Душ кабини

Все по – често при обзавеждане за баня, клиентите имат особен интерес към различни модели душ кабини или вани,с които да си осигурят комфорт, удобство и удоволствие в дома. Да, това е прекрасно, но за целта е необходимо в помещението да има повече пространство. Но ако все пак разполагате с по-малка квадратура, то добрият вариант е душ кабина. Тя спестява място, а в същото време има много различни функции и с нея може да се направи СПА в домашни условия.
Душ кабината вече не е лукс, а ежедневие. В момента на пазара се предлагат много различни видове душ кабини като те се различават по форма, функции и стъкло. Душ кабините внасят не само стил в баня ами може да се каже, че те са верен помощник на добрата домакиня. Те разделят банята на две помещения сухо и мокро и не се налага попиване на цялата баня след взимане на душ.
Според формата душ кабините са: квадратни душ кабини, трапецовидни душ кабини, овални душ кабини, правоъгълни душ кабини, петоъгълни душ кабини и други. Квадратните и правоъгълните душ кабини обикновено се разполагат в единия ъгъл на банята и имат точна квадратна или правоъгълна форма. Тези душ кабини може да са обикновени или заоблени в единия край. Освен стандартните душ кабини всеки може да поръча и душ кабина по негови размери и изисквания – декор, стъкло.
Всеки може да избере дали душ кабината му да е с плъзгащи, отваряеми врати или тип хармоника. Ако пространството е малко е добре да е с плъзгащи се врати или още по.-добре тип хармоника, за да не се заема допълнително място.  Отваряемите врати пък се почистват доста лесно.
Стъклото на душ кабината също е избор на клиента. Стъклото може да е матирано или нематирано, цветно или прозрачно, матирано и цветно, закалено или незакалено. За да се получи закаленото стъкло, на топлинна обработка се подлага флоатно стъкло и преди да е се извърши закаляването се правят всички обработки – полиране, пробиване, рязане. Пече се в пещ на висока температура и след това бързо се охлажда. Това стъкло е много здраво, трудно се чупи, а ако случайно се случи е на малки заоблени парченца и няма как да Ви нарани.
Рамкова или безрамкова душ кабина ще изберете единствено Вие. Всяка от двете има своите плюсове.  Душ кабини с алуминиева рамка са доста популярни. Тази рамка придържа вратите, благодарение на нея се осъществява лесен и бърз монтаж на душ кабината, дори може да се поставя на криви стени. При безрамковите душ кабини самата конструкция е от метални части, които свързват стъклата. При тях основата трябва да е с по-голям наклон.
Вариант за пода на душ кабината е да е с корито или без. Душ кабини може да се монтират директно на плочките в банята, така е лесно за поддръжка, но за този вариант трябва да има отводнителен канал. Поддушовите корита са от фаянс или санитарна пластмаса. Разбира се има вариант и за по-висок клас корита със системи срещу пързаляне, затопляне, масаж на краката.
Различните душ кабини притежават различни функции. Благодарение на тези функции всеки може да превърне своята баня в едно място за релакс. Функциите на душ кабините могат да бъдат - парна баня, хидромасаж, ароматерапия, хромотерапия, музика, сензорно управление, столче, радио, свързване с телефон,  цялостно затопляне на тялото чрез инфрачервено загряване и други. Ако е по-голяма банята дори може вана и душ кабина в едно тогава има вариант за уникалната функция хидромасажна вана.
Днес душ кабините наистина са един добър вариант и за малки и за големи бани. С всичките си удобства, които притежават, те очароват всички. Дали стандартна или по поръчка всяка душ кабина е уникална по рода си и носи в себе си своите качества. Душ кабината е чудесен избор за всеки, който иска да създаде максимален комфорт в дома си и в същото време да се наслади на незабравим релакс и удоволствие.