Какво трябва да знаем за модерните смесители за кухня?

Кухнята е сърцето на всеки дом. В нея прекарваме по-голямата част от времето си, затова тя трябва да бъде не само с красив и уютен дизайн, но и функционална. Най-използваният елемент в една кухня е смесителят. Той е неизменна част от дизайна, придавайки й завършен вид. Първоначално не се е обръщало голямо внимание на смесителите за кухня. Тяхната единствена функция е била да смесват топлата и студена вода и да определят силата на струята. В новите и модерни дни вече се обръща по-голямо внимание на смесителите за кухня и от тях вече се изисква по-голяма функционалност и практичен дизайн. Затова производителите на смесители за кухня, обогатиха производствения си процес с много и различни по функции и дизайн смесители. Новите и модерни смесители за кухня се предлагат с подобрени характеристики, които им позволяват да се приспособят към всяка една кухня.
Най-голямата промяна при новите смесители е преминаването им в едноръкохваткови. Едната ръкохватка в комбинация с функция SoftTurn, прави работата със смесителя по-лесна, давайки по-голяма свобода на движението и възможност само с едно движение на ръката да се регулира топлата и студена вода. Благодарение на хромираното си покритие новите смесители за кухня са по-устойчиви срещу натрупване на котлен камък и петна, а в случай, че се замърсят, тяхното почистване е лесно и бързо.  Друго голямо тяхно предимство е функцията ColdBody, която поддържа тялото на смесителя винаги студено, което не позволява нежелано изгаряне.
Изборът на смесител е важен процес от обзавеждането на една кухня. Всеки смесител е с различен дизайн, функционалност и конструкция, затова е добре да се обърне внимание на всеки един елемент в зависимост от това какъв е дизайнът на кухнята и какви функции са Ви необходими. Повечето от новите модели смесители са представени от високи чучури или са с функция за промяна на височината - така може да се възползвате от предимствата, както на високия така и на ниския чучур.
Като дизайн смесителите за кухня се делят на двуръкохваткови и едноръкохваткови. Както отбелязахме по-горе, едноръкохватковите са по-предпочитани от двуръкохватковите. Те са по-чувствителни при настройката на температурата и налягането на водната струя. Едноръкохватковите смесители за кухня достигат по-бързо желаната температура и с помощта на аератора, обогатяват водната струя с въздух, намалявайки разхода на вода и енергия.
В зависимост от начина на монтаж, смесителите за кухня се делят на стоящи и стенни.
Стенните модели смесители за кухня се монтират на стената и са предимно едноръкохваткови. При тях може да избирате какво да е разположението на чучура, дали да е отгоре или отдолу на батерията и с каква дължина да бъде. Те ще дадат повече пространство около мивката и по-голямо удобство при нейното използване.
Стоящите смесители за кухня предлагат редица предимства. Те се монтират по-лесно и бързо в сравнение със стенните. Едно от големите предимства на стоящите смесители за кухня е дебитния им ограничител, благодарение на който не изразходват голямо количество вода, което ги прави по-практични и икономични.
От своя страна стоящите смесители за кухня представят голямо разнообразие от модели и функционалности. При избор на такъв смесител трябва да съобразите правилната височина на чучура и наклона на аератора. Друго важно нещо е вида на кухненската мивка и броя на нейните корита, което определя разположението на смесителя, дали да е централно срещу коритото или странично. По-долу ще Ви представим някои от основните видове смесители за кухня. 
Един от първите видове стоящи смесители за кухня е така наречения професионален смесител. Той се характеризира с по-големите си габарити и функционалност от останалите смесители. Отличаваща негова черта е увитата по височината на чучура метална пружина. Благодарение на своята практичност и функционалност, професионалния смесител с лекота може да обслужи мивка с две корита, което го прави изключително полезен, когато става въпрос за употребата му в кухни на ресторанти.
Следващия вид стоящ смесител за кухня, който ще Ви представим е смесител с изтеглящ се шлаух. Основното предимство на този тип смесители е издърпващият се шлаух, който позволява изтеглянето на чучура. Към него е пригоден специален магнитен механизъм, който спомага за бързото и безпроблемно прибиране на главата. Почти всички смесители от този тип се предлагат с душ глава, която благодарение на аератора обогатява водната струя с въздух и намалява разхода на вода и енергия. С издърпващия чучур имате по-голяма свобода на действие, улеснявайки измиването на плодове, зеленчуци или посуда.
Друг вид от стоящите смесители за кухня е сензорният. Той е много използван в хотели и обществени сгради, с тенденция за все по-често използване и в домовете. Този тип смесител разполага със сензор, който реагира на всяко движение в определен радиус. Най-голямото предимство на този смесител, е това че може да се активира без необходимост от докосване, което е изключително полезно качество, когато става въпрос за добра хигиена.
В горните редове разгледахме основните разновидности на смесителите за кухня. С промяната на потребностите на хората и новите иновации, смесителите за кухня ще продължават да се променят и подобряват, опитвайки се да покрият нуждите на всеки, улеснявайки работата в кухнята. Избирайки нов и модерен смесител Вие ще внесете стил и лукс в помещението, превръщайки го в главен акцент на кухнята.