да се използват, както за топла, така и за студена вода. За монтажа им се използват специални фитинги или специално залепващо вещество. Трябва да се отбележи, че поливинилхлоридът е полимер, който притежава определена химическа активност, в резултат на което във водата могат да се отделят вредни за човешкото здраве вещества.

 - Металопластмасови тръби
Металопластмасовите тръби са добра алтернатива за водопровод на баня във вила или извънградска къща. За апартамент или постоянно обитаема къща е за предпочитане алтернативен вариант. Тези тръби имат много малка маса, практични са и са лесни за монтаж.  Фактът, че металопластмасовите тръби имат многослойна структура, означава, че тръбите имат висока издръжливост. Те се състоят от метална основа, покрита отвън и отвътре с пластмаса. При това основата може да е цяла тръба, спираловидна или перфорирана. Срокът на експлоатация на такъв тип тръби достига до тридесет и пет години и може да издържа температура до седемдесет и пет градуса по Целзий. Монтажът се извършва посредством специални фитинги. Предимствата на металопластмасовите тръби са: възможност за лесно огъване, ниска цена, не се изискват допълнителни приспособления за монтаж и са подходящи за полагане в почва. Като недостатък може да се отчете ниската студоустойчивост и необходимостта периодично да се проверяват и затягат съединенията.