Дизайн на банята


|

Преди години, когато при купуване или получаване на апартаменти със стандартни по размер тоалетни и бани, понякога дори комбинирани в едно, хората рядко се замисляха над такова нещо като дизайн на банята. В днешно време купувачите на жилища обръщат внимание не само на разпределението на стаите, кухнята и терасата, а се интересуват много повече и от самата баня - как е обзаведена и с какви материали е направена. Съвременният човек разбира, че трябва да има съвременна баня. В западните страни отдавна са стигнали до този извод. Разработването на дизайна и интериора на банята е с предимство при съвременните дизайнери и е доста изгодно направление в тази сфера на услугите, а броя бани е пряко свързано с броя стаи в дома. Ние, жителите на Източна Европа, сравнително отскоро сме започнали да разбираме, че освен да служи за къпане и пране, банята има и други функции. Банята е особеното място в дома, което дава възможност човек да получи онзи положителен заряд, който дава добър старт на един тежък работен ден. А вечер в банята човек може да се отпусне, да се усамоти и да си почине след същият този тежък ден. В крайна сметка, денят ни започва и завършва в банята. Именно затова трябва много внимателно да се премисли, освен общият вид на банята, всяка подробност - настилки, санитария, осветление, мебели и допълнителните аксесоари, които дават окончателно оформление на помещението.
Правилният избор на плочки за баня е от първостепенна важност. Дори и банята да е с малки размери, е необходимо така да се обзаведе, че да е удобна и практична, като не се забравя и красотата и завършеността на интериора, така че създадената приятна атмосфера да съдейства за възстановяване на жизнените сили и пълноценна почивка. Оформянето на дизайна на банята зависи изцяло от вас и вашият светоглед и усещания. Той може да прелива и да се явява продължение на интериора на останалите стаи в дома, а може и да контрастира или да е коренно различен от тях. Голяма роля тук играе размера и формата на банята, но разработките на съвременните дизайнери позволяват да се избере този стил, който ви е най-близък и с който се чувствате най-уютно.
Ако стила, който сте избрали е класически, то най-добре стените да се оформят с мраморни плочки за баня. Мебелите в този случай е добре да са изберат от естествен камък, чиято шарка и цвят отговарят на цвета и шарката на плочките по стените и пода. Цветовата гама на плочките може да изберете по ваш вкус. Задължителен елемент на класическият стил е използването на материали като гранит и мрамор. Например, толкова нашумелите мраморни плотове прекрасно се съчетават с мебели в светли цветове. В този стил подходящо се вписва и венецианската мазилка, имитираща естествен камък. Важна подробност обаче е, че такъв стил е подходящ основно и само за бани с големи размери. Характерните черти за този стил са извитите линии и заоблените форми. Ваната в този случай има характерна форма с приповдигната част откъм главата, повдигната е на крачетата или пиедестал, който придава особен колорит. Материалът, от който е направена ваната, обикновено е месинг или чугун. Смесителите, душа и тръбите обикновено са с цвят на мед или бронз. Мивките, тоалетните чинии, бидетата и поддушовите корита са непретенциозни и се отличават с прости форми. Задължителна част от интериора в класически стил са големите огледала в рамки от дърво или позлатени рамки. Допълнителен акцент и завършеност на интериора придават такива аксесоари, като картини на стените, вази с цветя, свещници от месинг или бронз и т. н.
Дизайнът в градински стил (кънтри) позволява да се използват естествени материали с елементи от несложна дърворезба и обработка на материала. Често се използват плетени мебели, предвидени да издържат високата влажност. Атмосферата на старинност се пресъздава със стила ретро. В облицовката на стените преобладава дървото, обработено в светло-кафяви или червени цветове. Самите мебели също се правят от различни видове дървесина. Всякакви старинни предмети ще подчертаят допълнително избрания стил. Характерно излъчване имат аксесоарите с ефект на протрита боя или патина. Добре изглеждат и дребни детайли, като старинни кутийки, бутилки и други съдчета.
Големи възможности за експериментиране предоставя етно- или битовият стил. Банята се облицова с дърво, използва се и естествен камък, за предпочитане със сиви или кафяви оттенъци. В обзавеждането се използват основно естествени природни материали. Характерното за стила е, че излъчва топлина, уют и комфорт. За постигането на това излъчване помагат, освен облицовката на стените и пода, също и допълнителни аксесоари като букети от сухи цветя, дървени рафтове и закачалки, съдчета и предмети, характерни за този стил. Може да се добавят дървени табуретки или пейки, ако пространството позволява. Санитарията и мебелите може да бъдат с модерно излъчване, при което етно стилът ще изпъкне повече.
Съвременните технологии позволяват в обзавеждането на банята да се осъществят и най-невероятните фантазии.
Важно е да не се забравя, че банята макар и малко, е много важно функционално помещение във вашият дом. Затова обмисляйки интериора на банята, е важно да се помни, че там се намират голямо количество важни неща: ваната, душ-кабината, мебелите и други необходими аксесоари. За да направите банята комфортна и уютна, трябва внимателно да обмислите всички аспекти на обзавеждането, тъй като банята е помещение с високи температура и влажност.

Вижте разнообразието от плочки за баня, което прелагаме!

Популярни тагове

{news_tags}