Защо е необходима мивка в банята?

Мивката е неразделна част от обзавеждането на съвременната баня. Не се знае чия е била първата идея това удобство, тъй като мивки се срещат още в античността. Това, което се знае със сигурност е, че мивките с най-близък вид до този, който сме свикнали да виждаме, идват от Азия, тъй като са открити останки в Китай, датирани от 100-ната година преди Христа. Все пак - за първообраз на мивка спокойно може да се счита локвата, в която се миел първобитният човек. След няколко хиляди години хората започнали да си правят „изкуствени“ мивки, чийто модел е копиран от природата. Такива мивки стояли обикновено до естествен водоем и са се пълнили от вълните. Там, където хората са нямали „естествен“ водопровод, са копаели кладенци, които също можем да наречем прародител на мивката. По късно, през 18-ти век, мивката е достигнала Европа, и  представлявала леген с поставена в него кана пълна с вода. За да се измие лицето, се е налагало да се налива вода в легена и да се плиска вода с ръцете върху лицето. Този лукс са можели да си позволят по-заможните домове. В елитните домове е имало прислуга, която помагала при сутрешния тоалет на стопаните. В края на 19-ти век, легенът е изместен от метален съд с отвор на дъното, който е бил част от умивалник  изглеждал като шкаф и имал единствената цел да възпрепятства разливането и разпръскването на водата. Тези съдове вече можели да се свързват към канализационна система, а в повечето домове, където такава липсвала, под мивката се слагал друг съд, обикновено кофа. След напълването на кофата, водата се изливала на улицата. В началото на 20-ти век вече се появява керамичната мивка във вида, в който я познаваме. В наши дни, в страни като Великобритания и страни под британско влияние, се е запазил начинът на миене, характерен за средновековието, като се използват всички съвременни удобства, които за нас българите са по-скоро неудобни. Едно от тези неудобства е използването на отделни батерии за топла и студена вода. За англичаните е по-удобно да смесват водата в мивката и след това да се измият. Този начин на миене е наложил появаването на тапа за запушване на сифона. Затова няма да е изненада, ако при закупуване на мивка в комплекта и́ има такова приспособление. Имайки предвид предисторията на мивката, разбираме защо се е наложила нейната поява, и защо вече не можем да си представим, че е възможно да се направи баня без мивка.
В днешно време мивките за баня се предлагат в най-различни форми и дизайн - от обикновената мивка тип „мида“, до модели, плод на невероятната фантазия на дизайнера. Не по-малко са и материалите от които се произвеждат мивките за баня, което от своя страна допълнително помага на дизайнерите да създават нови и нови модели. Най-разпространеният материал е керамиката или порцелана, следват стъклото и камъкът. Нерядко се срещат и модели мивки от метал. Едни от последните нововъведения са акрилните мивки.

Класическият вариант за България е порцеланова мивка за баня. Тя може да е изработена и от фаянс. Счита се, че мивката от порцелан е по-здрава, по - трудно се замърсява и затова е по - скъпа от фаянсовата. От своя страна, фаянсовата има допълнително покритие, което отблъсква мръсотията.

Мивки за баня от стъкло - този материал позволява да се създават мивки с изящни, привлекателни и изразителни форми. С този материал могат да осъществят и най – смелите дизайнерски фантазии. Освен оригиналността на дизайнерското решение, мивката от стъкло придава на банята ефирност, тържественост, парадност и едновременно с това пластичност. Поради хармоничното съчетание на стъклото с течаща вода дизайнерите все повече предпочитат за баните именно мивки от стъкло. Освен това се предлагат вече и мивки от стъкло с вградени декоративни елементи, които да имитират например морско дъно.

Не по-малко разпространен материал от който се правят мивки за баня, е камъкът. Той може да бъде както естествен, така и изкуствен, но и в двата случая е доста здрав и приятен на допир материал. Благодарение на съвременните техники се създават невероятни и наистина уникални десени на камъка. За разлика от естествения камък, изкуственият камък е по - непретенциозен към поддръжката.

По - рядко срещани са мивки за баня от стомана. Те притежават особено излъчване. Такъв тип мивки са устойчиви на всякакви механични повреди, имат дълъг живот и при подходяща грижа задълго запазват първоначалния си блясък. Предимството на стоманата е, че е универсален материал и лесно се съчетава с  други материали.

Все още малко познати у нас са мивките от дърво. Несправедливо пренебрегвани, мивките от дърво могат да внесат особена атмосфера в банята и да напълнят пространството с необикновена енергия от природно естество. Такъв стил мивки стоят най-добре в бани, решени в екостил.

В крайна сметка, мивката е един основен компонент в обзавеждането на всяка съвременна баня, но независимо от какъв материал е, тя трябва качествено да изпълнява функциите си и стилово да подхожда на интериора на банята.

 

Вижте разнообразието от стъклени мивки за баня, което прелагаме!