Защо съвременните душ кабини са перфектното решение за всяка баня? (I Част)

Всеки един от нас се старае да превърне дома си в изключително уютно, стилно и най-вече функционално място, което да му носи спокойствие и сигурност. В последно време все по-специално внимание се обръща на банята. Тя се е превърнала в истински отдушник за съвременния човек. В това малко помещение, всеки един от нас може да се отпусне напълно и да забрави за проблемите и тревогите от изминалия ден.
Поради огромният интерес към създаването на уютна и функционална баня, все повече се задава въпроса: „А как да й придадем възможно най-много функционалност?“
Отговорът на този въпрос в повечето случаи е изненадващ, но в следващите редове ще разберете защо е напълно логичен. А кое е това нещо, което ще превърне обикновената баня в истински СПА център? Съвременните душ кабини, разбира се.
Ако се върнете назад във времето, ще откриете, че основната функция на първите душ кабини е била съвсем проста, а именно да разделя банята на две – „суха“ и „мокра“ част. Това е изключително практичен начин да придадете на мокрото помещение още повече функционалност, тъй като отделяйки влагата в затворено пространство, то така получавате повече свобода в обзавеждането на останалата част от банята.
С напредването на годините и развитието на технологиите, основната задача на съвременните душ кабини си е същата, но към нея са добавени редица нови функции и предимства, които ще разгледаме в следващите редове.
Обръщайки най-напред внимание на различните форми и размери на душ кабини, които са се предлагали преди и се предлагат в момента на пазара, можем да отрием доста разлики.
В миналото е можело да откриете само определен брой стандартни размери душ кабини, както и доста стандартни форми като овалната или квадратната.
Днес обаче разполагате с огромен избор от размери и форми душ кабини, които ще паснат идеално дори в ограничена от пространство баня. Едни от все по-предпочитаните форми са петоъгълните душ кабини, както и правоъгълните, разбира се.
Благодарение пък на огромното разнообразие от размери при модерните душ кабини, то може да сте напълно сигурни, че ще откриете точната душ кабина за Вашата баня без да се налага да я правите по специална поръчка.
Съществена разлика се открива и при стъклата на новите душ кабини. При съвременните модели душ кабини, стъклата им са двойно закалени, което им придава допълнителна здравина и устойчивост. Покритието също може да е изключително разнообразно, а именно – матирано, прозрачно, цветно или дори ръчно рисувано.
Специално внимание може да обърнем и на различните видове врати при новите модели душ кабини. Едни от най-популярните са плъзгащите се или отварящите се, но истината е, че за малката баня най-подходящият вид врата за душ кабина е тип „хармоника“, тъй като тя спестява доста място.
Изключително важна част от една душ кабина е поддушовото корито. Благодарение на развитието на технологиите, все повече модели душ кабини могат да бъдат напълно функционални, въпреки липсата на поддушово корито. Често то бива заменено от подови лентови сифони, чието предимство е, че са изключително дискретни, удобни и отново спестяват място. Ако все пак предпочитате удобството на поддушово корито, то и при него има доста подобрения, като материала на изработка и при някои модели може да се срещне специално Anti-Slip покритие, което намалява опасността от подхлъзване.
Истината е, че може да се говори с часове за множеството подобрения при съвременните душ кабини и защо те са идеалният начин да внесете в банята стил, функционалност и практичност.
В следващата част от статията ни ще обсъдим и редица други полезни допълнения при новите модели душ кабини, които наистина превръщат обикновената баня в СПА център.