Какво представляват плочките за баня

Историята на така познатите ни днес плочки за баня води своето начало от Египет преди близо 3800 г. пр. Хр. Още тогава в богатите домове са се използвали плочки за декорации, подобни на днешните. По онова време те са представлявали глинени блокчета, изсушавани  на слънце или изпичани в пещи, а първите глазури са правени от мед и са били в единствен цвят - сини.
По същото онова време керамичните плочки са били много добре познати и в Месопотамия, като в началото са били декорирани само в два цвята - бяло и синьо райе. Малко по-късно, с развитието на производството, са се появили други различни декори и даже различни цветове, за което свидетелстват находките на археолозите. През този период се е разбрало, че чрез добавянето на глазура, плочките освен красиви, стават и по-водоустойчиви и по тази причина плочките постепенно са започнали да ги използват в банята.
През вековете декорацията на керамичните плочки е претърпяла развитие и са се появили различни начини за тяхната обработка. Във времената на възхода на империите от Близкия Изток, всички методи на декориране на тогавашните керамични плочки са били събрани в едно и са се изпълнявани в тогавашна Персия.
С течение на времето производството на теракотата и фаянса за баня, както и тяхната декорация са достигнали забележителен напредък. Немалко доказателства свидетелстват за това. Едни от тях са испанските и португалските мозайки, както и красивите подови плочки в Италия от епохата на Ренесанса. Керамичните плочки в Германия и  развитието на иконографията в Холандия също са част от забележителните постижения в историята на  фаянса  и керамичните плочки като цяло. В наши дни, когато технологиите на производство на фаянс и теракота са толкова развити, че почти нищо не остава за обработка с човешки ръце, е трудно да се повярва, че плочките са били изработвани само в един цвят и само по една технология. Машини и роботи извършват почти целият процес - от добиването на материала, през предварителната му подготовка и целият процес на обработка, чак до крайния продукт. Развитието на технологиите дава възможност да се произвежда огромно разнообразие от цветове, десени и декори на фаянса и теракотата, а по-късно - и на гранитогреса, за да се придаде индивидуалност във вида и украсата на всяка баня.
Макар че качеството и обработката на днешните плочки за баня се различават съществено от предшествениците си от древност, в същността си, принципът остава същия, като на онези плочки, изработвани на ръка и изпичани на слънце в далечния Египет. Сериозно променена е цената и поради усъвършенстваният и механизиран производствен процес, фаянсът и теракотата вече са достъпни за повече хора. Днес те не са лукс, а необходимост.

Какво всъщност представлява една плочка за баня - това е плочка от дребнозърнеста глина с  дебелина около 1мм, изпечена при температура около 1000 градуса по Целзий.
В зависимост от вида глина и начина на изпичане, плочките за баня се делят на няколко вида, основните три от които са: фаянс, теракота и гранитогрес. Поради различните си качества трите вида плочки се полагат на различните места в банята. Препоръчително е за стените на банята да се използва фаянс, а за пода е по-подходяща теракотата. За по-натоварени помещения, такива като хотелски бани, коридори, антрета и т.н., е препоръчително да се полага третият вид плочки – гранитогрес.
Характеристики:
Фаянс - керамична плоча с висока абсорбция на вода (10%), предварително пресована на сухо, глазирана и произведена чрез двойно или единично изпичане. Фаянсът е с по-малка износоустойчивост и затова не е подходящ за полагане на под. Използва се само за вътрешна облицовка.
Теракота - керамична плоча с ниска или средна абсорбция на вода (3%-6%), предварително пресована на сухо, глазирана и произведена чрез единично изпичане. Притежава добра износоустойчивост, подходяща е за вътрешни подови настилки за бани,тоалетни и мокри помещения като цяло.
Гранитогрес:
Грес порцеланато - керамична плоча с много ниска абсорбция на вода (по-малко от 0.5%), единично или двойно пресована на сухо, глазирана и произведена чрез единично изпичане.
Технически гранитогрес -  керамична плоча с много ниска абсорбция на вода (по-малко от 0.5%), предварително пресована на сухо, със или без глазура и произведена чрез единично изпичане.
Подходящ е за всякакви видове облицовка, както вътрешна, така и външна. Има изключително висока твърдост - твърдостта на матирания е 8 по скалата на MOНS. За сравнение, твърдостта на диаманта е 10 по същата скала, а на гранита - 6. Притежава висока износоустойчивост . По скалата за скорост на изтъркване под въздействието на абразиви PEI, някои видове гранитогрес се отнасят към V клас, който е най-висок  за този вид плочки. Гранитогресът, поради еднородната си структура, не е податлив на атмосферни и температурни изменения.
И трите вида плочки имат своите предимства като облицовъчен материал. Съобразявайки се с техническите характеристики на всеки вид плочки може да се създаде неповторимо усещане на уют, чистота практичност и не на последно място - дълъг живот на банята.

Вижте разнообразието от плочки за баня, което прелагаме!