Експлозия от идеи и концепции с модерните смесители за баня

Съвременният дизайн на всяко мокро помещение изобилства от вдъхновяващи идеи и креативни концепции. Интериорните решения са ориентирани към по-специфични форми, текстури и цветове, които създават усещане за хармония и връзка с природата. Интериорните профили и декорации са идеалната възможност да пренесем характерни елементи от отминали епохи в интериора на банята. Определено тяхното присъствие в интериора създава усещане за изтънченост и неподражаем стил. Ако до преди години реализирането на именно такъв интериор изглеждаше трудоемко, то днес нещата са далеч по-различни. Благодарение на неизчерпаемите възможни за оформление, които се предлагат на пазара, помещенията могат да придобият неповторимо излъчване и изцяло нов характер.
В търсене на индивидуалност и комфорт все по-голяма популярност напоследък намира използването на декоративни елементи за интериорен дизайн, с които се постига изцяло нова визия на пространството. Един от тези елементи, който не само краси мокрото помещение, но и спомага нашето ежедневие, е смесителят за баня.
Мина времето, когато смесителите се използваха само като техническо устройство за смесване на водата. В днешно време се отделя все по-голямо внимание на този елемент от бита, в резултат на което на пазара се появиха много и различни модели предназначени за всякакви вкусове. Именно това разнообразие от модели смесители за баня, затруднява избора ни максимално повече.
Продуктовата гама в категорията смесители за баня е изключително колоритна. Смесителите за баня се делят на няколко групи – смесители за мивки, смесители за душ, смесители за вана, термостатични смесители, смесители за вграждане, както и смесители за вана и душ.
Категорията смесители за баня включва и огромно разнообразие от видове по отношение на монтаж, конструкция и материали за изработка.
В зависимост от монтажа съвременните смесители за баня се делят на стенни или стоящи. Стенните смесители са тези, които могат да се монтират директно на стената, а стоящите могат да бъдат позиционирани на самата мивка или биде. Стенните смесители за баня отдавна не се радват на същата популярност, както в близкото минало. Причините за това са не само ограниченията в самия дизайн, но и по-трудното им монтиране. За сметка на това обаче разнообразието при стоящите смесители за баня е значително по-голямо – многообразие от дизайни, брой ръкохватки, покритие, функции.
Най-често срещани са едноръкохватковите смесители за баня. Голямо предимство при тях е, че едната ръкохватка позволява само с едно движение на ръката да регулирате силата на водната струя, както и самата температура. Това разбира се спомага и по-бързото достигане на желаната от нас температура, което пък реализира използването на по-малко количество водни ресурси.
Двуръкохватковите смесители за баня също имат своите предимства и характеристики. Те си остават най-разпространени към момента. Предимството при тях е, че могат да се поставят на желаната от нас височина и всички модели са оборудвани с въртящ чучур, който може да се подменя. Благодарение на тях, можем да постигнем красива ретро визия в нашата баня. Разбира се при тях настройката на температурата се случва доста по-бавно, отколкото при едноръкохватковите смесители за баня.
Водещите производители на смесители за баня постоянно усъвършенстват продуктите си, с цел постигане на максимален комфорт и естетика. Именно поради тази причина на пазара се появяват така наречените термостатични смесители за баня. При тях не се губи време при нагласяне на желаната температура на водата. При тези модели има два бутона – единият регулира водния поток, а с другия се избират градусите. По този начин още със стартирането може да се осигури вода с конкретна температура без изненади в налягането.
Определено разнообразието от дизайни при съвременните смесители за баня е огромно. Но от особена важност са и технологиите, които ги правят издръжливи и функционални. Какви са те? Ще разберем във втора част от статията.