Гранитогрес – основни характеристики и предимства

Когато избираме облицовка за новия си дом или при ремонт на настоящия, се стараем да подберем материал, който да гарантира със своята функционалност и сигурност, но и да достигне желания от нас естетически вид в помещението. В тази статия ще Ви запознаем с един от материалите, от които може да избирате при облицоването на Вашия дом. Материалът разполага със завидни технически характеристики и богато разнообразие от дизайни. Този универсален продукт е гранитогреса. В следващите редове ще Ви запознаем с процеса на изработка, различните повърхностни и имитации, които може да ни предложи гранитогреса.
Съвременният гранитогрес е изкуствено създаден материал със структура подобна на естествения камък. Производството на гранитогрес е високотехнологичен процес, при който се преминава през четири фази.
При първата фаза от производствения процес се създава сместа за гранитогреса. Тук се смесват различни еднородни материали, пясък, глина и др. до получаването на хомогенна смес. При втората фаза сместа се изпича на температура над 1200 градуса при специални условия. В трета фаза сместа започва да се пресоване. Специалното при изработката на гранитогреса, е че той се подлага на двойно пресоване за да може да се извляче всяка остатъчна влага, правейки го водонепропусклив. При четвъртата фаза от процеса се оформя желаната повърхност на гранитогреса.
Като цяло съвременния гранитогрес предлага четири типа повърхности - полирана, матирана, гланцирана и релефна.
Плочките на матирания гранитогрес не се обработват допълнително и запазват свойствата си получените при процеса на изработка. Матовия завършек придава лека грапавина по повърхността на плочките, предпазвайки ни от подхлъзвания и нежелани инциденти. Матираният гранитогрес, като покритие не може да предложи луксозна и изящна визия, но пък за сметка на това ни гарантира по-голяма сигурност.
От друга страна полирания и гланцирания гранитогрес са обработени с абразивен материал, който им придава допълнителен блясък и стил. Гланцираната повърхност се отличава с огледален ефект, който създава илюзията за поставен тънък слой стъкло върху повърхността на плочките. Полирания и гланцираня гранитогрес се почистват и поддържат изключително лесно, не позволявайки задържането на замърсявания. При избора на гранитогрес е от изключително значение да съобразите неговата повърхност с мястото където ще го поставяте, за да се възползвате максимално от предимствата му.
Съвременния гранитогрес се дели на калиброван и некалиброван. Калиброваният се изрязва със специален лазер, който гарантира за точния и еднакъв размер на плочките. Калиброваният гранитогрес може да бъде поставян с минимална или никаква фуга между плочките, създавайки чудесна естетическа визия за непрекъсната повърхност.
До тук с повърхността и изработката на гранитогреса. Нека сега обърнем внимание на голямото му разнообразие от дизайни и имитации, които той ни дава. Модерният гранитогрес се отличава с три основни имитации на дървена, мраморна и каменна повърхност.
Мраморната повърхност разкрива изтънчена и внушителна визия, която ще превърне домът Ви в едно стилно и елегантно място. От друга страна гранитогресът с дървесна повърхност, внася комфорт и уют в помещението, позволявайки Ви да се наслаждавате на спокойна атмосфера вдъхновена от природата. Имитацията на каменна повърхност в повечето случаи се предлага в изчистен и семпъл дизайн, който Ви дава голяма свобода при избора на останалата част от интериора. Тя позволява лесното и безпроблемно комбиниране с различни видове мебелировка.
Като цяло модерният гранитогрес ни предлага огромно разнообразие от дизайни и повърхности, комбинирани с чудесни технически характеристики. С тези си качества, гранитогресът ни позволява да преобразяваме и създаваме помещения с различни, неповторими и индивидуални дизайни. Ако искате да създадете нестандартна и отличаваща се визия, която да гарантира със сигурност и функционалност, то гранитогресът е най-добрият облицовъчен материал за тази цел.