Какво трябва да знаем, когато избираме смесители за баня

Прецизният и внимателен подбор за смесители за баня е ключът към превръщане на пространството в истински спа център в домашни условия. На пазара се предлага огромно разнообразие от модели с различни функционалности и дизайн. В следващите редове ще се спрем на най-важните аспекти, които трябва да се вземат предвид, когато се избират смесители за баня.
Несъмнено, когато говорим за смесители за баня, на първо място в съзнанието ни изниква смесителят за мивка. Той е един от водещите елементи в банята и правилният му избор определя функционалността и приятния престои в помещението. През последните години наложилите се модели смесители за баня определено са едноръкохватковите. Те са предпочитани главно заради бързината и удобството при нагласяне на желаната температура на водата. Новите модели смесители за баня са с керамичен затварящ механизъм и функция SoftTurn, която прави движението на ръкохватката плавно и лесно. По този начин желаната температура на водата се постига в пъти по-бързи и лесно в сравнение със стария тип смесители за мивка с две ръкохватки. Тъй като безопасността е водеща философия при новите модели смесители за баня, тя разбира се е имплементирана и в съвременните модели смесители за мивка. Някои модели имат технология ColdStart. Тя съдейства за пускане на студена вода при средно положение на ръкохватката. По този начин, ако със смесителя боравят малки деца, рискът от изгаряне се свежда практически до нула. С тази идея е въведена и технологията ColdBody. Тя не позволява тялото на батерията да се нагрее, дори когато е пусната гореща вода. Всички смесители за мивка с тази технология дават една допълнителна сигурност и предотвратяват риска от изгаряне или опарване.
Интересен факт, които трябва да се отбележи е, че утвърдените производители в бранша пускат серии смесители за мивка в различни размери – S, M, L и XL. По този начин се дава свобода при избора на най-удачен вариант за конкретната баня. Така наречената характеристика ComfortZone определя комфортната зона или височината между основата на смесителя и чучура. Най-често тя варира от 8 см за модел S до 25см за модел XL.
На пазара могат да се открият и много дизайнерски и интересни решения, когато говорим за смесители за мивка. Особено атрактивни са отворените модели тип каскада. Те предлагат един иновативен поглед към дизайна на модерните смесители за баня. При тях водната струя се излива с лекота и е под формата на своеобразна каскада или водопад. Тези модели са чудесен вариант да се придаде на банята нестандартна и разчупена визия.
Когато предстои ремонт на банята другият важен елемент, който иска внимателно обмисляне е смесителят за вана/душ. Споменатите до момента технологии ColdBody и SoftTurn важат в пълна сила и за модерните смесители за вана/душ. Съвременните модели имат специално покритие, което съдейства за запазване на добрия им външен вид за по-дълго. То също така не позволява отлагане на котлен камък по повърхността на батерията или ако все пак такова се получи – отстраняването му става изключително лесно. Важна иновация, на която трябва да се обърне внимание е опцията за нагласяне на определена температура. С термостатните или термостатични смесители за баня не се губи време при нагласяне на желаната температура на водата. При тези модели има два бутона – единият регулира водния поток, а с другия се избират градусите. По този начин още със стартирането може да се осигури вода с определена температура и без изненади в налягането. Друг важен аспект е системата за безопасност, която не позволява надвишаване на температурата над 38°C или 40°C градуса. Това гарантира спокойствие, защото дори смесителят да се използва от малки деца, рискът от изгаряне се избягва напълно.
Дизайнерската визия тип каскада може да се забележи и при голяма част от съвременните модели смесители за вана/душ. Тук тя отново предлага един по-елегантен и стилен вид не само на водния поток, но и на цялата баня.
На пазара могат да се открият и смесители за вана/душ в интересни цветови решения. Това придава на банята закачливост и индивидуалност. Всички цветни модели смесители за вана/душ имат и допълнително покритие, което предпазва цвета и запазва за по-дълго добрия вид на батерията.
Моделите смесители за баня на пазара са много и разнообразие. Не зависимо дали се избира смесител за мивка или смесител за вана/душ е важно да се съобрази, коя функционалност или набор от функционалности ще са полезни за конкретната баня и случай. По този начин се гарантира спокойствие и пълен комфорт в банята.