Как да изберем аксесоари за банята?

Банята е помещение с многофункционално и особено предназначение. Тя е навярно единствената стая в дома, където всеки - дори и най-дребния детайл от интериора, има освен естетично, и практическо приложение. Именно затова аксесоарите за баня играят важна роля както за удобството и комфорта на този, който я използва, така и за цялостният завършен вид на интериора в банята. Затова подборът на аксесоарите за баня трябва да се обмисли предварително и много внимателно. В магазините се предлага обширна гама от аксесоари и е много лесно човек да се обърка в това многообразие. Започвайки от сапунерки, дозатори за течен сапун, закачалки за хавлии, поставки за тоалетна хартия и четки за зъби, всичко това може да се види в най-невероятни форми, цветове и материали. Към този асортимент се включват и различни козметични бурканчета, чашки за устна хигиена, кошници за бельо, закачалки, кукички, съдчета за салфетки, кошчета за боклук и даже четки за тоалетни чинии във форми и цветове, излизащи извън предела на фантазията; и това далеч не е всичко. Всички те могат да определят дизайна, комфорта и стила на вашата баня в името на нейно величество Хигиената.
Но преди да се харесат на външен вид, аксесоарите за баня най-напред трябва да се оценят по влагоустойчивите и топлоустойчивите си качества, както и по начина им на почистване. Ако почистването е твърде сложно и трудоемко, това предполага по-рядкото му извършване, което не се отразява добре на общи вид на банята. Затова известните чуждестранни производители на аксесоари за баня, кухни и тоалетни се спират на такива материали за производство на аксесоари като пластмаса, метал (неръждаема стомана или анодизирана стомана, алуминий, мед и месинг), стъкло, акрил, синтетичен или технически камък, керамика, влагоустойчиво дърво.
В последно време много актуална са темите, свързани с водата както в общият дизайн на банята, така и в отделните аксесоари. Идеята за вода присъства под най-различни форми и мотиви, започвайки от синият цвят и завършвайки с характерните форми на аксесоарите (дозатори за течен сапун, чашки и флакони във формата на капка). Класика в този стил са морските мотиви, включително морските обитатели (морски кончета, водорасли, риби и др.). Може да ги намерите както в масовите модели, така и във високия клас аксесоари.
Друга популярна тенденция при аксесоарите за баня е заиграването с комбинации на природни материали, които на пръв поглед са несъвместими. В много стилни колекции например може да се срещне комбинация между топло дърво и студен метал, а някои производители предлагат изящни колекции, в които строгото дърво създава контрастен и ефектен дует с изискана белоснежна и фина керамика. Именно тази игра с материали и стилове, в която стари и познати вещи се интерпретират по нов начин, е една от основните тенденции на 21-ви век. Някои смятат, че в комбинации от този род има известна ирония. Дори, когато са изпълнени в стил, подражаващ на класическия бароков, те в крайна сметка добиват един лек и демократичен облик. Всъщност това е добре, защото придава на пространството допълнителна лекота и свобода и оставя място за допълнително творчество.
Много често понятието „аксесоар“ извиква представа за нещо декоративно и пъстро, но що се отнася до банята, аксесоарите задължително имат и практична страна. Тъй като баните обикновено са най-малката стая в жилището и в повечето случаи - с доста скромни размери, то всичко, което се намира в банята освен красиво, трябва да е и функционално. Има аксесоари, които са почти невидими, но липсата им се усеща доста натрапчиво. Такъв е вентилаторът за баня. Тъй като банята е доста влажно помещение, тя е отлична среда за развитие на мухъл и вредни микроорганизми. Затова тя трябва да е добре проветрена. Ако липсва вградена вентилация в банята, то вентилаторът е просто задължителен. Трябва да се има предвид, че за баните с различен обем са необходими вентилатори с различна мощност. Подробно по темата сме се спирали в една от предишните статии.
Предлагаме няколко кратки съвета какво да имате предвид, избирайки аксесоари за Вашата баня. Първо, запознайте се предварително с предлаганите по магазините аксесоари. Поради голямото разнообразие, може дори да не подозирате, че в друг магазин има по-подходящи за Вас. Освен това, производителите предлагат богат асортимент от комбинирани, многофункционални и лесно променливи елементи и комплекти аксесоари.
Второ, изберете си един конкретен стил. Независимо какъв е, той задължително трябва да пасва на цялостното интериорно решение на банята. В противен случай ефекта ще е обратен. Най-добре е да ги подберете заедно с мебелите и санитарния фаянс, защото в повечето случаи те се произвеждат в една колекция. За предпочитане е да се избират готови комплекти, отколкото всяка част поотделно. По този начин по-трудно ще се отклоните от избрания стил, ще постигнете максимална функционалност, както и ще спестите средства и време.
Трето, направете си предварително списък, в който да опишете какви аксесоари наистина са Ви необходими. В противен случай рискувате, влизайки в магазина да напазарувате много и красиви аксесоари, които да се окажат излишни за вас, а тези от първа необходимост да забравите. Не е лошо да вземете предварителни мерки на местата на аксесоарите, за да не се окаже впоследствие, че не се събират там.
И четвърто - подбирайте аксесоарите, така че освен да са в същата тематика като останалата част от банята, по възможност да са от същият материал. Например, към матов смесител да подберете лъскава сапунерка в злато.

Вижте разнообразието от аксесоари за баня, което прелагаме!