Какво трябва да знаем, когато избираме гранитогрес за баня

Ремонтът на банята несъмнено е един от най-вълнуващите, тъй като дава широко поле за изява на въображението и постигане на впечатляващи с резултати с правилния подбор на материали и цветове.
В последните години освен стандартният избор за обзавеждане за баня с фаянс и теракота все повече се налага и употребата на гранитогрес за баня. В следващите редове ще се спрем на водещите причини за това.
На първо място е важно да изтъкнем изключителната здравина и твърдост на съвременния гранитогрес за баня. Това се обуславя и от спецификата на неговото производство. По своята същност гранитогресът е изкуствено създаден материал чрез пресоване и последващо изпичане на глина. Неговите характеристики и външен вид се доближават изключително много до тези на природния камък гранит. Друга важна характеристика на модерния гранитогрес за баня е че той има висока степен на износоустойчивост. Той е особено подходящ за места с интензивно движение. Гранитогресът също така е и с висока механична степен на устойчивост срещи надраскване. Това го прави особено подходящ за обзавеждане за баня, тъй като гарантира изключително дълъг срок, в които той ще запази безупречния си външен вид. Производствени процеси на съвременния гранитогрес за баня гарантират ниска степен на водопоглъщаемост на материала и висока плътност. Важно е също така да се спомене, че този тип плочки не изменят цвета си с времето.
Когато се избират материалите за обзавеждане за баня е препоръчително да се подберат модели, чиято поддържа е лесна и не изисква много усилия. Съвременния гранитогрес за баня е именно такъв. Той не задържа петна, а остатъците от котлен камък се почистват лесно. Гранитогресът не изисква специални препарати за почистване, което е другия плюс на този материал. Разбира се, не трябва да се забравя и фактът, че лесната поддържа се обуславя преди всичко от правилното полагане на самата плочка. Това гарантира дълги години безпроблемна експлоатация.
Освен отличните му технически характеристики гранитогресът се предлага и в разнообразие от цветове, размери и текстури. Това от своя страна гарантира индивидуалност при проектирането и свобода на въображението. Най-разпространените текстури за гранитогрес за баня са матирана, гланцирана и структурирана (или релефна). Матираният гранитогрес за баня се отличава с леко грапава повърхност, а гланцирания - дискретен блясък и гладка повърхност. Интересното при структурирания гранитогрес за баня е, че неговата повърхност може изкусно да наподобява дървесина или камък. Това се постига чрез използване на пресоващи фигурални форми при самия процес на производство. Все по-широката употреба на гранитогрес за баня през последните години налага необходимостта от модели с нестандартни размери. На пазара се предлагат гранитогреси с размери 60x120см, 120x240см, 100x300см. С увеличаване на размерите пропорционално се намаля дебелината на плочката. Съществуват модели с дебелина 3мм и 5мм, което ги прави пластични и изключително удачни за реализиране на иновативни интериорни идеи за обзавеждане за баня. Традиционно моделите с квадратна и правоъгълна форма заемат водеща позиция сред избора на клиентите, когато говорим за гранитогрес за баня. Важно е обаче да се спомене, че все по-голяма популярност набират шестоъгълните и осмоъгълни плочки. Те допринася за една по-разчупена и арт визия на банята. Умелият интериорен дизайн може да внесе повече светлина, да създаде усещане за уют или оптически да увеличи пространство.
Говорейки за гранитогрес за баня е важно да се спомене, че може да се избира между калиброван и некалиброван модел. Калиброваният гранитогрес за баня е лазерно изрязана плочка. Калиброваните плочки имат абсолютно еднакъв размер една спрямо друга, като страните и ръбовете им съвпадат напълно. Позволеното технологично отклонение е 1мм. Тази специфика на калибрования гранитогрес за баня прави възможно поставянето му без фуга или с минимално количество такава. Много интериорни дизайнери залагат на такива гранитогреси при обзавеждането за баня, защото те създава илюзия за безкрайно гладка повърхност без процепи.
Огромното разнообразие от цветове, текстури и размери, както и неоспоримите технически характеристики като твърдост и здравина превръщат съвременния гранитогрес за баня в предпочитан материал за облицоване както на стени, така и на под.