Допустим лукс или необходимо удобство са модерните смесители за кухня? Част II

В първа част от статията се запознахте с основните и най-важни функции при съвременните смесители за кухня. Време е да разберем и за разнообразието сред видовете дизайни, цветове, начин на монтиране. За никого не е тайна, че в модерната и съвременна кухня се налагат плавно извитите форми, без резки чупки, без груби и неприятни повърхности. Модерните смесители за кухня са с елегантни извивки, леки и ефирни, без да тежат – перфектното допълнение към интериора на всеки дом. Но преди да се спрем на това какъв да бъде нашият дизайн е добре да вземем решение за вида на монтажа – дали да бъде монтиран на стената или на самата мивка, за да е максимално удобен за употреба от всеки един член от нашето семейство. От край време смесителите за стенен монтаж не се радват на същата популярност както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в избор на дизайн, но и най вече липсата на удобство при употреба. За сметка на това обаче стоящите смесители за кухня предлагат много по-голямо разнообразие от модели. Те могат да бъдат разделени на два основни модела – едноръкохваткови и двуръкохваткови. Разбира се на пазара можем да открием и модели с три и четири крана, но сякаш те не са придобили такава популярност сред своите конкуренти. Всички, като че ли сме привикнали към традиционните смесители с две ръкохватки. Всяка ръкохватка по отделно регулира постъпването на студена и топла вода. Този вариант за смесване на вода обаче изглежда, че все повече отминава с времето. Въпреки предимството, че могат да се поставят на желаната от нас височина, оборудвани са с въртящ се чучур, който лесно може да бъде подменен при нужда, те имат един основен недостатък – по-бавната настройка на температурата на водата. В началото подават или много топла или много студена вода. Освен, че регулирането на водата до желаната температура отнема повече време, така се изразходва по-голямо количество водни ресурси. А в кой в днешно време може да си позволи такъв излишен разход? Именно заради това на пазара се появяват едноръкохватковите смесители за кухня. За да включите или да прекратите подаването на водата е достатъчно само едно движение на ръката. Температурата и силата на водната струя се регулират автоматично, без каквито и да е сложни операции. Най-хубавата част от всичко е, че температурата на водата се запазва и за следващото пускане на батерията. Това спомага икономията на водни ресурси, което се превръща във формула за пестене на вода и енергия. Освен предимството за регулиране на водата, едноръкохватковите смесители за кухня притежават други качества, които ги изстрелват на първо място сред конкурентните модели. Монтират се невероятно бързо и лесно над мивката, което осигурява достатъчно пространство за измиване на всякакви по-обемисти съдове, плодове и зеленчуци. Дори измиването на ръцете при някои други модели не може да се случи без напръскване на всичко наоколо.
Нека обаче да обърнем внимание и на визията на съвременните смесители за кухня. Могат ли да бъдат те по-изящни, по-бляскави, по-лесни за почистване? Нима има нещо, което да превърне обикновеният смесител за кухня в истинско бижу? Хромираното покритие е основният елемент, който спомага изискания и луксозен вид на модерният смесител. Хромът спомага за подобряване на повърхностната твърдост, красотата и защитата срещу натрупване на варовикови частици. Той има добра химическа стабилност, не променя цвета си и запазва блясъка и отражението си за по-дълго време дори от среброто и никела.
Съвкупно с всички тези характеристики и основните функции, с които се запознахте в първа част, става ясно, че съвременните смесители за кухня са се превърнали в неизменна от част от интериора на модерната кухня. Или иначе казано смесителят е диаманта в колекцията ни.