Гранитогрес - разновидности и предимства

За да бъде създаден един стилен, сигурен и безопасен дом, Вие се нуждаете от устойчиви и здрави основи. Ако разполагате със здрави и стабилни основи във всяко помещение у дома, то това ще Ви спести огромни разходи, притеснения и загуба на време в бъдеще. За да бъде постигната максимална здравина и устойчивост на основите у дома се нуждаете от висококачествена подова настилка. Истината е, че на пазара в момента най-здравата и устойчива подова облицовка, която се предлага е гранитогресът.
Въпреки че подовата настилка тип гранитогрес се появява през 80-те години, все още част от хората мислят, че нейното основно приложение е в облицоването на фасадите на сгради, магазини и заведения. Реалността е съвсем друга. Благодарение на своите предимства и огромен асортимент от модели и размери, гранитогресът навлиза скоростно в домовете на хората като предпочитан материал за полагане както на стени, така и на под.
След създаването си през 80-те години на миналия век, гранитогресът бързо придобива огромна популярност не само в своята родина Италия, но също и в Европа, а малко след това и в цял свят. Популярността на подовата облицовка тип гранитогрес се дължи на неговата неоспорима здравина, устойчивост и водонепропускливост. Тези свои качества, гранитогресът придобива благодарение на високотехнологичния метод на изработка, през който преминава. Разбира се, основните „виновници“ за множеството предимства и качества са материалите използвани при производството на гранитогрес, а именно – смола, пясък и глина. Специфичното при изработката на гранитогрес е изключително високата температура на изпичане и двойното пресоване на плочките. В резултат се получават много плътни плочки с еднородна структура, което придава на крайния продукт механическа устойчивост, ниска водопоглъщателна способност, огромна твърдост и устойчивост на големи температурни амплитуди и замръзване.
Подовата облицовка тип гранитогрес е износоустойчива, което позволява полагането й на места с по-натоварен пешеходен трафик, без притеснения от нараняване или загуба на блясък и повреда на перфектният външен вид. Заради своите технически характеристики, здравината на плочките тип гранитогрес е в пъти по-висока отколкото от тази на друг вид подова настилка. Това се дължи именно на липсата на отворени пори по повърхността на плочките тип гранитогрес. Изключителната му студоустойчивост (издържа до –50 градуса) се дължи на рекордно ниското му водопоглъщане, което пък се е породило от плътността му. Отново поради липсата на пори по повърхността, водата няма как да навлезе във вътрешността на материала и да го разруши. Към предимствата на гранитогреса трябва да добавим и това, че той не изменя цвета си с времето, устойчив е на въздействието на киселини и основи, не гори и е екологично чист и безопасен.
Разбира се, тъй като всички тези многобройни предимства на плочките гранитогрес не са достатъчни за да бъдете убедени напълно в неговото превъзходство, производителите на гранитогрес са се погрижили да Ви предложат още повече. Безкрайният асортимент от моделите, видове повърхности, цветове и размери, между които да избирате непрекъснато се увеличават и това Ви гарантира, че ще откриете точният вид гранитогрес за Вас и дома Ви.
Според своята повърхност гранитогресът се дели на 2 вида – матиран и полиран.
Полираният гранитогрес е всеизвестен със своят блясък и стил, които носи със себе си. Този модел гранитогрес е силно предпочитан за помещения, които се нуждаят от тази допълнителна нотка на стил и закачливост. Нежните отблясъци на полираната повърхност на този вид гранитогрес ще внесат истински разкош и висока класа дори в най-малката стая, карайки Ви да се чувствате като истински благородници. Почистването и поддръжката на тази разновидност на плочките от гранитогрес е изключително лесна, тъй като полираната повърхност не позволява задържането на петна и замърсявания.
Матираният гранитогрес е известен със своята здравина и устойчивост, която се дължи на липсата на допълнителна обработка. Гранитогресът с матиран завършек е основно предпочитан за помещения с по-голямо натоварване, тъй като няма опасност износване. Перфектният вид на матовият гранитогрес ще остане такъв без значение от датата на неговото полагане и поради тази причина е силно търсен от хора, които се нуждаят от по-дълъг период на експлоатация.
Някои модели гранитогреси разполагат със специално “Antislip” покритие, което създава грапавина по повърхността на плочките и намалява опасността от подхлъзване. Поради тази причина гранитогресът е силно предпочитан и за облицовка дори на банята.
Друга новост при производството на гранитогрес е огромната разновидност от имитации на естествени материали, която предлага. На пазара могат да се срещнат огромен брой видове гранитогрес с дървесен ефект, имитация на естествен камък, мрамор и дори плат! Имитациите на естествените материали са толкова добре направени, че е почти невъзможно да забележите разлика. С развитието на технологиите и повишеното търсене все по-често ще откриете на пазара гранитогрес, който е идеална имитация и на кожа, грубо дялан камък, състарена повърхност и дори застинала вулканична лава. Безкрайното разнообразие от цветове и размери дава сигурност на потребителите, че плочките тип гранитогрес могат да задоволят дори най-смелото и дръзко желание. Благодарение на иновациите при производството на гранитогрес, всеки един човек може да внесе в дома си уют, комфорт и сигурност съчетани с висока класа, стил и изтънченост, създавайки свой собствен рай.