В крак с модата със съвременните смесители за кухня - Част I

Кухнята винаги е била едно от най-важните помещения в един дом. Тя заема специално място в сърцето на всеки един от нас. И не само защото прекарваме по-голяма част от ежедневието си там, а защото изживяваме най-свидните и мили моменти именно в кухнята. Дълги обеди с приятели, топли и задушевни вечери със семейството. Именно заради това държим тя бъде обзаведена по най-добрия и практичен начин. Най-малките и на пръв поглед незначителни детайли оказват най-огромно влияние върху функционалността на една кухня. Един от тези „дребни“ детайли с голямо значение е именно смесителят.
За всички, ценящи красотата и уюта в дома си, смесителите за кухня не са просто устройство за спиране и пускане на водата – а оригинален елемент от интериора на дома.  Съвременните модели разполагат с редица функции, които ги правят неизменна част от обзавеждането на съвременната кухня. Модерните смесители за кухня не само смесват топлата и студена вода, но и спомагат икономичното ѝ използване. Ще Ви запознаем с функциите, гарантиращи икономичността на един смесител.
На първо място бихме поставили ColdStart технологията. Тя гарантира, че при първоначално пускане на водата, когато ръкохватката е в средно положение, ще потече студена вода. Освен, че ни предпазва от нежелано изгаряне, тази функция спомага пестенето на вода и енергия. Безспорен е факта колко излишна вода изтича, докато чакаме тя да се охлади. Идеята на тази технология е да не се използва топла вода, когато това не е необходимо.
Друга функция при съвременните смесители за кухня, която е в полза на безопасността по време на тяхното използване, е технологията ColdBody. Самото име подсказва и каква е идеята на функцията – ColdBody = Студено тяло. Нейната основна задача е да поддържа тялото на смесителя студено, независимо от температурата на течащата вода. Тя не позволява на тялото да се нагрее, дори когато е пусната гореща вода. Всички смесители за кухня с тази функция дават една допълнителна сигурност и предотвратяват риска от изгаряне.
Друго предимство разбира се при съвременните смесители за кухня е да бъдат максимално издръжливи години наред – да работят безпроблемно, както в първия ден от нашата покупка. Гаранция за дългия срок на експлоатация е технологията SilkMove. Тя гарантира точен и прецизен контрол над дебита и температурата на водата, което осигурява употреба без никакви затруднения.
Много важно предимство за дългия и надежден срок на експлоатация при съвременните модели смесители за кухня, е наличието на керамична глава. Тя осигурява допълнителна здравина и устойчивост на батерията, предотвратявайки нежелани течове. Много е важно да отбележим, че всички модели съвременни смесители за кухня са оборудвани с този компонент.
Друго, на което трябва да обърнем внимание при избор на смесител, е той да бъде снабден с антиваровикова система, която да не позволява на варовиковите отлагания да се задържат по него.
Не трябва да забравяме, че хромираното покритие е може би най-важният фактор, предотвратяващ натрупването на котлен камък. Хромът спомага за подобряване на повърхностната твърдост, красотата и защитата срещу натрупване на варовикови частици. Той има добра химическа стабилност, не променя цвета си и запазва блясъка и отражението си за по-дълго време дори от среброто и никела.
Освен стандартната хромирана визия при съвременните смесители за кухня, на пазара може да се открият модели в интересни цветови решения, които да придадат малко по-закачлив и индивидуален акцент към цялостния интериор на помещението.
Много важно предимство при модерните смесители за кухня е подвижният душ. Ако смесителят е снабден с подобен душ, то миенето на плодове и зеленчуци, както и на по-обемисти съдове, ще бъде улеснено многократно.
Модерните смесители за кухня разполагат с още редица функции, спомагащи тяхната употреба. Но за техните основни предимства и характеристики, както и за вид на монтажа, брой ръкохватки, ще разберем във втора част от статията.