Гранитогрес – интериорната настилка на модерното жилище

В последните години плочките тип гранитогрес се превърнаха в предпочитания материал независимо дали говорим за ремонт на банята, дома или освежаване фасадата на бизнес сградата. Афинитетът на потребителите към този материал се дължи преди всичко на неговите високи технически характеристики. Макар че гранитогресът е изкуствено създаден материал, той се отличава с изключителна здравина и твърдост. Той се получава от пресоване на глина последвано от изпичане при изключително висока температура. Спецификата на самото производство превръща гранитогреса в устойчив на надраскване, изтъркване и интензивен трафик.
Плочките тип гранитогрес са предпочитани и заради своята лесна поддръжка. Отлаганията и петната от котлен камък са неделима част от всяка баня. Ето защо при избора на материал за ремонт, е важно да се избере този, чието почистване е най-лесно. Гранитогресът е именно такъв. Той има естествена устойчивост срещу отлагане на петна, което се дължи главно на производствения процес. Процесът на почистване се улеснява допълнително и ако моделът гранитогрес е полиран или гланциран. Правилната поддръжка на гранитогреса е гаранция за неговата дълготрайност и запазване на добрия външен вид.
Едни от последните тенденции в интериорния дизайн са за създаване на визуален ефект в помещението, което ще го направи по-голямо и по-просторно. С правилния дизайн и избор на настилка за пода и стената, дори най-малката стая може да се превърне в уютна и обширна. За тази интериорна цел е идеален калибрования гранитогрес. Той представлява лазерно рязана плочка с точност до няколко милиметра, което позволява полагане му без необходимост от фуга. Подредени по този начин плочките тип гранитогрес създават илюзия за безкрайно равна и гладка повърхност. Така се постига и желания визуален ефект за по-широко и просторно помещение.
Многообразието от текстури е другата основна причина, която превръща плочките гранитогрес в предпочитания избор на потребителите. На пазара може да се открие полиран гранитогрес, гланциран гранитогрес, матиран гранитогрес, гранитогрес с дървесна текстура или такъв наподобяващ гранитна повърхност. Това дава свобода на въображението за реализиране на нестандартни и иновативни интериорни проекти. Матираният гранитогрес е идеален за подова настилка на банята. По този начин се минимизира опасността от подхлъзване или падане. Тази вероятност се свежда практически до нула и ако се избере модел с „antislip” покритие. Това е допълнително по-грапаво покритие, което предотвратява инциденти свързани с падане в следствие на мокър под. Матираният гранитогрес е добро решение и за помещения с интензивен трафик като административни сгради и търговски центрове. Гланцираният и полиран гранитогрес освен с високите си  технически характеристики се отличават и с една по-луксозна и стилна визия. Те придават на всяко едно помещение изисканост и класа. Приложението им отново е разностранно – в банята, дома или офис сградата.
Облицовъчният гранитогрес  по своя характер се отличава с текстура, която наподобява дървесина, гранит или дялан камък. Той е чудесен вариант за облицоване на част от стената в дома и придаване на индивидуалност на помещението. Поради своята здравина и устойчивост на външни влияния, облицовъчния гранитогрес е подходящ и за външна облицовка. По този начин се създава красива и запомняща се фасада независимо дали говорим за къща или административна сграда.
Важно друго предимство на гранитогреса е многообразието от размери и форми. Освен класическите правоъгълни и квадратни форми, могат да се открият и петоъгълни . Те внасят един разчупен и артистичен акцент независимо дали са поставени в банята или дома. Все по-популярни стават плочките тип гранитогрес с нестандартни размери – 60x120см, 120x-240см, 100x300см. Те се отличават и с дебелина обикновено между 3мм и 7мм, което ги прави гъвкави и идеални за реализиране на нестандартни интериорни и екстериорни решения.
Не на последно място гранитогресът е предпочитан и заради богатата палитра от цветове. На пазара могат да се открият както едноцветни модели гранитогрес, така и модели, които са чудесна имитация на мрамор или седеф.
Изключителната здравина, твърдост и устойчивост на външни влияния в комбинация с разнообразието от цветове, текстури, форми и размери превръщат плочките тип гранитогрес в предпочитания материал за ремонт на банята, дома или офиса. Със своята дълотрайност и надеждност, гранитогресът заслужено е завоювал челното си място като материал на XXI-ви век и заслужено присъства в интериора на модерното жилище.