Гранитогрес - видове, характеристики и предимства

Изборът на правилни основи, които да бъдат поставени в новият ни дом, е един от най-трудните и един от най-важните. Изключително важно е да се обърне огромно внимание на подовата настилка, която избираме за домовете си, защото тя ще бъде показател за всичко останало.
Както във всеки един друг аспект в живота ни, така и при ремонта на дома ни, трябва да разполагаме със стабилни основи, върху които да градим бъдещето си. Перфектната подова настилка трябва да е изключително здрава, устойчива на температурни влияния и естествено да разполага с естетически приятен вид.
В тази статия ще обсъдим надълго и нашироко характеристиките на една от най-широко разпространените подови настилки, за която обаче не се знае много.
Коя е тя? Гранитогрес, разбира се.
Той всъщност е донякъде нов вид материал на пазара. Възниква през 80-те години на миналия век в Италия и в началото се използва най-вече в мащабното строителство. Но за да разберете защо този материал всъщност е най-разпространеният избор както за подова, така и за стенна облицовка и защо често не го разпознаваме веднага, най-напред трябва да обсъдим неговото създаване.
Гранитогресът е изкуствено създаден материал. Трите основни съставки, които могат да се определят за „виновници“ за неговите качества са глина, смола и пясък. При тяхното смесване се получава хомогенна смес, която след това бива изпичана на температура над 1200 градуса. Благодарение на високата температура, плочките губят всяка остатъчна влага от себе си, превръщайки се в изключително водоустойчиви и влагоустойчиви продукти. Двойното пресоване, хомогенната смес, както и високата температура на изпичане са важни показатели, които не позволяват плочките от гранитогрес да имат отворени пори по своята повърхност, като така се увеличава тяхната здравина, плътност, устойчивост и водонепропускливост.
Следващите изключително важни етапи в създаването на гранитогрес са разбира се, шлайфането и полирането на плочките. Тези два процеса ще определят вида на плочките от гранитогрес. Спрямо полирането и шлайфането на материала, гранитогресът може да бъде четири вида: полиран, матиран гланциран и дори релефен.
Всеки един от тези видове гранитогрес има своите собствени предимства и специфики.
Матираният гранитогрес е изключително подходящ за помещения, в които пешеходното натоварване е голямо, тъй като неговите здравина и устойчивост са високи и вида на плочките няма да бъде повреден. Леката грапавина на матовия гранитогрес напомня за релефния и също като него, спомага за избягването на неприятни и болезнени инциденти причинени от мокър под.
Полираните и гланцираните видове гранитогрес са превъзходен избор за помещения, в които се набляга на изискана и стилна визия. Гладката им повърхност не позволява задържането на петна и замърсявания, което прави почистването на плочките изключително бързо и лесно.
Нежните отблясъци на светлина, които се създават от полираната или гланцираната повърхност, ще внесат усещане за висока класа, изящество и елегантност във всеки дом.
Разбира се, това са само основните видове гранитогрес, които в момента се предлагат на пазара. Но както бе споменато в началото на статията, в днешно време освен здравината и устойчивостта на една основа, изключително важно е да се обърне внимание и на естетиката.
Плочките от гранитогрес често остават неразпознати. Защо? Защото в момента, можете да откриете огромно разнообразие от различни видове модели гранитогрес, независимо от вида повърхност, които са перфектна имитация на различни естествени материали като дърво, мрамор, камък или дори неща като плат или цимент.
Ако това не Ви е достатъчно, то и цветовата гама е изключително широка. Благодарение на голямото разнообразие от видове, размери, модели и повърхности гранитогрес, които се предлагат в момента, шанса да откриете точно това, което търсите е огромен. А благодарение на здравината и устойчивостта на гранитогреса, то бъдете сигурни, че каквото и произведение на изкуството да създадете у дома, ще му се радвате доста дълго време.