Как да изберем лепило за плочки?

Една от най-подходящите настилки, както за стените на банята, така и за пода, са плочките. Независимо от вида плочки, който ще използвате - фаянс, теракота, гранитогрес, те трябва да се залепят здраво за повърхността. Освен здравина, сместа за лепене на плочки трябва да притежава и други свойства - еластичност и устойчивост на мухъл и плесени и тъй като банята е най-мокрото помещение в дома, лепилото трябва да притежава и свойството да не абсорбира влага.
Несъмнено преимущество на готовите лепилни смеси е тяхната еднородност. В близкото минало лепилните смеси били приготвяни на място, често съпроводено от ред проблеми, тъй като пропорцията на съставките се спазва трудно, а това от своя страна влияе лошо на качеството на залепяне и трайността на плочките. Високата влажност в банята задълбочава тези проблеми. При широкото навлизане на готовите лепилни смеси тези проблеми отпадат, тъй като е нерентабилно да се приготвят смесите ръчно. В днешно време сред лепилата за плочки съществува огромно разнообразие. Независимо от наличието на евтини и скъпи варианти, основно те се класифицират според предназначението (за външно или вътрешно приложение, според влажността в помещението, дали ще се облицоват стени или под и др.), а също и по вида плочки, които ще се лепят (фаянс, теракота, гранитогрес и т. н.). Производителите на лепила за плочки непрекъснато усъвършенстват състава на лепилата с помощта на латексни и други пластифициращи добавки в смесите на кварцов фракционен пясък и цимент, опитвайки се да достигнат максимални стойности на показателите на адхезия, фиксация и еластичност за определени области на употреба.
Един от основните моменти е съответствие на вида лепило с вида настилка (фаянс, теракота, гранитогрес и др.) и мястото на полагането ѝ (например в банята). Целта е лепилото да направи здрава връзка, затова е важно да се знае състава на основата, върху която ще се лепят плочки, тъй като често различните повърхности изискват различен вид лепило. Освен това здравата връзка на плочките с основата се определя и от хигроскопичността и еластичността на повърхностите на плочките и основата. Изборът на лепило зависи и от размера на самите плочки.
В зависимост от качеството на повърхността на стените и пода в банята, се предлагат лепила на циментна основа, които допускат нанасяне както на тънък слой (5-10мм), така и на дебел слой (до 20мм) лепило. Това пести време от основната предварителна подготовка на повърхностите. Макар че вътрешните стени в съвременните сгради в последно време все по-често се правят от гипсокартон вместо да се измазват с мазилка, (идеално равната му повърхност предполага минимален разход на лепило), необходимостта от облицоване на неравни повърхности не е отпаднала. С помощта на тези лепилни смеси може да се лепят плочки, не само върху равна циментова повърхност на пода в банята, но и върху стари, останали от предишен ремонт плочки. Също лепилата са незаменими при направата на подове с вградено отопление.
Освен сухи еднокомпонентни лепила на циментова основа, на пазара се предлагат и подобрени формули на двукомпонентни лепила на циментова онова, лепила на основата на епоксидни смоли и на полиуретанова основа. Тези лепила могат да се използват за облицоване на басейни и за домашни бани, а особено подходящи са за обществени бани.
Особено важно свойство на лепилата за плочки е еластичността. Като следствие от деформацията на конструкциите на сградите, при такива естествени процеси, като улягане на сградата, изменения при температурни влияния, вибрации и други, се получава незначително изменение в геометрията на сградата, което често е достатъчно, за да се наруши стабилността на лепилният шев. Освен това при определяне на вида основа (гипсокартон, желязобетон, клетъчни и газобетонни блокове) използването на еластични лепила е повече от задължително. Еластичните лепила също трябва да се използват при облицоване на басейни с глазирани плочки. Цената на еластичните лепила не е много по-висока, но те държат по-здраво плочките, затова могат да се използват и в много други случаи.
Освен универсалните лепила, подходящи за всякакъв вид плочки за баня, било то изкуствени или от естествен камък, има специализирани лепила, които са с точно определена област на приложение, а има и такива, които е за предпочитане да се използват за определен тип работа, например за подове с вградено подово отопление. Много от лепилата са част от цяла система за подготовка и обработка на основата (шпакловка, грунд, фугиране - от един производител). Има и лепила с повишена адхезия и фиксация за бърза обработка на повърхностите - тези лепилни смеси стягат след няколко часа. Лепилата с по-висок вискозитет се използват за бани в класически стил, където се лепят мраморни и гранитни плочи или мозайка.
В днешно време на пазара на строителни материали изборът на лепила за плочки за баня е наистина богат. Затова, за да няма объркване сред голямото разнообразие, най-добре е да се избира лепило за съответния тип работа, която ще се извършва, и то от установени и познати фирми на пазара. Важно е да се обърне внимание на състава на лепилото, датата на производство и срока на годност, тъй като старото лепило губи лепилните си свойства. Ако не сте добре запознати, преди закупуване на лепило се обърнете към специалисти или консултантите в магазините.
За по-лесна ориентация поместваме общите означения на опаковките на лепилата:
С1 – лепило за плочки на циментова основа;
С2 – лепило на циментова основа, с подобрени характеристики;
С1Т – лепило на циментова основа, подобрението е, че не се свлича;
С1Е – вид лепило с по-дългото отворено време за работа;
С1F – лепило с кратко време на втвърдяване;
C1TE – несвличащо се лепило за плочки с голямо отворено време;
C1FT – несвличащо се лепило за плочки, с бързо втвърдяване;
C1FE – лепило с комбинация от бързо втвърдяване и по-голямо отворено време за работа;
C2T – лепило с подобрени характеристики, което не се свлича;
C2E – лепило с подобрени характеристики и по-дълго отворено време за работа.

Вижте разнообразието от плочки за баня, което прелагаме!