Време за монтаж


|

В днешната статия ще обърнем специално внимание на монтажа на някои от най-важните елементи от банята, защото не за всяко нещо е необходим майстор, понякога са достатъчни и двете ни ръце.
Ще започнем със сърцето на смесителя – керамичната глава или механизмът, с който пускате и спирате водата. Когато един смесител се развали, обикновено керамичната глава е тази, която трябва да се подмени с нова, а това, както ще се уверите сами, е доста лесно – всичко от което имате нужда е шестограм и водопроводни клещи. Първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните капачката под ръкохватката - ще Ви бъде нужно нещо остро, за да си помогнете, например макетно ножче. След това с шестограм развиваме винта и сваляме ръкохватката. При някои модели шетограмният винт е разположен зад ръкохватката. Клещите влизат в действие  - с тях отвиваме фиксиращият ринг и така стигаме до керамичната глава – изваждаме старата, поставяме новата и извършваме същите действия в обратен ред. Воаля – смесителят е ремонтиран. Марката на смесителя не е от значение в случая, почти при всички видове методът е идентичен.
Монтажът на смесителя върху порцелановата мивка не е нещо, което ще Ви затрудни. Начинът на монтиране е също толкова лесен и приятен, както самата подмяна на керамичната глава. След като закрепите смесителя на мивката, завивате меките връзки за спирателните кранчета на стената и сте готови. Ще са ви необходими 2 спирателни кранчета 3/8-1/2. В магазините на Баня Стил може да намерите изключително качествени кранчета от водещи производители  - защитени от замръзване и избиване на вода.
Друго нещо, за което е добре да сте информирани, е монтажа на редуктор. Повечето от Вас може би са запознати с неговото свойство, но в обобщен вариант той е необходим в случаите, когато тоалетната чиния без ръб изпръсква вода извън порцелана след пускането на водата. За щастие тази част може да се монтира и след като ремонта е приключил и то без да къртите нито една плочка.
Редукторът увеличава времето на изтичане на водата като по този начин елиминира водните пръски извън чинията, дебитът остава непроменен – от 3 до 4 литра при малкия бутон и от 6 до 7 при големият. Всичко, което трябва да направите е да отстраните внимателно активаторът и шпилките зад него. След това трябва да извадите изпразващият механизъм като първо го разположите хоризонтално в цистерната и след това внимателно го издърпвате навън. Накрая позиционирате редуктора в дъното на цистерната, там където е отворът за чистата вода, поставяте изпразващия механизъм върху редуктора и връщате на място шпилките и активатора.
Ако сте традиционалисти и вместо висяща тоалетна с Rimless технология сте заложили на класическия моноблок, е необходимо да знаете някои неща основни неща за него. Ако водата от моноблока Ви тече постоянно без да спре, тогава трябва да проверите кой механизъм се е развалил – пълнещият или празнещият. За целта трябва да стигнете до тях, а това се случва след като завъртите бутона отгоре обратно на часовниковата стрелка и го извадите. Вътре ще откриете двата  механизма – пълнещ и празнещ. Пълнещият механизъм  се монтира отстрани, а празнещият се позиционира в средата на казанчето. Характерното за пълнещият механизъм е, че щом водата достигне определено ниво, тя повдига този поплавък, който запушва отвора и казанчето спира да се пълни. Ако обаче повдигането на поплавъка не успее да запуши отвора, тогава водата достига до преливника в празнещия механизъм и започва да се излива в чинията.  При празнещият механизъм от друга страна най-честият проблем е уплътнението отдолу, ако то се размести, казанчето няма да може да се напълни, защото водата ще се излива направо в чинията.
Надяваме се, че в днешната статия успяхме да Ви предадем урок по основни познания как да ремонтирате сами някои от основните компоненти в банята. Не забравяйте, че при затруднение, винаги можете да се обърнете към консултантите на магазини Баня Стил за съдействие.

Популярни тагове

{news_tags}