Как да премахнем мухъла в душ кабината и цялата баня

След като е приключен ремонта в банята и окончателно е поставена душ кабината, използването ѝ става значително по-често. Винаги е приятно да се използват новите неща. За съжаление не след дълго удоволствието от посещението на банята и от използването на душ кабината може да бъде развалено от появата на мухъл и плесен. Първоначално може да не се забелязват видими белези на съществуването им, но това не означава, че мухъл в банята няма. Спорите на плесените се намират във въздуха и изчакват подходящи условия, за да се развият. Ако не се предприемат своевременни мерки за отстраняването им, освен с неестетичен вид, душ кабината може да стане опасна за здравето. След време плесените ще превземат цялата баня.
Преди да се появят видимите белези за наличие на плесен и мухъл, в душ кабината ще се появи характерна неприятна миризма. Видимите белези са характерни. Върху уплътнителният силикон, гумените уплътнения и местата на свръзка, както и по фугите, ако има такива, в душ кабината се появява черно оцветяване. Именно това са развити спори на мухъла. В момента, в който се появи неприятната миризма е задължително да се започне противодействие на мухъла. Колкото по-рано започне отстраняването му, толкова по-лесно ще стане това.
Защо се появява мухъл в душ кабината? Като цяло причината е почти винаги една и съща. Това е повишена влажност във вътрешността на душ кабината в периодите, когато тя не се използва. Използването на душ кабината само по себе си предполага използване на голямо количество вода, но в моментите, когато това не се случва, тя трябва да е изцяло суха. В противен случай почти сигурно е, че ще се появи мухъл. Разбира се, влагата в комбинация с топлината създава перфектните условия за развитието на плесен и мухъл не само в самата душ кабина, но и в местата около нея, както и в цялата баня. Причините, които задържат влагата в душ кабината са няколко. Често това е слабата вентилация. Колкото е по-застоял въздуха в душ кабината, толкова е по-лесно се развива мухъла. Другата причина може да е появата на конденз в душ кабината. Това се случва, когато има големи температурни разлики между вътрешността на душ кабината и извън нея. Тогава по стените на душ кабината и предметите в нея се появяват ситни капчици вода. Ако тези капчици не се отстранят веднага, те се превръщат в застояла вода. Още една причина, която може да предизвика появата на мухъл в душ кабината, е събирането на вода в невидими места – там, където водата не се оттича напълно.
Какво може да се направи, за да се предотврати появата на мухъла в душ кабината. Като начало може да се монтира подходяща вентилация. Ако това е невъзможно, като алтернативен вариант може след всяко посещение на душ кабината да се оставя вратата ѝ отворена. По този начин по естествен път ще се засили въздушният поток, преминаващ през душ кабината и ще се подобри вентилацията. С цел по-бързо да изсъхне душ кабината, стените ѝ може да се забърсват със сух парцал след всяко къпане. Добре е също веднъж в месеца да се забърсва цялата душ кабина, наблягайки на фугите и местата на свръзка, с препарат, предотвратяващ появата и развитието на мухъл и плесен. Препоръчително е това да се прави още от първите дни на използването на новата душ кабина. Всичко тези действия могат да се прилагат поотделно или заедно. Ако обаче все пак е допусната появата на мухъл в душ кабината, всички те едва ли ще дадат положителен резултат. В такъв случай е необходимо да се предприемат драстични мерки.
При вече развил се мухъл, най-правилно е душ кабината да се демонтира изцяло и да се извърши обработка на повърхностите вътре и извън нея. Основните места, където най-много се образува мухъл са фугите, които са обработени със силикон. И което е още по-лошо, мухълът се образува не само по повърхността на силикона, а и във вътрешността. Затова, ако трябва да се изчисти изцяло мухъла, е желателно душ кабината да се разглоби напълно и да се премахне абсолютно целият силикон, нанесен върху фугите ѝ. Преди да се разглоби душ кабината, се приготвят следните материали: санитарен силикон (задължително е да е санитарен, тъй като неговата формула е създаден да не задържа и да не спомага за развитието на мухъл), препарат за предотвратяване появата и отстраняване на мухъл и плесен, почистващи средства съдържащи хлор (хлорът убива спорите на мухъла), оцет, амонячен спирт и нивелир. Когато се разглоби душ кабината, първо се отстранява всичкият силикон. След това всеки един детайл и ръб на душ кабината се обработва с препарат, съдържащ хлор с цел да се премахне и най-малкото огнище на мухъла. След тази процедура следва обработка на елементите на душ кабината с препарат за предотвратяване появата и отстраняване на мухъла. Идеята е, ако все пак е останала някаква следа от мухъл, този препарат да премахне и нея и да запечата повърхностите, за да нямат спорите на мухъла достъп да повърхностите на душ кабината. След всичко това душ кабината се сглобява, установява се на мястото си, нивелира се с подходящ наклон, за да не се събира вода в поддушовото корито и фугите се запълват със санитарния силикон.
Амонячният спирт, оцета и водата се използват да се направи разтвор, с помощта на който профилактично се обработват повърхностите на душ кабината, за да се предотврати повторната поява на мухъл и плесен. Ако се прави редовно профилактика на душ кабината с този разтвор, запазването на красивия и здравословен вид на душ кабината е гарантирано.