Дизайн на банята - малко теория

 Обзавеждането на банята би могло да се превърне в смело и претенциозно решение за всеки, който желае да пресъздаде модата и я реализира в банята си. Най-новите тенденции днес са продиктувани от самите нас, начина ни на живот и нашия светоглед, това, което харесваме и обичаме да виждаме и усещаме в ежедневието си. Отразяването на характера ни, всъщност определя и обзавеждане на дома, респективно банята ни. Характерът ни насочва към цветовете, интериора, дизайна - всичко необходимо, за да превърнем любимото си кътче във вълшебен оазис, където да се отпуснем и почувстваме самите себе си – с една дума – нашата баня.
   Банята, проектирана специално за нас, е лично пространство – място, където ние можем да избягаме от забързания ден, да мечтаем, да творим. В проекта на банята може да бъде заложено на функционалност и изчистена линия. Понякога основният акцент е кръглият модул в центъра на помещението, върху който е разположена мивката. Двустранното огледало над него позволява използването на плота и като тоалетка. Душ кабината е отделена с преградна стена. Ако помещението е просторно, мястото над ваната би могло да се превърне дори в малка библиотека с любими книги.
   Друг е въпросът, когато дизайнът облича в образ мечтаната баня. Максимата „моят дом е моята крепост“ е особено любима на всички ни и няма как да бъде иначе, когато точно зад стените на своите жилища – малки или големи, нови или не толкова, се чувстваме винаги най-защитени от ежедневния стрес, на който реалността ни подлага всеки един ден... Но и всяка домашна крепост си има едно кътче, в което степента на защита от битови проблеми и негативни емоции е най-силна, и това, разбира се, е  отново банята! Не кухнята, нито пък спалнята или дневната, а точно банята е мястото, в което под водните струи се прераждаме сякаш отново, за да посрещнем новия ден заредени, с енергия или за да отмием горчилката от изминалия – вероятно всички ще се съгласите с нас. Разбира се, размерите на банята  са вечен аргумент срещу подобна теза - далеч не във всяко жилище разполагаемата площ е достатъчна за организиране на нашето островче за домашен релакс. Една мъдрост гласи, че от всяка безизходна ситуация се намират поне три изхода – ако се вслушаме в нея ще открием, че всяка баня може да бъде функционална и красива, стига да се намери най-верният подход при обзавеждането й.
   Цветя и нежност в банята - колкото повече – толкова повече! Този цитат, заимстван от симпатичния на всички ни Мечо Пух, неусетно се превръща творческо кредо на много дизайнери при представянето на още и още интериорни идеи за баня. Там, където и когато сме откраднали доста често само броени минути, за да останем сами със себе си и да се отдадем не само на отдих, но и на необезпокоявано от никого и нищо планиране на предстоящия ден, сутрин или вечер, атмосферата трябва да бъде особено приятна и зареждаща. В магазини Баня Стил се предлагат аксесоари и плочки за баня, съобразени с последните модни тенденции. Ние, от Баня Стил, държим връзка с големите производители и никога не губим представа кое е наистина актуалното този сезон. Флоралните мотиви, предпочитани от известно време, създават усещане за свежест и непринуден уют в моментите, когато се отпускаме под струята вода или в топлата прегръдка на ваната.
   Как и защо банята реши да прояви характер... Защото банята наистина може да прояви характер, когато става въпрос за нейната декорация! Може мнозина да смятат, че в такова малко помещение, каквито често са съвременните бани, едва се намира място за всичко необходимо за добрата ѝ функционалност, а колко по-малко за допълнителна декорация. Всъщност, нищо не губим, ако заложим на декорацията с...фототапет! На пазара се предлагат уникално красиви колекции от керамични плочки в невероятно богата гама цветове и прилежащи аксесоари към тях – фризове и цели пана с различни мотиви, но стремежът към оригиналност провокира търсенето на други варианти, каквито са фототапетите! Факт е, че те заемат част от пространството на стените, които иначе бихме декорирали с плочки, но дават възможност на банята да са превърне в помещение с подчертана индивидуалност. Освен, че имат свойството да „оживяват“ интериора с присъствието си, фототапетите могат визуално да разширяват пространството и да създадат оптическа дълбочина на помещението. Да не говорим, че този „прозорец“ към някой наш блян със сигурност ще ни носи радост и задоволство от миговете на релакс в банята. Тази тенденция в декорацията на банята е още нова, но си струва да се обмисли. Разбира се, задължително трябва да се вземе предвид, банята е мокро помещение, в което лесно може да се развие мухъл. Затова ако се спрем на подобно иновативно решение, трябва да се уверим, че изпълнението му е перфектно и въпросният фототапет няма след няколко месеца да се окаже грозноват и вреден за здравето придатък на старателно проектираната ни баня.
   Банята е вселената, с която всеки – не само дизайнерите, може да играе и да експериментира по всевъзможен начин. Формите на мебелите за баня, ваните, душ-кабините и мивки са специално проектирани с идеята да провокират и отговорят на вкуса и на най-претенциозните клиенти. Пазарът изобилства от широка гама продукти, създадени със стил и интелигентност, а иновативните им качества са безспорни. Меките линии, напомнящи за красиви овали в природата, съчетаваните по нов и модерен начин класически материали от дърво и стъкло в обкръжение на традиционната керамика в банята, създават колекции, които биха възхитили дори и най-предубедените, и скептично настроени клиенти.
В духа на времето, в което все по-често се стремим да се завърнем към природата, чието богатство на цветове и форми е неизчерпаемо, сами избираме да я пресъздаваме в дома си, включително в банята - мястото, където сме естествени и истински.