Защо да заложим на смесители за баня с хромирано покритие?

Банята на съвременното домакинство е едно от ключовите помещения. То е онова пространство, което постоянно се цапа и постоянно е мокро. Всичко в банята трябва да е функционално, практично, с добро качество и добра визия. Днешните производители на смесители за баня осъзнават този факт и затова са готови да заложат на все по-голямо разнообразие от модели с максимално многообразни практични функции. На пазара съществуват смесители с различно покритие, които са изработени от различни материали. Но за какво трябва да се оглеждаме, когато избираме смесители за банята, ще разберем в днешната ни статия.
От особена важност е материалът, от който е изработен даден смесител. Изборът на материали влияе върху практичността, безопасността и стойността на продукта. Винаги за предпочитане е да се избират смесители за баня от месинг или неръждаема стомана. Това ще гарантира тяхната здравина и устойчивост за по-дълъг период в сравнение с тези, които съдържат пластмаса в съдържанието си под каквато и да е форма. Разбира се, тук е редно да се съобразят особеностите на помещението, тъй като по-голямата част от смесителите, които съдържат пластмаса са именно тези, които притежават отделен нагревател. Много често се срещат смесители за баня, произведени от керамика или стъкло. Това, разбира се, е с дизайнерска насоченост, тъй като подобни смесители са в състояние да придадат изцяло нова визия на цялата баня.
Смесителите за баня, които притежават бронзово покритие, се отличават със златисто оцветяване. Несъмнено, подобни смесители са изключително красиви, но отново трябва да съобразим визията на цялата баня, ако се спрем на подобен смесител. Не би било практично цялото обзавеждане да е в студени, сребристи тонове, а смесителите да притежават бронзов или златист цвят.
На пазара днес съществуват и смесители с т.нар. PVD (Physical Vapor Deposition) покритие. Първоначално този тип покритие е използвано при производството на продукти за военните, изискващи повишена устойчивост на износване на металните части. То представлява заредени метални атоми, които са химически свързани с повърхността на метала. При днешните смесители за баня се срещат със златно, сребърно или тъмно матово PVD покритие. Смесители с такова покритие са устойчиви на надраскване, но корозивни препарати могат силно да нарушат тяхната цялост и визия.
Именно поради тази причина, хромираното покритие на днешните смесители за баня е силно търсено и предпочитано. Не само заради универсалната визия, която създава, но и поради факта, че то прави смесителите изключително устойчиви. Смесители с подобно покритие издържат по-дълго на замърсявания, надрасквания и наранявания. Хромираното покритие създава защитен слой, който предпазва тялото на самия смесител. Това покритие се почиства значително по-бързо и лесно, а също така издържа дълго време на замърсявания от сапунени и водни капки. За почистването на хромирани смесители не е необходимо да се използват силни препарати. Забърване с влажна мека кърпа е достатъчно, за да върнете несравнимия блясък.
Смесители за баня с хромирано покритие са предпочитан избор и поради тяхната универсална визия. Това ги прави удобни за съчетаване с други мебели и аксесоари и те лесно се вписват в цялостната обстановка на банята. Винаги съобразявайте особеностите на помещението с покупката, особено когато става дума за смесители. В противен случай рискувате да си създадете излишни неприятни изживявания.