Душ кабини – модерният акцент в банята

За да бъде пространството в банята максимално удобно и комфортно е важно, то да бъде правилно разпределено. Практичност и функционалност са двата основни аспекта, които ръководят съвременния интериорен дизайн. Ето защо неизменна част от всяка модерна баня се явява душ кабината. В следващите редове ще се спрем на най-важните нейни предимства и функционалности.
Най-същественото предимство на модерните душ кабини е ,че обособяват банята на мокро и сухо пространство. Това от своя страна спомага за спазване на по-добра хигиена и по-лесно и бързо почистване на помещението. Също така това позволява използване на банята от двама души едновременно.
Съвременните душ кабини се предлагат в голямо разнообразие от размери и модели. Едни от най-разпространените душ кабини продължават да са овалните, квадратните и правоъгълните, но на пазара се забелязва все по-увеличаващ се интерес и към петоъгълните душ кабини. Размерите на модерните душ кабини също варират като най-разпространените са на 80см, 90см и 100см.
Ако банята Ви е с по-специфична архитектура и стандартните модели душ кабини, предлагани на пазара, няма да Ви бъдат полезни, то може да се обърнете към фирма, занимаваща се с производство на душ кабини по поръчка. Така може да бъдете сигурни, че направеният модел ще отговаря точно на Вашите изисквания и ще бъде изцяло съобразен със спецификите на Вашата баня.
При избора на душ кабини, елементът на който трябва да се обърне сериозно внимание е начинът на отваряне. На пазара могат да се открият няколко варианта. Душ кабини с плъзгащи се врати са един класически модел. При тях самото плъзване на вратите се осъществява чрез горни и долни ролки. Тези душ кабини имат и магнитно уплътнение, което гарантира плътното затваряне и невъзможност водата да изтече навън. Моделите душ кабини с плъзгащи се врати са удачни за малки бани, тъй като са компактни и отварянето и затварянето на вратите не е свързано с необходимостта от допълнително пространство. Удачен вариант за по-малки бани са и така известните душ кабини с врата тип „хармоника“. Самата врата може да се състои от две или три части (съединени чрез панти), които се прибират към стената. Тези душ кабини са чудесен вариант за внасяне на интересен акцент в малки помещение, като разбира се се запазва изискването за функционалност.
Душ кабини с отварящи се врати – това са другият тип най-често срещани модели. Те са подходящи за по-големи бани, тъй като самото отваряне/затваряне на вратите изисква  повече пространство. Тези душ кабини имат подсилени панти и магнитни уплътнения на вратата, което е гаранция на нейното плътно затваряне.
Ако банята Ви има семпла и изчистена визия, но желаете душ кабината да се превърне в акцент, може лесно да постигнете това чрез правилния избор на стъкло.
Всички модерни душ кабини са със закалено стъкло, чиято дебелина може да варира между 5 и 8 мм. Несъмнено най-разпространение стъкла са прозрачно и мат, но през последните години се забелязва засилен интерес към нестандартни видове. Сиво, зелено, кафяво, синьо са част от все по-желаните цветове. Тук разбира се може да персонализирате Вашата душ кабина като изберете стъкло на ивици или с матирани елементи. Комбинацията от стъкло в цвят и декоративни матирани елементи изглежда изключително стилно, ако банята Ви е с изчистен дизайн. Една от последните новости е стъкло с 3D принт, който изглежда изключително реалистичен и придава характер и индивидуалност не само на душ кабината, но и на цялата баня.
Съвременните душ кабини са начини не само да разпределите правилно пространството в банята, но да си спестите време и усилия при нейното почистване. Те се явяват разумния избор на модерния човек, осигуряващи максимален комфорт и удобство при експлоатация. Не на последно място съвременните душ кабини се отличават с елегантна и стилна визия, която може да персонализирате спрямо Вашия естетичен усет и да превърнете в банята в истински интериорен шедьовър.