Иновации при съвременните смесители за баня

През последните няколко години се забелязва огромен напредък в технологичния процес на създаване на съвременните смесители за баня. Новите модели са по-надеждни, изработват се с по-леки и екологично съобразни материали и целят максимален комфорт и удобство по време на работа. В следващите редове ще се спрем на едни от най-важни нововъведения при модерните смесители за баня.
Несъмнено едни от най-разпространение на пазара смесители за мивка са едноръкохватковите. При тях самото смесване на водата се извършва посредством една ръкохватка, което гарантира по-бърза и прецизна работа. Съвременните смесители за баня и в частност смесителите за мивка са с керамичен затварящ механизъм, известен още като керамична глава. Тя гарантира по-дълъг експлоатационен срок без риск от възникване на проблеми. Съвременните смесители з а баня са снабдени и с функцията Soft Turn. Благодарение на нея движението на ръкохватката се осъществява плавно и бързо, което означа лесно настройване на желаната температура и дебит на водната струя.
При по-старите моделите смесители за баня, тялото на самата батерия има свойството да се нагрява, ако е зададена гореща струя на водата. Това крие рискове, тъй като ако в този момент тялото на батерията се докосне, човек би се опарил. При съвременните модели смесители за баня този момент е избегнат. Смесителните батерии разполагат с функцията Cold Body, при която тялото на смесителя не се загрява дори да е зададена да тече топла вода. Това е едно изключително удобство, особено ако в къщата има малки деца. Тази функция гарантира безопасна и приятна експлоатация на смесителя без риск от изгаряне.
Изхождайки от идеята за максимална безопасност  някои смесители за баня са със специален дизайн. Те се водят смесители за мивка тип Cold Start. Особеното при тях е, че при средно положение на ръкохватката тече студена вода. По този начин се избягва опасността от изгаряне поради невнимание. Тази функция е особено полезна и гарантира безопасност, когато в къщата има малки деца.
Тенденцията за опазване на природните ресурси и в частност водните се възприема като част от фирмената философия при водещите производители на смесители за баня в бранша. Съвременните смесители за мивка, смесители за душ и смесители за вана/душ са снабдени със специални аератори. Обогатявайки водата с въздух те осигуряват същия комфорт по време на експлоатация, но пестят водни ресурси. С такава цел са създадени и еко функциите – EcoJoy или EcoFriendly – икономия на вода без това да е за сметка на комфорта по време на работа.
Важно естетическо изискване е смесителните батерии да изглеждат добре и да запазят максимално дълго добрия си външен вид. Модерните смесители за баня имат специални хромирани покрития, които им позволяват не само да запазят задълго добрата си визия, но и улесняват почистването. Отлаганията от котлен камък се отстраняват бързо и лесно. 
Интересна иновация се забелязва и при съвременните смесители за вана/душ. При част от моделите  чучурът играе ролята на превключвател. Той е подвижен и когато е изтеглен напред е активирана функция „вана“. Когато желаете водата да изтича през душа, просто прибирате чучура и активирате функция „душ“.
На последно място, но не и по значение, е визията на батерията. На пазара все повече се налагат смесители за баня с интересни цветни покрития. Освен класическия цвят лъскав хром, могат да се открият бели и черни смесители за баня, които да имат матиран или лъскав финиш. Интересен акцент на банята може да се придаде и със смесители в златен, бронзов или сребрист цвят. Те придават изисканост и стилно излъчване на цялата баня.
Всички нововъведения и иновации свързани със съвременните смесители за баня целят максимален комфорт и лекота по време на експлоатация. Ако Ви предстои ремонт е важно да сте запознати с новостите на пазара, за да може да превърнете банята в домашен спа център. Изобилието от модели с различни функционалности и дизайн позволява избиране на модел, който да се превърне в акцент във Вашата баня.