Как да изберете подходящи смесители за баня?

Смесителите за баня се използват за миксиране на студена и топла вода. С тях се определя температурата и налягането на водната струя. Когато става въпрос за избор на смесители за баня, то те трябва да са елегантни, но в същото време и функционални. Смесителите за баня са от най-използваните елементи в къщата или офиса. Това са и главните причини поради, които трябва много да се внимава при избор на смесители за баня. По-надолу ще ви представим кои са най-важните фактори, които трябва да се вземат по внимание при избор на смесители за баня.
Първият най-важен фактор е предназначението на смесителната батерия дали е за мивка, за душ или за вана. Различните видове смесители за баня според предназначението си имат различни форми, функции, издръжливост и конструкции. За умивалник за баня се препоръчват по-ниските и прибрани смесители, за вана – каскадните, които доста бързо пълнят ваната.
Важно е батериите за баня да са от качествен материал, защото от това зависи продължителността им на живот, безопасността, стойността и дори практичността. В повечето случаи за производството им се използват метални сплави, неръждаема стомана или керамика. Обикновено корпуса на смесителните батерии е от метални сплави – бронз или месинг, а по-качествените от неръждаема стомана. Добре е смесителната батерия за баня да има вградена антиваровикова система.
Удобството е един от най-важните фактори при избор на смесители за баня. В магазините се предлагат множество смесители - едноръкохваткови, двуръкохваткови, термостатични смесители и сензорни смесители. Когато става въпрос за удобство обикновено се препоръчват едноръкохватковите смесители. При тях само с едно движение на ръката се постига желаната струя и температура. Термостатичните смесители за баня също са доста предпочитани. Те имат вграден термостат за регулиране на температурата на водата. При тях настройването на водната струя става лесно, бързо и много икономично.
Един от важните фактори е пестенето на вода. В съвременния свят има недостиг на питейната вода, а потреблението й постоянно се увеличава. Ето затова е добре да помислите как може да се помогне за намаляване разхода на водата. Новите модели смесители за вана и душ имат ограничител на водата, чрез който се пестят водни ресурси  Новите смесители за баня, които вече са на пазара имат функцията за ограничаване на дебита на водата. По този начин спестявате водните ресурси и в същото време спестявате личния разход на вода.
Колко бързо имате желаната температура е от голямо значение. В момента може да се закупят смесители, които до секунди имате перфектната температура на водата.
Безопасността също е от голямо значение. Добре е смесителят за баня да е с технология Safe Touch, която предпазва от прегряване самата батерия. Също така е добре да има ограничител на топлата вода, за да се избегнат изгаряния.
Дизайнът на смесителите за баня също не е за подценяване. Смесителната батерия изключително много влияе на цялостния интериор на банята. Днес на пазара има разнообразие от смесители за баня от изчистени и класически до шикозни и много модерни модели. В момента често предпочитани смесители за баня са вградените. Те са не само са елегантни, а спестяват и пространство.  Предлага се изобилие от цветове – злато, сребро, бронз, платина или други метали. Обикновено най-предпочитаното покритие си остава хромираното, то лесно се почиства, издръжливо е и лесно се съчетава с останата визия на банята.
Важно е откъде ще закупите Вашия смесител, затова препоръчително е да използвате специализирани магазини. Там ще получите гаранция за качество, ще може да разгледате разнообразни модели и консултация от специалист.
Смесителите за баня са неизменна част от банята на вилата, на дома или бизнес сградата. Ето затова трябва много да се внимава с техния избор.