Гранитогрес или теракота?

Когато говорим за подови настилки съществуват разнообразни варианти – ламинат, паркет, подови плочки, гранитогрес, винил и др. Всяка от тях притежва своите особености, но винаги трябва да съобразяваме типа помещение и неговите силни и слаби страни. Така например, ламинираният паркет е често срещан заради лесното почистване, добрата визия и сравнително ниската си цена. Но тъй като той, в по-голяма си част,  е изработен от ПДЧ (пресовани дървесни частици), неговата екологичност е обект на спорни мнения. От друга страна винилът се отличава с изключителна здравина и устойчивост, но цената му понякога е по-висока от тази на естествения паркет. И така стигаме до съвременните подови плочки и гранитогрес. В днешната статия ще погововим малко повече за тези две настилки и ще се опитаме да отговорим на много от въпросите, които всеки човек си задава, когато стигне до ремонт на подовата площ.
За да изберем правилната настилка за нас, е много важно първо да разбeрем от какво е направена тя. Подовите плочки или още познати като теракота, представляват керамика, която е приготвена от определен вид цветна глина. След изпичане тя придобива червеникав оттенък. Към момента на пазара се предлага огромно разнообразие от цветови комбинации, размери и повърхности на подови плочки. В сравнение с гранитогреса, плочките са издръжливи на натоварване, но не в големи размери. Различните им повърхности ги правят подходящи за облицоване както на стени, така и на под. Например, гланцирани плочки на стените в банята ще спомогнат за по-бързото стичане на водните капки от тях.
Гранитогресът, от своя страна, представлява пресована и изпечена смес от глина, гранитни частици, смола и други еднородни материали. След като сместа е готова, тя се подлага на двойно пресоване под голямо налягане. Това предотвратява образуването на мехурчета вътре в самата плочка и по този начин тя става по-устойчива. След пресоването идва ред на изпичането, което се извършва на температура над 1200 °C. По този начин гранитогресът се подготвя за следващия етап – полагането на повърхностен слой. Съществуват четири вида гранитогрес в зависимост от неговата повърхност – матиран, полиран, гланциран и релефен.
Съвременният гранитогрес се отличава с изключителни високи нива на устойчивост. Поради тази причина той често е избиран за подова настилка в ресторанти, хотели, обществени сгради. Като цяло е предпочитан за помещения с високи нива на натоварване. Трудно можете да счупите плочките, ако изпуснете нещо върху тях. Също така гранитогресът е издръжлив на третиране с агресивни почистващи препарати и може дълго да запази красивата си визия. Днешният гранитогрес притежава ниски нива на водопоглъщаемост, което означава, че водата и влагата не се просмукват в самата плочка. Ако това се случи, шансът тя да корозира и да се счупи се увеличава стремглаво. Това прави гранитогресът изключително подходящ за монтиране в мокри помещения и бани.
Друго огромно предимство на гранитогреса е неговата устойчивост на температурни промени. Именно поради тази причина, той е използван и за външни помещения като отркити тераси и др. Плочките гранитогрес няма да се напукат или счупят при рязката смяна на температурата. Добре е повърхността на гранитогреса за външни помещения да е матирана, за да предпази от подхлъзване, когато завали дъжд или се мие.
Как се поддържа гранитогресът?
Тук от голямо значение е самата повърхност на плочките, но като цяло трябва да знаем, че използването на силно абразивни препарати може да наруши красивата им визия. Гланцираният гранитогрес се почиства по-лесно в сравнение с матирания, но ако предвиждате интезивно използване на помещението, е добре да изберете гранитогрес с матирана повърхност, тъй като петната и драскотините няма да личат така, както при гланцирания.
Разгледайте нашата широка гама от гранитогресни плочки и изберете тези, които най-много се доближават до Вашите предпочитания и нужди. Изберете най-доброто сред най-добрите.