Гранитогресът - предимства на гранитогреса като подова настилка

Гранитогресът е материал от изкуствен произход. Произвежда се чрез пресоване на глина под натиск от  400 — 500 кг/см², последвано от изпичане при температура  1200 — 1300 °C. Суровини за изработката на гранитогрес са два вида глина: едната по-пластична, а другата с по-високо съдържание на каолин и по-ниска пластичност. Гранитогресът се появява преди около 25 години в Италия, откъдето и до сега се диктуват световните тенденции в тази област. За масово използване този материал навлиза сравнително отскоро - преди около 15 години, и оттогава се развива с огромни темпове. Преди гранитогрес се е използвал основно като подова настилка в промишлени сгради и сгради с обществено значение - гари, административни сгради, хотели, производствени цехове и т.н. Като цяло предназначението му е било да издържа големи натоварвания и изтъркване, характерни за такъв тип сгради. С въвеждането му в масова употреба се развива и технология за оцветяване. Обикновено различните цветове се постигат чрез добавяне на оцветяващи оксиди в базовата смес, които перфектно се смесват изходните съставки в полуразтопено състояние. Самата технология на производство прави гранитогреса значително по-здрав, а затова и по-предпочитан от другите видове подови настилки. Според допълнителната обработка, се разграничават няколко вида гранитогрес:
•    Технически гранитогрес - тъй като това е един от първите видове гранитогрес името му изцяло отговаря на неговия състав и декор на плочата. Той има опростен и непретенциозен дизайн, най-високи технически данни по отношение на издръжливост и износоустойчивост. Произвежда се без глазура, минава само през единично изпичане на много висока температура. Поради огромния натиск при пресоването съставните частички на сместа застават много плътно една до друга, разстоянието между тях остава възможно най-малко, а след изпичането връзката се заздравява. Това е основната причина, правеща гранитогреса най-здравата подова настилка. Този факт важи не само за техническия гранитогрес.
•    Глазиран гранитогрес - за разлика от техническия гранитогрес, при производството му, върху плочата се нанася глазура и чак тогава се изпича. По този начин се получава много добра спойка между глазурата и основата. Като правило глазираният гранитогрес е по-здрав и устойчив от теракотата, но също като нея, този гранитогрес губи блясъка си и подлежи на изтъркване след продължителна употреба.Затова той се полага основно в помещения, където механичните натоварвания са по-малки.
•    Полиран гранитогрес - има няколко основни типа полирани гранитогреси, като разделението между тях се прави въз основа на метода, по който се постига огледална (или понякога просто  гладка) повърхност. Някои плочи имат гладка повърхност и технологията на производство при тях е много опростена – създава се основата, върху нея се нанася глазура, която дава шарката и след това се покрива с тънък слой гланц, който прави тази плоча полирана. На практика няма никакъв момент на полиране в производството на този тип гранитогрес, обаче покрит със гланц, той се възприема като полиран. При другия тип полиран гранитогрес, се прави така нареченото химично полиране. С помощта на различни химикали се постига изключително гладка и много добре полирана повърхност на плочата. Възможно е да възникнат определени проблеми, свързани с този вид гранитогрес вследствие на начина, по който се извършва полирането, а именно - случва се да се наблюдава известно матиране на повърхността на този гранитогрес, дължащо се на почистващите препарати, с които се обработва. Основен тип полиран гранитогрес, който всъщност отговаря изцяло на името си, е полираният структурен гранитогрес - при него се създава основа, която след това се минава на машинно полиране и се получава една плочка с изключително добре полирана повърхност, която има и хомогенно напречно сечение. Няма различни слоеве като глазури или допълнителен гланц, цялата плоча е едно цяло. Най-интересен, а съответно и най-скъп гранитогрес от семейството на полираните гранитогреси, е плочка с допълнително стъклено покритие. Полираният гранитогрес със стъклена глазура се получава, когато след направата на основата, се нанася глазура, даваща основният декор на плочата, след това се посипва с пясък и се изпича;  под влияние на температурата се създава допълнителното стъклено покритие. Това стъклено покритие, на свой ред се полира и в резултат се получава съвършено изглеждащ гранитогрес с възможно най-гладка повърхност и идеален гланц. Качествата на този материал - полиран гранитогрес със стъклено покритие, предполагат неговата употреба в сгради с обществено значение, където освен техническите параметри се взема предвид и естетиката - търговски центрове или хотелски фоайета. Всички сме виждали огромни огледални площи, облицовани с полиран гранитогрес, той придава дълбочина и лукс на тези пространства.
•    Матиран гранитогрес - причината да е предпочитан пред полирания гранитогрес е факта, че самата му повърхност предполага значително по-малка възможност за подхлъзване, т.е.  той е по-безопасен. Разбира се, това не е единственото му качество. Смята се, че матираният гранитогрес има по-здрава и по-износоустойчива повърност. Това се дължи на факта, че по време на производстото, изходния материал се подлага на по-малко допълнителни манипулации (като глазиране например). Освен това матираната повърхност не подлежи на надраскване. Структурата на матирания гранитогрес позволява много добре да се имитират естествени материали като камък, дърво, текстил.
•    При някои видове гранитогрес се постига триизмерен ефект със релефна структура, което още повече се доближава визуално до естествените материали - това е структурния гранитогрес, или иначе казано, релефен гранитогрес. Технологията на производство на релефния гранитогрес позволява пренасянето на всички детайли от естествения материал върху плоча на гранитогреса (например фладера на дървото, или жилките на мрамора). Дори при допир тези детайли от естествения материал се усещат триизмерно. Технологиите за постигане на релефния ефект са различни, започвайки от гравиране и завършвайки с позлатяване.
Често възниква въпросът защо гранитогресът от който и да е вид е най-добрата подова настилка. Причината е, че той е с най-здрава повърхност, най-устойчив на износване и надраскване, не се влияе от температурните разлики и атмосферните условия и, не на последно място, почти не попива вода, което го прави издръжлив на много ниски температури. Перфектната имитация на естествените материали при гранитогреса внася в жилището стил и уют, без да се прави компромис с практичността. Заради всичките изброени качества на гранитогреса, той се използва също и за облицовка на външни площи, както на земята така и по стените.

Вижте разнообразието от гранитогрес, което предлагаме!!!