Как да си изберем биде?

По стечение на обстоятелствата, в България още не е навлязло широко използването на биде, въпреки че това е много полезно и удобно устройство. Вероятно причините за ниската популярност на бидето се крият в недотам големите бани и тоалетни, където в най-добрият случай, се побира вана и тоалетна чиния. С навлизането на новото строителство проектантите все по-често започват да предвижда по-голямо пространство за тези помещения. Освен това в много магазини се предлага голям избор от тези приспособления. Идеалният момент за купуване на биде е при покупка на тоалетна чиния, тъй като повечето производители предлаагат в серия тоалетните чинии и бидета. По този начин наличието на разлики във формата, цвета и начина на монтаж се свежда към нула. Ако все пак няма възможност бидето да се купи заедно с тоалетната чиния, няма повод за притеснения, тъй като разнообразието е голямо и винаги може да се намери подходящото. За да не се лутате в многообразието е най-добре да запомните фирмата производител на тоалетната чиния и серията, от която купувате. По този начин купувайки биде от магазин, различен от този, от който е тоалетната чиния, консултантът бързо ще се ориентира какво точно Ви трябва.
По външен вид бидето не се различава особено от тоалетна чиния. Разликата е в това, че бидето има особен отвор за оттичане на водата със сифон и смесител, снабден с аератор. Смесител от такъв тип е необходим, за да може да се регулира одвен силата и температурата на водата, и нейната посока. Някои модели биде са така конструирани, че водата излиза от средата на бидето, директно от централният отвор. Другият начин на подаване на водата е отгоре. Водата в бидето обикновено е топла. Максималната температурата на водата се определя от тази, течаща в тръбите, а минималната не трябва да надвишава стайна температура. Характерното за абсолютно всички модели биде, е наличието на отводняващ отвор, който предпазва бидето от преливане на вода. Всички отвори са направени по стандарт и затова няма да има никакъв проблем с намирането на необходимите фитинги към бидето. По правило, бидето няма капак и седалка – те просто не му са необходими. Ако все пак срещнете модел биде предлаган с капак, имайте предвид, че той е изцяло за декоративни цели. Седалка не е необходима тъй като в бидето винаги тече топла вода и затова то винаги е топло на допир, за разлика от тоалетната чиния, обслужвана само със студена вода, която допълнително я охлажда. Затова и сядането на студена тоалетна чиния никак не е приятно и е нужна допълнителната седалка.
Преди да предприемате каквато и да е покупка на биде, трябва да проверите по какъв начин е монтирана тоалетната чиния, ако имате вече такава. Ако монтажа на бидето и тоалетната чиния са различни, това ще наруши естетичния вид на банята Ви.
Бидетата, подобно на тоалетните чини, се монтират по три начина: монтаж върху пода (самостоятелно), монтаж на стената и залепено за стената. При първият начин на монтаж недостатъкът е, че всички връзки са видими, което в повечето случаи не е особено естетична гледка. При вторият начин – върху стената, предимството е, че там се скриват всички връзки. Особеното тук, че е за предпочитане тоалетната чиния и бидето да се монтират заедно, тъй като ще стане по- здраво, по-лесно и красиво. При третия начин на монтаж всички тръби и връзки се вграждат в корпуса на бидето.
За разлика от тоалетна чиния, бидето се монтира малко по-сложно. Това се дължи на факта, че към бидето освен студена вода, трябва да се свърже и топла, както и задължително трябва да има тръба за обратна вода. Така е за най-опростените модели. Ако в бидето има вградена някаква електроника, тогава нещата значително се усложняват, тъй като към бидето трябва да се прекара и ток 220 V. Смесителят за бидето се различава от обикновеният смесител по това, че той трябва да може да се завърта в различни посоки, заради спецификата на функцията, която изпълнява.
Често у нас банята или тоалетната са с много ограничени размери. Това изобщо не е повод да се отказвате от удобството на бидето. За целта е разработен капак-биде, който да се монтира върху тоалетна чиния. На практика, това е същият познат капак за тоалетна чиния, само че е обзаведен със смесител и тръби за вода. Тези устройства са подходящи, както за жените, така и за мъжете. Формата и конструкцията на такъв комбиниран продукт може да бъде най-разнообразна. При някои модели има електронно управление на температурата и силата на водата, също и времетраенето на процедурата. Може да се срещнат даже, модели със вградено затопляне на седалката и сешоар с топъл въздух.
Съществуват и тоалетни чинии с вградени функции на биде. Те също се обзавеждат с най-различни удобства, подобни на тези при комбинираният капак. Комбинираните тоалетни чинии също се монтират по-сложно от обикновените, заради многото функции, които трябва да изпълняват и евентуално вградената електроника.
От финансова гледна точка понякога е по-изгодно да се купят отделно биде и отделно тоалетна чиния, отколкото комбинирания вариант.
Ако имате възможност да се обзаведете с тези приспособления, независимо от допълнителните разходи за покупка и монтаж, комфортът много бързо ще оправдае вложените усилия.

Вижте разнообразието от санитарен фаянс, което прелагаме!