Душ кабини – стилен и функционален елемент нужен на всяка баня – Част I

Несъмнено банята е най-използваното помещение в един дом. В нея всеки от нас намира миг на спокойствие и тишина, отделяйки се от напрежението на забързаното ежедневие. За успеем да създадем това така желано кътче в дома си, трябва да се уверим, че то съчетава удобство и функционалност.
Тук на помощ идват съвременните душ кабини, които са може би един от основните елементи, допринасящи за създаването на комфортна и уютна атмосфера в мокрото помещение.
В тази статия ще разгледаме по-подробно материалите, от които се изработва една душ кабина, формите и размерите, които може да предложи, както и иновациите в новите мултифункционални модели.
Защо душ кабините са практични и започват да набират все по-голяма популярност?
Независимо от размерите и обзавеждането в банята, душ кабината създава едно отделено пространство, което ни позволява да се наслаждаваме на пълен комфорт. Обособеното пространство от кабината е много ефективно, особено ако помещението е с тоалетна. Спирането на водните капки и опазването на останалата част от помещението сухо, е може би, най-голямото предимство на съвременните душ кабини.
Когато става въпросът за пространството в мокрото помещение, модерните душ кабини предлагат голямо разнообразие от размери и модели, които да отговорят на нуждите на всяка баня. Може да избирате от свободностоящи душ кабини или такива за ъглов монтаж. Като дизайн, могат да са овални, квадратни, петоъгълни, многоъгълни и други.
Овалните душ кабини позволяват оптимално усвояване на пространството в помещението, грижейки се за модерното и стилно излъчване на банята.
Модерните душ кабини с правоъгълна форма от друга страна предлагат по-голямо пространство и съответно по-голямо удобство при взимането на душ.
Ако банята наистина е много малка и всеки сантиметър е от изключително значение, то тогава най-доброто решение е овалната душ кабина с ъглов монтаж. В комбинация с плъзгащи или тип „хармоника“ врати, ще спестите допълнително пространство от помещението.
Освен тези два типа врати, има душ кабини с отваряща се врата на панти. Този тип врати са чудесен избор ако банята е достатъчно голяма и не се налага да се съобразявате с размерите й.
Освен самата врата, е важно да се обърне внимание и на посоката на отваряне. Стандартните душ кабини са с ляво или дясно отваряне. Също така има модели, при които вратата се отваря навътре, но този вариант е най-практичен за кабини с големи размери.
Съвременните душ кабини се изработват от три основни компонента, а именно стъкло, профил и поддушово корито.
При новите модели душ кабини, все по-често започват да се забелязва закалено стъкло, което гарантира с по-голяма устойчивост и здравина. За да е сигурна една душ кабина е необходимо стъклото да е с дебелина поне 5 см. Други размери, които могат да предложат новите душ кабини, са с дебелина 4см, 6см, 8см и 10см. Дебелината на стъклото се избира в зависимост от изискванията, които имате към него.
Новост при изработката на стъклото на душ кабините е технологията Protect Clean. Тя го предпазва от събиране и задържане на варовик и петна, правейки почистването му лесно и безпроблемно, което в пъти улеснява подръжката на душ кабината.
В тази част от статията разгледахме предимствата на модерните душ кабини, техните форми, дизайни и един от елементите, от които се изработват. Ако искате да разберете за останалите елементи на изработка и предимствата, които ни дават мултифункционалните душ кабини, прочетете и втората част от нашата статия.