Гранитогрес – сигурност и разнообразие за всеки

Когато става дума за подова настилка, всеки от нас се старае да намери най-подходящото и практично решение, което ще гарантира здравината и дългия живот на пода. В тази статия ще Ви запознаем с един универсален материал, който отговаря на всички изисквания, които бихме търсили в една подова настилка, а именно гранитогресът. Гранитогресът е изкуствено създаден материал. При създаването му се смесват различни еднородни материали, глина и пясък, изпечени на температура над 1200 градуса. Съвкупността от тези материали и начинът им на обработка, създадат нов изключително устойчив продукт.
Модерният гранитогрес е универсален материал, с който може да се облицова не само пода, но и стените. Той е подходящ както за интериора, така и за екстериора като паркове, дворове и др.
Новите плочки тип гранитогрес предлагат голямо разнообразие от размери и форми. В следващите редове ще Ви запознаем с едни от основните размери гранитогрес. Най-малките познати размери гранитогрес са – 5x5см или 7.5x7.5см. Те са най-предпочитани за полагане в бани и санитарни възли. Следващите по-големи плочки са 20х20см или 15х30см. Те се използват най-често за облицовка на малки помещения, опитвайки се визуално да увеличат площта им. Средните размери като 40x40см, 60х60см или 60х90см, се използват за всекидневни и малки зали, стараейки се да променят пропорциите на помещението. И последни, но не на последно място идват най-големите размери, като 120х150см, 120х360см, 120х360см. Те са най-предпочитани за облицовка на подове и просторни помещения като публични сгради, зали, железопътни гари, метростанции и други.
До тук с размерите, нека сега обърнем малко по-голямо внимание на техническите характеристики на гранитогреса. Най-важните характеристики, на които трябва да обърнем внимание са водопоглъщащата способност, съпротивление на свиване, твърда и устойчива повърхност, устойчивост на температурни амплитуди, високи механични натоварвания и надрасквания, устойчивост на химични реагенти, мразо- и износоустойчивост.
Тези характеристика превръщат новите модели гранитогрес в едно универсално решение, с което може да облицовате както дома, така и двора си, без да се притеснявате от бързо износване и проблеми скоро след поставянето му. Добрите технически характеристики на модерния гранитогрес гарантират, че той ще запази своята визия и здравина в продължение на години.
Сега нека обърнем внимание на видовете повърхности и дизайни на гранитогреса.
Съвременният гранитогрес разполага с три вида повърхности, а именно матирана, гланцирана и полирана. Матираният гранитогрес не се подлага на допълнителна обработка и запазва особеностите на повърхността, които е получил след изпичането си. Матовия завършек на гранитогреса, създава лека грапавина по-повърхността на плочките, предпазваща от подхлъзвания и нежелани инциденти. Този тип завършек не може да предложи луксозна визия, но за сметка на това гарантира със сигурност и комфорт. От друга страна полирания и гланцирания гранитогрес разкриват изискана и луксозна визия. Те са допълнително обработени с абразивен материал, който им придава огледален блясък. Новите модели гранитогрес с този тип повърхност не позволяват задържането на замърсявания, а почистването й е лесно, бързо и безпроблемно. Гланцирания и полирания гранитогрес са чудесен избор ако искате да създадете изтънчен и внушителен дизайн в помещението.
Въпреки това, че гранитогресът е изкуствено създаден материал, той пресъздава по уникален начин естествени повърхности, с които ще Ви запознаем в следващите редове.
Най-модерната и търсена сега имитация е тази на естествена дървесна повърхност. Тя ще внесе свежест и комфорт в помещението, създавайки уютна атмосфера. От друга страна е имитацията на естествена мраморна повърхност, която ще добави стил и изисканост в помещението, позволявайки ни да се насладим на невероятни преливащи се нюанси. Третата най-популярна имитация е тази на естествен камък. Тя е с изчистен и семпъл дизайн, който е подходящ за всякакъв вид интериор, вписвайки се безпроблемно.
Гранитогресът е лесен за подръжка материал. Той не образува мухъл, предпазва от натрупване на замърсявания, запазвайки хигиенните си качества в продължение на 50 години.
Неслучайно съвременният гранитогрес е универсален продукт. Той може да покрие изискванията дори на най-претенциозния вкус както със своите характеристики, така и с визия. Модерният гранитогрес е идеалният избор за Вас ако държите на високо качество, сигурност и огромно разнообразие от дизайни, които ще паснат на всеки вкус.