Как да намалим разхода на вода с модерни смесители за баня?


|

Пестенето на водата е сред най-важните въпроси в съвременното общество. С климатичните промени и топенето на популацията на пчелите, ние хората, сме изправени пред редица екологични катастрофи, една от най-значителните е свързана с недостига на вода. Отговорността тук се пада както на големите производства, така и на отделния човек. Всеки от нас може да направи малки стъпки в опазването на природата и пестенето на природни ресурси, така че накрая климатичните промени да се повлияят положително в световен мащаб.
Банята е помещението с най-много изразходвано количество вода. Именно поради тази причина е добре да започнем с промяната у дома от това помещение. Тук на помощ идват съвременните модели смесители за баня. Те могат да ни предложат както здравина и удобство, така и редица функции за намаляване на разхода на вода и в днешната статия ще се запознаем с тях по-отблизо.
Преди избора на смесители за баня с каквито и да е било функции, е редно да обърнем внимание на материалите, от които са изработени. Това ще ни гарантира дълъг живот на батерията и правилното ѝ функциониране. Най-разпространените материали са месинг, неръждаема стомана, цинк и пластмаса, като повечето смесители за баня са изработени от месинг или неръждаема стомана за максимална устойчивост. Цинкът също е устойчив на корозия, но е по-мек от месинга и неръждаемата стомана и следователно е по-малко издръжлив. Пластмасовите смесители за баня са най-евтините, но и най-малко издръжливите. За съжаление няма как да сте напълно сигурни в качеството, затова е препоръчително да се доверявате на познати и доказали се производители. 
Един от най-добрите начини да намалите консумацията на вода е да изберете смесители за баня с вграден аератор. Аераторът представлява накрайник, който обогатява струята с въздушни балончета. По този начин той намалява разхода на вода и по никакъв начин не повлиява на качеството на измиване. Вграденият аератор може да спести до 30% от консумацията на вода. 
Друг начин е закупуване на смесители за баня с ограничители на дебита. Те могат да осигурят разумен разход на вода в рамките на 6-8 литра на минута. Пресметнато за година време е твърде вероятно водният разход да е намалял с едноседмична почивка.
Изключително практична технология при съвременните смесители за баня е т.нар. „Softurn“. При нея ръкохватката на смесителя позволява бързо и лесно смесване на водата до желаната температура, като по този начин не се губи време за настройване. Друга често срещана функция е „EcoJoy“, която може да спести до половината от разхода.
Още един вариант за намаляване на сметките за вода е изборът на термостатични смесители за баня. При тях предимството е, че можете да зададете с изключителна точност смесването на топла и студена вода. По този начин водата веднага потича с избраната температура. Ако налягането или температурата в тръбите за топла или студена вода се промени, смесителят автоматично ще настрои температурата на водата. При този вид смесители можем да се насладим на двойно спестяване – енергийно (за подгряването на водата) и количествено (за изразходваното количество студена вода).
Смесители за баня със студен старт или още срещан като функция „ColdStart“ е друг модерен и практичен вариант. При тази технология, когато ръкохватката на смесителя се намира в средно положение потича студена вода, вместо топла или хладка. Идеята тук е, че за кратко измиване на ръцете не е необходимо използване на топла вода. По този начин не губим топла вода, докато настройваме температурата на струята. И тук можем да се насладим на двойно пестене – от енергия и от разход на вода.
Независимо от какъв смесител се нуждае Вашата баня, винаги може да изберете модерен и функционален модел, който да помогне както за намаляване на сметките в домакинството, така и за опазване на природните ресурси. Качествените смесители за баня са една добра и дългосрочна инвестиция не само за дома, но и за планетата. Поради тази причина винаги се доверявайте на доказани производители и съобразявайте покупката със спецификите на помещението.

Популярни тагове

{news_tags}