Душ кабина в банята

Банята е стаята, която се използва всекидневно от цялото семейство, дори и от гостите на семейството. Ето това е и една от причините обзавеждане за баня да е доста срещана тема сред хората. Когато говорим за обзавеждане за баня то разбира се най-вече трябва да е съобразено с размерите и цялостния интериор на банята. Обикновено в днешно време баните не са особено големи. Искаме банята да е модерна, но пък и в същото време функционална затова и изборът на обзавеждане за баня не е много лесен. Доста често в последно време тоалетната и банята са в едно помещение, което допълнително затруднява обзавеждането за баня.  Но за съжаление след всяко къпане стените и подът са мокри, а това не е особено приятно. Ето защо към обзавеждането за баня е добре да се прибави и душ кабината. 

Душ кабината е затворено пространство, в което човек може да се наслади на момента. След като се вземе душ не се налага да се почиства цялата баня, а само самата душ кабина. Обикновено конструкцията на душ кабината се състои от поддушово корито, тяло, което не дава на водата да се разпръсква из цялата баня, система за разпръскване на водата, различни видове функции. Разнообразието от размери и форми на душ кабини позволява използването им както в малки, така и в големи помещения. Една душ кабина спестява почти наполовина пространството, което би използвала една вана затова е и доста предпочитана за малки помещения – предлага комфорт плюс перфектния размер. Някой от душ кабините са с поддушово корито, други пък с прагче. Подът на душ кабината е изключително важен. Често на пода на душ кабината има крачета, които надигат душ кабината от пода на банята. По този начин с времето има голямо натоварване върху пода и се получават изкривявания. Повърхността върху която се стъпва не трябва да е хлъзгава. Това се предотвратява с релефни ивици и шарки по пода. Тялото на самата душ кабина е обикновено от закалено стъкло, което ако се счупи се разпада на малки парченца от гледна точка на безопасността. Колкото е по-скъпа душ кабината толкова и стъклото е по-здраво. Има различни стъкла-овални, квадратни. Евтините варианти на душ кабини са с тяло от прозрачна пластмаса.

Има много различни модели душ кабини - като тип параван, ъглови, правоъгълни, овални, дори има душ кабини тип „стая“ с четири собствени стени.  В правоъгълните душ кабини има най-голямо пространство и комфорта е изключителен, особено когато се добавят и любимите функции. Тази душ кабина се препоръчва за малко по-големи пространства, защото тази форма заема най-много място.  Ъгловите и овалните душ кабини са добро решения за малки помещения, тези душ кабини спестяват доста от пространството. При овалните душ кабини стъклата може да да се прибират в различен радиус. Тези душ кабини имат модерен дизайн отвън, но пък предлагат малко по-ограничено пространство отвътре за сметка на правоъгълните. Душ кабина с плъзгане  или с врата тип хармоника – тези душ кабини спестяват много пространство. Вратата тип хармониката се прибира плътно до стената и така помещението се разширява още повече. Разбира се според интериорния дизайн душ кабината може да е с матирани стъкла, цветни или с принт.  Възможностите за система за разпръскване на водата са много – душове, душ пити и други. Може да е съвсем обикновена душ кабина само с душ, но пък и може да е доста по-луксозна с различни екстри - хидромасаж парна баня, радио и други, които ще разгледаме по-подробно в част 2.