Каква е разликата между калиброван или некалиброван гранитогрес?

Домът е нашата крепост. Мястото, където ни чакат семейство и приятели, където ни връщат спомените от детството и винаги ще усещаме уханието на прясно приготвена храна. Домът е свещеното място, чиято врата винаги ще е отворена за нас. Ето защо сме готови на всичко, за да го защитим.
Стане ли дума за ремонт обаче, настават паниката, ужаса и безмисленото лутане, защото в днешно време при изграждането на един дом се търси не само функционалност, но и естетика. Точно поради тази причина, когато споделим с приятели за реновиране на дома, всички крещят думата ГРАНИТОГРЕС. Но запитвали ли сте се защо, това ли е най-точния материал, и знаем ли какво всъщност е гранитогрес? В тази статия ще се опитаме да бъдем максимално изчерпателни, за да Ви обясним.
Гранитогресът представлява вид керамични плочки, направени от смола, пясък, глина. Пресова се под голямо налягане и след това се изпича. Резултатът е, че плочата става изключително суха, не попива почти никаква вода и става изключително здрава. Характерно за гранитогреса е изключителната му устойчивост на атмосферните влияния, високата износоустойчивост и свойството му да не задържа прах. Поради своята здравина и естетика, плочките гранитогрес се използват широко в жилища, хотели, обществени и културни сгради, при изграждане на площади и театри. Това е материал, който се отличава с голямо разнообразие и възможности. Някои от дизайните на плочките могат да имитират и други материали като дърво, текстил, мрамор, камък. Подобни плочки изглеждат не само много интересно, но и до толкова наподобяват тези материали, че трудно се различават от действителните. По отношение на обработката на повърхността на даден гранитогрес – почти не съществуват ограничения, плочата е изключитено твърда и съответно може да се обработва по много различни начини. Има полиран, матиран, релефен, калиброван гранитогрес – като вариациите във всеки един от тези основни видове са много. Сега ще отделим време да разясним каква е разликата между калиброван гранитогрес и некалиброван.
Калиброваният гранитогрес съществува на пазара от доста време. До скоро терминът „калиброван“ беше важен преди всичко за специалистите в браншна – интериорни дизайнери, архитекти, търговци, но с повишаване изискаванията за качество на клиентите, калиброваните плочки са все по-често срещани в търговксата мрежа. Всички реномирани фабрики за настилки и облицовки обогатяват продуктовите си гами с калибровани плочи. Наясно ли е обаче клиентът какво е калиброван гранитогрес? За много от тях на пръв поглед калиброваните плочи се отличават само със значителна разлика в цената, в сравнение с некалиброваните, а на външен вид изглеждат напълно еднакво. На пръв поглед - може би, но това всъщност далеч не е така.
Калиброването е процес на производство, при който крайният резулатат са абсолютно еднакви по размер, форма и правилност плочки, които могат да бъдат поставяни с минимална фуга, а в някои случаи и без фуга. Поставянето с минимална или никаква фуга дава един значително подобрен вид на помещенията и при някои модели плочки създава усещането за непрекъсната настилка. Този ефект е все по-често търсен, както от интериорните дизайнери, така и от самите крайни клиенти. 
Изискванията към калиброваните плочки са изключително високи. Всички плочки в една производствена партида трябва да отговарят на съответните стандарти. Те трябва да имат абсолютно еднакъв размер една спрямо друга, като липсват отклонения или те са незначителни. Именно липсата на разлика в размера елиминира нуждата от компенсаторна фуга, чрез която се изравняват разминаванията в размерите на плочките.
При некалиброваните плочки гранитогрес са допустими по-големи отклонения и неравности. Ръбът на обикновените некалибровани плочи е леко заоблен  за разлика от абсолютно правият и плосък ръб на калиброваните. Разликата в ръбовете се дължи на факта, че обикновените плочки гранитогрес се нарязват преди печенето, а при процеса на изпичане леко променят формата и размера си. Под влияние на термичната обработка влагата от тях се изпарява и те се свиват. Калиброваните плочи се режат след изпичането с прецизни технологии , а именно лазер и след това не преминават през никакви термични процеси, т.е. размерът и формата им не се променят повече. С калиброваният гранитогрес получавате перфектна плочка, която приляга идеално на повърхността и е с идеални показатели по отношение на устойчивост и водонепропускливост.
В сайта на Баня Стил можете да откриете огромно разнообразие от калиброван гранитогрес и некалибровани плочи, които да добавят към избрания интериор несравнимо качество и перфектна визия.