Как да изберем идеалния смесител за баня?


|

Здравейте драги читатели,
в днешната статия ще говорим за смесители за баня, и по-точно „Как да изберем идеалния смесител за баня без чужда помощ?“  За да си отговорим на този въпрос първо трябва да си зададем няколко други…
В днешно време банята е мястото, където не само поддържаме хигиената си, но и релаксираме, почиваме си от напрегнатия ден, благодарение на новите технологии, слушаме музика, пеем и танцуваме, поддържаме се с най-различни продукти за красота. Банята е помещението, с което денят ни започва и приключва. Именно поради тази причина изживяването в едно такова важно кътче от дома ни трябва да е изпипано до последната подробност. Дизайн на банята: каква визия предпочитаме да й придадем – ретро, модерна, релаксираща или внушителна и луксозна? Как можем да постигнем това само с плочки? Или само с мебелите, с душ кабината? Не, не и не! Цялостния интериорен дизайн на мокрото помещение трябва да е завършен, както при дрехите – не са достатъчни сами по себе си, трябват ни обувки, аксесоари, а може би дори и прическа. Естествено, вече пазарът предлага разнообразие на абсолютно всичко и можем да си намерим, какъвто и да бил дизайн – на каквото и да било…но ще бъдат ли тези неща функционални и практични? Тези две думи също са от изключителна важност при оборудването на една наистина хубава баня. Можем ли да съчетаем удобното и практично с модерно и красиво? Разбира се, че можем стига да потърсим!
Когато сме решили какъв тип баня искаме, вече можем да започнем и с търсенето на различните компоненти, като изключително важен такъв е смесителя. Знаем, че имаме голямо разнообразие на смесители – едноръкохваткови, двуръкохваткови, термостатични, сензорни, за вграждане в стена, стоящи, малки, големи, хромирани или в различни цветове и т.н. Тук идва следващия ключов въпрос: кой тип смесител ще ми е най-удобен за ползване – едноръкохватковия модел или двуръкохватковия? Аз лично предпочитам едноръкохватковите, защото работата с тях е много по-бърза и приятна. Само с едно движение на ръката можем да нагласяме желаната температура и струя на водата. При двуръкохватковите е по-сложно и отнема повече време – въртим от едната страна – твърде студена, въртим от другата – твърде гореща, започваме да въртим напред-назад с две ръце, докато достигнем идеалната температура и струя на водата и в моменти на бързане, това може да бъде огромен минус и пречка. А ако не ви се занимава изобщо с никакъв вид въртене и нагласян, то термостатичните смесители са идеалното решение! Нагласяте си градусите отстрани, нагласяте силата на водната струя и безпроблемно си ползвате мивката или душа без  каквито и да било усилия. Най-опростеният модел смесител, който с който можем да разполагаме е сензорния. Него, обаче не го препоръчвам за баня, той по-скоро е за бизнес сгради, молове, заведения и други подобни учреждения. Защо? – Защото при сензорните не можем да регулираме температурата по никакъв начин, което ги прави непрактични за дома.
Следващ въпрос: смесител за вграждане или стоящ? Ако сме си купили мивка предварително ще трябва да се съобразим с нея. Но ако тепърва ще купуваме и двата компонента имате избор. При стоящите смесители имаме минуса, че заемат една идея повече място и почистването им и около тях е не винаги удобно и напълно качествено. При смесителите за вграждане нямаме тези минуси – не заемат почти никакво място и почистването е в пъти по-лесно и удобно. Може би единствения минус, който този тип смесители притежават е, че ще трябва да правим дупки в стената, което може би няма да се хареса от всеки човек. Това зависи изцяло от нас.
И на последно място идва и въпросът за дизайн на смесителя и цвета, това решение е изцяло индивидуално, можем да изберем акцент, който подчертава останалата част от мокрото помещение или модел, който се слива идеално и влиза в пълна хармония с цялостната визия на банята. Изборът е изцяло наш тук, трябва да изберем нещо, което наистина ни допада и с удоволствие го ползваме всеки ден.
Надявам се, че статията ще Ви е от полза при обзавеждането на банята Ви.

Популярни тагове

{news_tags}