Гранитогрес - стабилната основа във всеки дом

Домът е свято място за всеки един човек. Там за първи път откриваме света – обичта на близките, приятелите и общуването с тях. Той ни създава чувство за уют и сигурност. Когато сме у дома усещаме защитата на майчината грижа и любов. Топлината на родния дом е незаменима, именно затова е от огромно значение как ще бъде обзаведен той. Всеки човек иска домът му да изглежда изискан, да е в крак с модните  тенденции, но много често забравя, че освен на визия, трябва да наблегне и на техническите характеристики, за да не се налагат повторни ремонтни дейности. Важен за всеки един дом е изборът на подова настилка. Във времена с изобилие от продукти става все по-трудно да изберем и правилната настилка за нас - било то заради изгодна цена или дизайн, който силно ни е впечатлил. Но отново на преден план изпъква това колко ще бъде издръжлива нашата настилка. За да успеем да съчетаем функционалност и естетика, правилният избор за нас е гранитогреса. Всички сме чували за гранитогрес, но знаем ли какво точно представлява този материал, какви са неговите предимства, разновидности, приложения. Сега ще се опитаме да разясним тези въпроси.
На италиански гранитогрес е gres porcellanato – gres- каменно керамично изделие и porcellanato – порцелан. Това много точно отразява същността на материала, защото по състав той е много близък до порцелано-керамично изделие, но по свойства и естетически вид е сравним с природния камък гранит.
Важно е да се знае, че модерният гранитогрес е изкуствено създаден материал, който се получава при високотехнологичен процес. В състава му влизат основно бяла глина и добавки от фелдшпат, кварц и други материали. Добре размесената суровина се пресова при много голямо налягане и се изпича при висока температура 1200- 1300ОС. В резултат се получават много плътни плочки с еднородна структура, което придава голяма твърдост на продукта, механическа устойчивост, ниска водопоглъщаемост, устойчивост на замръзване и на големи температурни амплитуди. За да се получи продукт с нужния цвят, в суровината се добавят минерални пигменти, които са равномерно разпределени по дебелината на плочата, придавайки ѝ вид на природен гранит.
Едно от най-важните качества на плочките гранитогрес е ниската му пористост и като следствие от това – феноменалната му твърдост. Той се отличава с голяма механична устойчивост, в сравнение не само с керамичните плочки, но и с естествения камък. Материалът е износоустойчив, отнася се към групата на PEI V, което означава, че може да се прилага на всякакви места, дори и на такива с интензивен трафик. При транспортиране и полагане с гранитогрес трябва да се внимава, защото въпреки голямата си твърдост, все пак може да се счупи. Това обаче не засяга безспорните експлоатационни качества на покритието. След като веднъж вече са сложени плочките и изтече необходимото време, за да може да се преминава по покритието, може да преминете и с товарна кола без това да го увреди. Не случайно заради това си качество, гранитогреса се използва  и с външно приложение на различни по предназначение обекти, включително такива с интензивен трафик и голямо механично натоварване.
Въпреки южния си произход, гранитогреса е материал, който без проблем може да се използва навън в страни със студен климат. Изключителната му студеноустойчивост ( издържа до -50о) е резултат на рекордно ниското му водопоглъщане, което пък се дължи на плътността му. Поради липсата на пори по повърхността, водата няма как да навлезе във вътрешността на материала и да го разруши. Към предимствата на плочките гранитогрес трябва да добавим и това, че той не изменя цвета си с времето, устойчив е на въздействието на киселини и основи, не гори и е екологично чист и безопасен.
В зависимост от покритието си, плочките гранитогрес могат да бъдат разделени на четири вида – с матирана повърхност, с полирана, гланцирана и релефна. Разбира се, всяка една от тях се отличава със своите предимства и недостатъци. Безспорно е и разнообразието спрямо текстури. Плочките гранитогрес мога да бъдат с ефект на мрамор, дърво, камък.
Сами се убедихте в безспорните качества на модерния гранитогрес и колко е важно с огромно внимание да подбираме всеки един елемент в дома си, за да бъде той красив и функционален.