Душ кабина в банята ( част II )

В предишната тема за душ кабини разгледахме поддушово корито за душ кабина,  механично тяло за душ кабина и системата за разпръскване на водата в душ кабината. В тази статия ще Ви запознаем малко по-подробно с предпочитаните функциите на душ кабините.

Душ кабината с нейните функции може да е не само практична, но и едно добро място за релакс. Доста популярни функции на душ кабините са: - парна баня, хидромасаж, ароматерапия, хромотерапия, музика, сензорно управление, столче, радио, свързване с телефон,  цялостно затопляне на тялото чрез инфрачервено загряване.  Има вариант за душ кабина и вана в едно, което е едно добро решение, в този случай има функцията и хидромасажна вана.

За да има функцията парна баня, то душ кабината трябва да има покрив. Височината на тези душ кабини е 210 – 240 см. Обикновено температурата, която се поддържа е 40-45 градуса, което спрямо сауните е по-малко, но пък ако е по-висока има опасност човек да се допре до нагорещената повърхност и да се изгори. При температура от 40-45 градуса в душ кабината влажността е почти 100%.

Повечето душ кабини имат функцията хидромасаж, но разбира се с различни опции, някои с по-малко други с повече. Дюзите разположени на ред в различните душ кабини са различен брой. Има душ кабини само с вертикален масаж, а други може да са и с локален. Също така при едни е само в изправено положение, а в други имат опция за хидромасаж и в седнало положение.

Предлагат се душ кабини с хидромасаж с инфрачервено загряване. Това са иновативни душ кабини, които затоплят цялостно. Дори ги сравняват с финландската сауна. В модели тези душ кабини е препоръчително да се стои максимум един час. 

Напоследък все по - голямо е търсенето на душ кабина и вана в едно. Добро решение за пълноценния релакс. При тази душ кабина вариантите са два: с и без покрив. Когато е затворена отвсякъде има опцията и за парна баня.  При тези душ кабини има вариант за функцията хидромасаж не само в душ кабината, а и във ваната.

Ароматерапията е доста предпочитана от хората при избора на функции в душ кабините си.  На стената на душ кабината са вградени дозатори, които се пълнят с желания аромат.  При включена опция ароматерапия, ароматът става на ситни капчици и се добавя към парата и се усеща в цялата душ кабина.

Още от древността се знае, че цветовете оказват влияние върху здравословното и психическото състояние на човека. По тази причина се търсят постоянно иновативни методи за въздействие. Може би затова и хромотерапията в душ кабините набира такава популярност. За да притежава такава опция на тавана на душ кабината трябва да има монтирани специални източници на светлина, които се управляват дистанционно. Различните цветове въздействат по различен начин на човека.  За повишаване на тонуса и доброто настроение се препоръчва яркочервения цвят. Той ускорява пулса и кръвообращението. Оранжевият цвят се знае още от войните, че действа за бързото възстановяване на болен, ранен. Този цвят попада между жълтия и червения спектър и това позволява използването му в няколко нюанса. Жълтото е цветът на творческата дейност, създава оптимистично настроение, повишава мисловната дейност и подобрява паметта. Негово важно качество е че помага при депресия. Зеленият цвят пък е успокояващ и намалява стреса.

В душ кабината може да има вградена звукова система. За пълноценен релакс, може да има чуруликане на птички, шумолене на гора, илюзия за дъжд. Звукът може да е и от външен носител или радио.

Разбира се с това функциите на душ кабините не се изчерпват, но това са основните и най-търсени опции за душ кабина. Но все пак при избор на душ кабина не трябва да се впускате да гледате само функциите, а и качеството на материалите, важен фактор, които доста от хората пренебрегват.