Какво трябва да знаем, когато избираме сифон за мивка?

Сифонът е ключов фактор за правилното функциониране на канализационната система и важен елемент от всяко обзавеждане за баня. Понякога незабележим и не чак толкова атрактивен, той осигуряват комфорта и безпроблемната експлоатация на мивката в кухнята и банята. Целта му е, от една страна, да не позволи навлизането на неприятни миризми в помещението , а от друга – да пропуска определено количество вода , като предпазва изтичането на твърди части и предмети в канализацията.
Разбира се, говорейки за правилен избор трябва да сме наясно, че не съществува универсален „най-добър сифон“ – това се обуславя от индивидуалните характеристики на самите помещения и тяхното предназначение. Критериите за избор на сифон са много и разнообразни, но най-съществените са мястото, на което той ще се монтира, както и дебита на вода, която ще пропуска. За щастие на пазара има богата гама от сифони, която задоволява индивидуалните нужди и потребности.
Ако избираме сифон за умивалник, т.н. класически вид, е удачен вариант. Тук има няколко вида в зависимост от размера на изходната тръба и решетката за отвор на мивката. Най-разпространени са изходите:  Ф50 мм, Ф40 мм, Ф32 мм, а от решетките – Ф114 мм и Ф70 мм. Сифоните, които са с по-малки изводи обикновено са предназначени за умивалници, които се използват по-рядко – например в малки административни сгради.
Основната дилема при избора на вид на сифона се свежда до  - класически или такъв от гъвката връзка. Важно е да знаем, че класическият тип сифон се смята за по-труден при монтаж, но по-надежден и удобен при въвеждане в експлоатация. Той е и много по-лесен за почистване и поддържане в изправен вид. Ако говорим на кухненски умивалник, не е удачно да се използват гъвкави връзки. В гофрираната им част лесно се отлагат мазнини, твърди части и косми, които запушват сифона, а почистване се превръща в изключително трудна и неприятна задача. Гъвкавите връзки „крият“ и друг недостатък – те лесно се повреждат и могат да бъдат пробити, заради високата температура на водата.


При сифоните класически тип има още един важен аспект, на който трябва да се обърне внимание, а именно – дължината на изходната и вливна тръба. Добре е те да са по-дълги, така се улеснява самият монтаж, включването и насочването на тръбата в канала. Ако тръбите се окажат прекалено дълги, това лесно би могло да се коригира – те просто трябва да се отрежат до необходимия размер. По-неприятният вариант е, ако тръбите се окажат къси – в този случай ще трябва да се използват фасонни части, което изисква повече умения от страна на монтиращия.
При сифоните с вход за пералня или съдомиялна задължително трябва да има клапа, която да не позволява връщането на вода към съответния уред. На това трябва да се обърне сериозно внимание, тъй като липсата на клапан може да бъде причина за наводнение, при наличие на запушен сифон.
Когато се купува сифон, е важно да обърнем внимание на уплътненията и съединенията. Сглобките трябва да са направени така че дори при стягане на ръка всички части да застанат неподвижно едно спрямо друга, а стягащите гайки да не превъртат.
Изборът на сифон определено не е лесна задача и има множество фактори, с които трябва да се съобразим. Той е основен елемент от всяко обзавеждане за баня и кухня и неговият правилен избор е гаранция за безпроблемна експлоатация, удобство при употреба и спестяване на много допълнителни разходи.