Какъв гранитогрес да изберем за банята?


|

Банята е помещението с най-много използвано количество вода и търпи най-много грижа и почистване. То е онази малка и понякога пренебрегвана част от дома, която, осъзнаваме или не, влияе на емоционалното ни състояние. Поради тези причини е важно как избираме да го обзаведем и облицоваме. Всичко в него – смесители, плочки, мебели, аксесоари - трябва да ни бъдат удобни и да изразяват нашия собствен стил. 
Много често производителите на плочки за баня предлагат в колекциите си гранитогрес вместо теракотени плочки. Подобно решение притежава своята обосновка. Гранитогресът се отличава с редица качества, които го правят подходящ за всякакви помещения. Но дали наистина е подходящ за монтиране в бани и мокри помещения и на какво трябва да обърнем внимание при избора на гранитогрес, ще разберем в следващите редове. 
На първо място не може да се пренебрегне здравината и устойчивостта на гранитогреса. Те се получават благодарение на самия производствен процес на плочките, както и на материалите, които се използват. Най-общо казано, гранитогресът представлява пресована и изпечена смес от глина, гранитни частици, смола и други еднородни материали. След като сместа е готова, тя се подлага на двойно пресоване под голямо налягане, което спомага на компонентите да се смесят по-добре. След пресоването идва ред на изпичането, което се извършва на температура от над 1200 °C. Сам по себе си този процес осигурява по-голяма плътност и дебелина на плочките. По този начин гранитогресът става устойчив на механично натоварване, което от своя страна няма да ограничи избора на мебели за банята.
На второ място е редно да обърнем внимание на друг положителен аспект от процеса на производство на днешния гранитогрес – ниските нива на влагопропускливост. Благодарение на двойното пресоване на сместа, се елиминира всяка вероятност за образуване на вътрешни въздушни балончета. Поради това свое качество, да не пропуска вода или влага, гранитогресът няма да корозира с времето, което понякога се получава при някои класически плочки за баня. 
Следвани от горните две предимства на гранитогреса няма как да не отбележим, че той се отличава с дълъг и продължителен живот, което можем да определим само като една добра инвестиция.
Друга причина да изберем гранитогрес за банята е, че той е устойчив на температурни промени и обезцветяване. Устойчивостта на температурни промени е важна, когато помещението не се отоплява през зимата. Докато устойчивостта му срещу обезцветяване – когато използваме различни почистващи препарати или живеем в район с по-твърда вода. 
Всичко гореизброено звучи прекрасно и изкушаващо, но на какъв точно гранитогрес да се спрем, когато избираме облицовка за банята? На този въпрос няма еднозначен и конкретен отговор. Изборът ни до голяма степен е обвързан със спецификите на помещението, но все пак съществуват някои основни насоки, които могат да ни ориентират в огромния избор на съвременния гранитогрес.
Първото нещо, което виждаме, когато избираме гранитогрес е неговата визия и цвят. Тук е редно да споменем, че за малки бани се препоръчва монтиране на плочки със светли цветове, тъй като те ще създадат оптическа илюзия за простор и обем на помещението. Наред с цветовете, повърхностният слой е от ключово значение. Днешните производители на гранитогрес ни предлагат огромно разнообразие на повърхности – релефна, матирана, гланцирана или полирана. 
При избора на гранитогрес за банята или мокрото помещение е важно да знаем, че матираната и релефната повърхност предлагат по-добро сцепление при намокряне. Това означава, че вероятността от подхлъзване значително намалява, когато подобни плочки са монтирани на пода. Другите две повърхности – полирана и гланцирана – създават бляскав и огледален ефект, което не само ще добави няколко квадратни метра към помещението, но и ще улесни изсъхването на банята, помагайки на капките да се стекат по-бързо. Именно поради тези причини полиран или гланциран гранитогрес е силно предпочитан за монтаж на стени. 
В заключение на днешната ни статия, можем да кажем, че гранитогресът е силно търсен и предпочитан за монтиране в бани и вече научихме защо. С разнообразието от модели и различни цветови комбинации, може да преобразите и най-мрачното и неугледно помещение. Независимо дали предпочитате по-естествено изглеждащи повърхности като камък, дърво или бетон, или предпочитате луксозния вид на огледалната мраморна повърхност, гранитогресът няма да Ви разочарова.

Популярни тагове

{news_tags}