Какво трябва да знаем за ламинираният паркет?


|

Когато настъпи моментът за инвестиране в нов под, много от собствениците на жилища и търговски обекти са изправени пред трудният въпрос коя подова настилка е подходяща за тях? Сред различните опции, добро съотношение между цена и качество предлага ламинираният паркет. Разликата между различните видове може да бъде леко объркваща в началото, поради което съставихме кратко ръководство, което ги сравнява, подчертавайки плюсовете и минусите на всеки тип по отношение на външен вид, издръжливост и лесна поддръжка.
Ламинатът е многослоен синтетичен подов продукт. Проектиран е да имитира до съвършенство външния вид на истинската дървесна повърхност. Сърцевината на ламинирания паркет се произвежда основно от меламинова смола и комбинация от дървесни влакна, подложени на висока температура и екстремно налягане. Най-горният слой представлява отпечатано текстурирано изображение, направено да изглежда точно като истинско дърво. Получената подова повърхност често е по-твърда от тази на естественият паркет.
Редовното сухо почистване и забърсване с влажна кърпа е всичко, което е необходимо за грижата и поддръжката на ламинирания паркет. Не е необходимо закупуването на специални препарати за почистване. Важно е да се спомене, че ламинатът не е водоустойчив и поради тази причина мокренето му трябва да се избягва.
При полагане е необходимо да се остави поне един сантиметър разстояние от стената, защото в зависимост от температурата ламинираният паркет може да се разшири или свие. Ламелите се захващат безлепилно, чрез клик системи за заключване /click, twin click или top lock/. Съпътстващи компоненти, с които ще трябва да се сдобиете при покупката на ламиниран паркет са преходник, външен и вътрешен ъгъл, снадка, тапа, первази и подложка с дебелина, отговаряща на Вашите нужди.
Устойчивостта на всяка подова настилка до голяма степен зависи от интензивността на пешеходното движение. Ламинатът предлага избор от различни степени на износоустойчивост, спрямо които да подберете подходящият за Вас артикул. Повечето ламинирани подови повърхности са силно устойчиви на увреждане от петна и избледняване. Всъщност много реномирани производители на ламинирани настилки предлагат от 10 до 25 години гаранции за покритието.
Какъв клас ламиниран паркет да изберете зависи единствено от това, за какво помещение ще бъде използван. Първата цифра от числото, обозначаващо класа, дава представа за общата среда, в която е подходящо да бъде поставен:
2 -  домашна среда
3 -  търговска среда
4 – индустриална среда
Втората цифра допълнително насочва към натоварването, което може да понесе ламинатът, а именно:
1 – ниска употреба
2 – умерена употреба
3 – интензивна употреба
4 – много интензивна употреба
Една от най – важните характеристики на ламинирания паркет е неговият AC /abrasion class/. Числото, което е посочено след абревиатура посочва качеството на продукта:
AC1 е предназначен за слаба натовареност.
AC2 е по – издръжлив на слаб трафик в сравнение с AC1.
AC3 се препоръчва за домашна употреба.
AC4 издържа на умерено интензивен трафик.
AC5 идеално решение за площи със сериозно натоварване.
Препоръчително е използването на продукт с клас на абразивност над AC3.
В продуктовата гама на Баня Стил ще откриете ламиниран паркет с отлично качество и висока устойчивост на износване, който ще внася луксозно усещане във всяко помещение за възможно най – дълъг период от време.

Популярни тагове

{news_tags}