Гранитогрес - предимства и възможности

Гранитогресът е все по-предпочитана настилка и облицовка от хората при обзавеждане или ремонт на жилище или бизнес сграда. Той придава на всяко помещение иновативен и стилен дизайн. Гранитогресът е сравнително нов продукт на пазара, но неговата популярност нараства все повече и повече. На пазара може да се открие богата гама от видове гранитогрес, които се различават по състав, дизайн и размери. Общото при всички тях са високите технически характеристики – здравина, устойчивост, дълготрайност, надеждност. 
Гранитогресът е изключително здрав тип плочка, която се изработва чрез пресоване на глина под голямо налагане, което е последвано от изпичане при висока температура. По своята същност гранитогресът е изкуствено създаден материал. Внимателният и стриктен производствен процес го превръщат в едно от най-надеждните и предпочитани покрития за под и стена. Той има свойството да не се износва с времето и да запазва добрия си външен вид.
Плочките тип гранитогрес се правят по специфичен метод – стриването на глината на прах, създавайки по този начин фина текстура, плътна маса и повърхност, която може да е гладка, матирана или релефна.
Материалът, от който е направен гранитогресът е еднороден по структура, което прави неговата издръжливост изключително голяма. Той има висока устойчивост на температурни амплитуди, както и ниска  водопоглъщаемост. Това превръща гранитогреса в предпочитан материал  при интериорен дизайн на дома и офиса, както и предпочитана настилка за облицовка на тераси, градини или фасади на сгради.
Едни от най-разпространените видове гранитогрес на пазара са  - гланциран, матиран и релефен, като в следващите редове ще обърнем внимание на най-важните техни особености.
Както подсказва и самото му наименование, гланцираният гранитогрес има гладка и лъскава повърхност. Той се отличава с лесна и бърза поддръжка. Особено подходящ е за помещения, в които е необходимо да се внесе повече светлина. Именно спецификата на неговата повърхност, а именно – гланцираността, придават на всяко едно помещение простор и изисканост.
Матираният гранитогрес се предпочита най-много заради факта, че е най-безопасен и имитира изключително добре различни естествени материали. При него рискът от подхлъзване е минимален, което го прави удачен вариант и за облицовка на пода в банята. Макар повърхността на този тип гранитогрес да е матова, той не изисква някаква по-специална грижа за поддръжка на добрия му външен вид. 
Релефният гранитогрес от своя страна се доближава изключително много до вида на естествените материали, от които е вдъхновен. На пазара може да се открие гранитогрес с дървесен ефект, гранитогрес с каменна или скална повърхност. Могат да се открият и интересни модели с разнообразни елементи, пресъздаващи гравюри. Плочките тип релефен гранитогрес се отличават с голяма здравина и твърдост, издържат на голямо механично натоварване и не се надраскват.
Освен разнообразието от повърхности, гранитогресът се предлага в широка гама от цветове и нюанси. Това позволява реализирането както на класически, така и на нестандартни интериорни дизайни за дома, банята или офиса.
Гранитогресът също така се предлага и в разнообразие от размери и форми. Все по-търсени стават нестандартните модели. Гранитогрес с шестоъгълна форма или видове с размери 25x100см, които имитират ламиниран паркет.
Гранитогресът е предпочитан не само заради богатството от интериорни и екстериорни предимства, които предлага, но и заради лесната си поддръжка и висока износоустойчивост.
Обикновената подова настилка изисква много време и грижа за почистване. Ето защо плочките тип гранитогрес са избора на много домакинства. Те са предпочитани не само заради своята здравина и устойчивост, но и защото поддръжката им е изключително лесна и не изисква много усилия и време.
Гранитогресът се отличава и с висока степен на износоустойчивост. Той има способността да издържа на голямо механично натоварване и именно това го прави удачен избор за помещения като офис сгради и търговски центрове. Друга важна техническа характеристика, която трябва да изтъкнем е устойчивостта на надраскване. За разлика от другите подови настилки, плочките тип гранитогрес са по-устойчиви срещу такъв тип механично увреждане. Това е и своеобразна гаранция за запазване на добрия му външен вид за по-дълго.
В заключение ще кажем, че благодарение на високите си технически характеристики, както и богатият избор от текстури, цвят и модели, съвременният гранитогрес се явява предпочитания материал за облицовка на пода и стената.