Каква е разликата между смесители за баня с термостат и смесители с фотоклетка?


|

Банята е помещението с най-много използвано количество вода. Именно поради тази причина смесителите трябва да са изработени от най-висококачествените материали и да отговарят на определени изисквания. В зависимост от необходимостта и приложението на смесителите, съществуват различни видове – за мивка, за биде, стоящи, за вграждане, за вана и/или душ и т.н. В днешната статия ще разберем повече за смесителите с термостат и тези с фотоклетка.
Първата и основна разлика между двата вида е именно тяхното приложение. Термостатичните смесители за баня се използват най-често за монтиране под душа, докато смесителите с фотоклетка, или още наричани „сензорни смесители за баня“, са предназначени предимно за мивки. Разбира се, съществуват и модели с обратното приложение, но тенденцията при съвременните термостатични смесители е те да бъдат монтирани директно с душ колоната. Също така при стандартните термостатични смесители се срещат и модели за вграждане, докато сензорните са предназначени за стоящ монтаж.
Смесителите с термостат са често избирани, тъй като те предлагат повече удобства в сравнение с обикновените едноръкохваткови или двуръкохваткови смесители. При термостатичните смесители за баня съществува възможността за персонално нагласяне на налягането и температурата на водата, които остават постоянни. По този начин се избягва опасността от изгаряне или рязко потичане на студена вода. Този вид смесители за баня спестяват време, вода и разход на излишна енергия. С термостатичните смесители резките промените в температурата са избегнати, когато едновременно се използва друг смесител.
Друга разлика е, че термостатичните смесители за баня разполагат с два бутона, докато при сензорните не същестуват бутони и ръкохватки. При първите, единият бутон регулира налягането, а другият позволява избиране на желаната температура. Друго предимство на термостатичните смесители е, че те притежават система за безопасност. Тя се включва като предотвратява изгаряния, когато температурата надвишава 38 °, а също така тялото им е проектирано така, че металната част да не се нагрява.
От друга страна, сензорните смесители за баня също предлагат редица удобства. Тези модели са широко използвани в обществени сгради като бензиностанции, болници, училища, летища, търговски центрове и т.н. Причината е, че пускането на водата се случва с леко доближаване до фотоклетката под чучура. По този начин те гарантират по-висока хигиена. Друга причина да са избирани за обществени помещения е, че те се отличават с изключителна здравина и са вандалоустойчиви. Разбира се, тук от голямо значение са материалите, от които е изработено тялото на смесителя. За предпочитане е да се използва чист месинг без шупли и примеси. Това влияе на устойчивостта и продължителността на живота на батерията.
Друга разлика между термостатичните смесители за баня и тези с инфрачервен сензор е начинът им на работа. Сензорните смесители могат да работят както на батерии, така и на директно захранване от електрическата мрежа. И двата варианта си имат своите предимства. Например, когато смесителят работи на батерии няма опасност той да стане неизползваем, когато токът спре. Минус е обаче, че се налага периодична смяна на батериите, когато те се изтощят. При термостатичните смесители не съществува подобна специфика.
Още една разлика между двата вида смесители се състои в това, че някои от сензорните смесители за баня не смесват водата. Поради тази причина понякога се налага допълнително монтиране на смесително тяло. Причината тук се крие в това, че при повечето обществени помещения не съществува опцията за подгряване на водата.
Едно от най-големите предимства не сензорните смесители за баня е възможността за задаване на автоматично промиване след 24-часов застой след последната употреба. Този режим може да бъде зададен на всеки 24 часа с продължителност на потока – 30 сек. Това ще гарантира добра хигиена и липса на застояла вода в тръбите.
От всичко изложено по-горе разбираме, че винаги трябва да съобразяваме продукта с особеностите на помещението. Това ще ни гарантира функционалност, практичност, комфорт и удобство за дълъг период от време.

Популярни тагове

{news_tags}