Каква е разликата между MDF и PVC мебели за баня?

Мебелите за баня – за някои хора каприз, за други несравним помощник, но да питаме MDF или PVC материал при изработката на мебели за баня е все едно да се колебаем между пържола и риба. И двете стават, ама не за всеки. Същото е и при съвременните мебели за баня, но за това, след малко. Би ни било много трудно да се ориентираме от какво точно се нуждаем, ако не разполагаме с добър съветник до себе си и тук днешната ни статия идва на помощ.
Първо, нека се запознаем по-отблизо с тези така модерни и несравними мебели за баня. Най-общо казано, съществуват горни и долни шкафове за баня. Също и колони, и огледала с рамки, както и огледа с LED осветление, а и такива огледала без никакво осветление или рамки. Много често мебелите се продават в комплект, но нашият съвет е преди да вземете комплект на изгодна цена, преценете големината на банята, тъй като една колона може да окаже голямо влияние върху претрупването на помещението. Тук е редно да споменем за нещо изключително удобно при горните шкафове с огледало, а именно точно това LED осветление и по-скоро сензорите, които реагират на движение. Тези инфрачервени сензори включват и изключват осветлението, съответно когато се доближите или отдалечите от огледалото, като по този начин те играят ролята на ключ за лампа. Някои модели разполагат и с тъч-бутон, който управлява осветлението. Другото голямо предимство на днешните мебели за баня са т.нар. „Soft close“ механизми на пантите. Те се срещат и при горните, и при долните шкафове и не позволяват на вратичките или чекмеджетата да се затварят с гръм и трясък, а по-скоро осигуряват плавно и поетапно прибиране. Хитро, нали?
Сега по същество, материалите, от които се изработват модерните мебели за баня, играят незаменимо важна роля при продължителността на живот на мебелите, както и при техния външен вид. Казано по друг начин, съществуват различни материали за производство, сред които са стъкло, пластмаса, метал, полистирол и дърво - след подходяща обработка, разбира се. Например, стъклото е много здраво и устойчиво, тъй като се закалява допълнително, но е тежко и негова добра алтернатива може да бъде плексиглас. Металът също има своите предимства като здравина, но много хора се притесняват от ръжда, което притеснение няма своето основание, тъй като металните мебели претърпяват допълнителна обработка срещу корозия и ръжда. Дървото е страхотен материал, но той също трябва да се обработва със специални лакове и покрития, за да не се надуе на втория Ви душ с новия шкаф в банята. Полистирол (или полистирен) е полимер, който при стайна температура е твърд термопласт, а при по-висока може да бъде разтопен и втвърден отново.
И така стигаме до пластмасата или още известна като PVC. Предимството на PVC материалите е, че мебелите, изработени от тях са изцяло водо- и влагоустойчиви. Това означава, че PVC шкафовете Ви ще издържат на водната играта с детето и няма да се поддадат на парата от супер врелите душове, с които половинката си сваля кожата, вместо само да я измие.
MDF-ът от своя страна е материал, който представлява плот от дървесни фибри, слепени със синтетична смола при много висока температура и последвало пресоване. Този плот се покрива с декоративна хартия, напоена със смола за по-голяма устойчивост. Особеното при MDF-a e, че той е само влагоустойчив, което означава, че ако инвестирате в MDF мебели за баня, ще трябва да държите душа и детето далеч от тях.
Друга основна разлика между двата материала е, че PVC е доста по-твърд и не е толкова податлив на манипулации, съответно и на форми. Поради тази причина PVC мебелите притежават една по-изчистена и семпла визия. MDF-ът от своя страна е много по-гъвкав и това позволява на производителите да експериментират с дизайните и цветовете. Независимо дали ще инвестирате в мебели за баня, изобщо, първо съобразете помещението и навиците на Вашето семейство преди да го направите, за да сте спокойни от инвестицията и да се насладите на съвместното сваляне на кожа под душа с поливинката.