Гранитогрес - характеристики и предимства

Една от основните цели на съвременния човек е закупуването и изграждането на перфектния дом. Много често обаче след закупуване на жилището, следва тежък и продължителен ремонт. А за да бъде създаден идеалният дом, както при всяко друго нещо, трябва да се обърне огромно внимание върху какво се гради. Както и в живота, така и при ремонта и обзавеждането на жилището е от изключителна важност да се разполага със стабилни и здрави основи. Липсата на здрави основи може да не бъде забелязана веднага, но след кратък период от време ще се появят доста сериозни признаци и в последствие ще се превърнат в огромни проблеми. Точно поради тази причина, трябва да се обърне огромно внимание на избора на подови настилки в новият апартамент.
Оттук изникват въпросите: Коя е най-правилната подова настилка? Защо?
В следващите редове ще откриете отговори на всички Ваши въпроси и дори повече.
През 80-те години на миналия век в Италия се появява непознат досега на света материал, който изненадва всички със своите здравина и устойчивост. Първоначално той се разпространява основно в родината си, но много скоро този нов и впечатляващ материал навлиза в строителството в цял свят. Материалът и тогава, и днес е наричан с доста имена, но у нас е познат с названието – гранитогрес.
Истината е, че производството на гранитогрес е високотехнологичен и доста сложен процес. Но неговите устойчивост и здравина се дължат на суровините използвани за производството му, както и  4 основни и много важни стъпки, които не са се променили от момента на създаването му. Плочките тип гранитогрес се произвеждат като най-напред се смесят три основни компонента – пясък, смола и глина. Ако трябва да се постигне определен цвят към сместа се добавят различни добавки от минерален произход. Следващата много значима стъпка е не просто пресоването, а двойното пресоване на получения материал. Защо двойно? По този начин от сместа се извлича всяка останала влага, превръщайки плочките тип гранитогрес в напълно водонепромукаеми. Веднага след двойното пресоване, плочките се изпичат на температура над 1200 градуса и при специални условия. Последната, но не по важност, стъпка е шлайфането и полирането на вече изпечените плочки гранитогрес. В зависимост от търсените специфични качества, материалът гранитогрес се полира до получаване на желания ефект. Благодарение на липсата на отворени пори, плочките тип гранитогрес са с висока студоустойчивост и могат да издържат до -50 градуса. В резултат се получават много плътни плочки с еднородна структура, което придава на крайния продукт механическа устойчивост, ниска водопоглъщателна способност, огромна твърдост и устойчивост на големи температурни амплитуди и замръзване.
В началото гранитогрес се използва основно за облицовка и полагане на подове и стени в обществени обекти като магазини, офис сгради, заведения и др. Но когато хората осъзнават огромните предимства на плочките от гранитогрес, започва масово производство на такива, подходящи за полагане у дома.
Поради огромният интерес към този материал, в последните години на пазара се появяват различни видове и модели гранитогрес, които са способни да задоволят всеки вкус и да паснат на всеки интериор.
Основните видове гранитогрес, които са ни познати до днес са матиран и полиран.
Полираният гранитогрес е известен и все още изключително търсен материал, който впечатлява потребителите със своите качества и най-вече със своят неотразим блясък и елегантна визия. Тъй като плочките от този вид гранитогрес са полирани, повърхността им е изключително гладка и не позволява задържането на замърсявания и петна, превръщайки почистването им в нещо лесно и дори приятно.
Матираният гранитогрес от друга страна не притежава този неотразим блясък като полирания, но също има какво да предложи. Този вид гранитогрес е известен със своята изключителна здравина, която се дължи на липсата на допълнителна обработка. Освен, че изглежда изключително стилно, матовият гранитогрес Ви гарантира огромна устойчивост на наранявания, ниски и високи температури и влага. Плочките тип матиран гранитогрес се предпочитат основно за помещения у дома, които са с натоварен пешеходен трафик като кухнята, коридора и входните зони. Матовият завършек на плочките придава лека грапавина и това намалява опасността от подхлъзване, превръщайки този вид гранитогрес в изключително подходящ избор и за мокри помещения като банята.
Но освен с няколко вида гранитогрес, разполагате с уникалната възможност да избирате измежду огромно разнообразие от цветове, форми, размери и модели плочки.
Както споменахме в началото, от огромна важност е основите за изграждането на дома трябва да са стабилни и устойчиви, но кой е казал, че не могат да са елегантни и стилни в същото време? Плочките тип гранитогрес Ви предлагат точно това. Превърнете новото си жилище или дори вдъхнете нов живот на старото, с вечните плочки от гранитогрес в съчетание с висока класа и стил, които не ще останат незабелязани.